Politica

Frâncu face noi declaraţii împotriva membrilor Guvernului PNL

După ce, în urmă cu câteva luni, a făcut o altă gafă de proporţii, ce se putea lăsa cu excluderea sa din PNL, deputatul liberal Emilian Frâncu o comite din nou. El a anunţat săptămâna trecută că, Guvernul pregăteşte o remaniere, deşi abia a scăpat de moţiune. Aceasta ar urma să aibă loc imediat după alegerile pentru Parlamentul European şi ar viza portofoliile Externelor, Educaţiei şi Justiţiei. Emilian Frâncu nu a găsit moment mai bun să facă acest anunţ decât imediat după ce moţiunea de cenzură a PSD a picat în Parlament, astfel menţinând atenţia asupra unui subiect destul de sensibil pentru PNL.

Frâncu a declarat presei centrale că, la nivelul conducerii PNL, se discută despre faptul că anumiţi miniştri nu dau randamentul dorit şi că vor fi schimbaţi cu personalităţi din societatea civilă sau cu politicieni din alte partide.

A rămas nesancţionat

Afirmaţiile pripite ale parlamentarului PNL nu i-au atras acestuia nicio sancţiune, aşa cum mulţi se aşteptau. Ba din contră, unii lideri PNL nu exclud o cooptare a pesediştilor lui Mircea Geoană la actul guvernării, în urma europarlamentarelor, odată cu operarea unor remanieri. Miniştri vizaţi de remaniere sunt Adrian Cioroianu (Externe), Cristian Adomniţei (Educaţie), Tudor Chiuariu (Justiţie) şi Mihai Voicu (ministru delegat pentru relaţia cu Parlamentul). O accedere a pesediştilor la guvernare va garanta un sprijin parlamentar solid Cabinetului Tăriceanu şi îngroparea neînţelegerilor pe tema bugetului de stat. Deputatul PNL Emilian Frâncu a recunoscut faptul că după euroalegeri liberalii au plănuit o guvernare „mai largă”. „După alegerile pentru Parlamentul European de la 25 noiembrie, actualul Guvern va fi remaniat prin cooptarea unor membri ai altor partide politice sau ai unor organizaţii ce aparţin societăţii civile. Nu pot să dau mai multe amănunte despre aceasta, însă sunt foarte sigur că remanierea va avea loc”, a spus Frâncu. De altfel, premierul Tăriceanu i-a sfătuit pe liberali să se abţină de la reacţii oficiale anti-PSD, toate tunurile fiind îndreptate asupra Cotrocenilor şi a democraţilor lui Boc.

Război în PSD, după moţiune

Un adevărat război a izbucnit şi în PSD, după eşecul moţiunii de cenzură. Preşedintele Mircea Geoană şi preşedintele de onoare Ion Iliescu au lăsat la o parte amabilităţile şi s-au contrat în mesaje dure, după ce Mircea Geoană a anunţat retragerea sprijinului politic în cazul parlamentarilor care au făcut declaraţii anti-moţiune. Şi Ion Iliescu a recunoscut deschis că a votat împotriva moţiunii, dar social-democraţii nu au decis nicio sancţiune în cazul preşedintelui de onoare. Vicepreşedintele Ilie Sârbu a fost singurul care a spus că şi Ion Iliescu poate rămâne fără sprijin politic din partea PSD. Ion Iliescu l-a criticat pe actualul lider al PSD pentru declaraţiile pe care Mircea Geoană le-a făcut după eşecul moţiunii de cenzură. „Nu are autoritate morală să vorbească. Eu l-am facut ambasador (…) are tupeu să trimită o scrisoare în care mulţumeşte că a scapat ţara de cancer şi de Iliescu”, a declarat fostul preşedinte. Liderul PSD, Mircea Geoană nu a rămas dator. El a spus că lui Iliescu ar trebui să îi fie ruşine de aplauzele primite de la PNL la votarea moţiunii. Preşedintele de onoare al PSD a declarat, vineri, la Constanţa, că mentalitatea de la vârful conducerii PSD este una “primitivă” şi aparţine unor persoane care nu ştiu ce este politica deoarece nu au fost prezente în bătăliile pentru democraţia post-revoluţionară.

Vlădoiu nu a votat la vedere

Şi în organizaţia PSD Vâlcea, starea tensionată se amplifică. Social-democraţii au aflat cu „surprindere” faptul că deputatul Aurel Vlădoiu nu a votat la vedere. Mulţi dintre ei se aşteptau ca doar Rovana Plumb şi Mihail Popescu să voteze împotrivă, având în vedere relaţiile apropiate pe care le au cu Adrian Năstase şi Ion Iliescu. După eşecul moţiunii, Ion Cîlea, liderul PSD Vâlcea, a precizat faptul că partidul său şi-a atins scopul: „Chiar dacă moţiunea a picat, PSD şi-a clarificat poziţia pe scena politică, de partid în opoziţie. De acum înainte, vom face o opoziţie dură, singurele legi care vor mai trece de acum înainte de Parlament fiind cele ce vizează proiectele noastre sociale, menite să ridice nivelul de trai al populaţiei. Vor fi susţinute, de asemenea, proiectele de legi ce privesc implementarea strategiei ţării noastre post-aderare. Liberalii vor avea mari surprize şi, cu siguranţă, chestiunea cu polarizarea veniturilor către oligarhia penelistă nu le va mai ieşi. Regretăm că nu am reuşit să dăm jos guvernul incompetent şi să instalăm un cabinet serios, într-adevăr preocupat de problemele acestei ţări. Păcat! În opinia mea, cea mai bună variantă era un guvern de uniune naţională, în care fiecare partid să-şi promoveze super-valorile (…). Dar, una peste alta, eu cred că liberalii au umplut degeaba restaurantele în ultimele zile pentru a chefui. Adevăratul test pentru Guvernul Tăriceanu va fi la votul bugetului”.

Cîlea l-a lăudat pe Frâncu pentru sinceritate

Ion Cîlea s-a arătat satisfăcut de declaraţiile anti-guvern ale deputatului PNL Emilian Frâncu. „Uitaţi-vă cine conduce această ţară şi mai ales cum. Singuri recunosc că Guvernul nu-şi face treaba şi trebuie schimbaţi cei mai mulţi dintre miniştri. Domnul Frâncu spunea foarte bine că unii dintre miniştri nu-şi fac treaba şi trebuie înlocuiţi. Mă bucur că au ajuns şi liberalii ca aceeaşi concluzie, dar îmi pare rău că nu au acţionat la vot aşa cum le-a dictat conştiinţa (…). Fireşte că ştim că unii dintre parlamentarii noştri au trădat. Este o realitate neplăcută, mai ales că ei au semnat această moţiune şi au fost de acord cu ea. Biroul Permanent a luat act de gestul lor şi sunt convins că, la momentul potrivit, ei vor fi sancţionaţi. Nu ştiu dacă excluderea ar fi cea mai bună soluţie, dar cu siguranţă că ei trebuie să dea socoteală mai devreme sau mai târziu. PSD a luat o decizie, iar ei nu sunt străini de această decizie cu care s-au arătat de acord iniţial. Acesta a fost un dezavantaj întotdeauna al PSD – a fost prea multă democraţie şi nu s-au luat mai devreme măsuri împotriva liderilor care nu au respectat disciplina de partid şi deciziile luate de majoritate”, a mai adăugat liderul PSD Vâlcea.
Eduard DULĂCIOIU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button