Politica

Cristi Buican Show

Controversele pe marginea proiectului de hotărâre privind repartizarea unor sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale – în vederea susţinerii programelor de dezvoltare locală, pentru proiecte de infrastructură, care necesită cofinanţare – au reprezentat primii paşi în răcirea relaţiilor, până nu demult excelente, dintre liberalul Cristi Buican şi conservatorul Dumitru Buşe. Săptămâna trecută, şedinţa Consiliului Judeţean Vâlcea a debutat într-un mod neaşteptat. Liberalii, susţinuţi de PD şi PRM, s-au împotrivit câtorva propuneri lansate de grupul PC-PSD referitoare la cofinanţarea unor proiecte locale de modernizare a infrastructurii.

Buican le-a propus colegilor din CJV să nu se mai grăbească precum fetele mari la măritiş şi să aloce fonduri după o analiză completă şi corectă a tuturor cererilor lansate de primari, multe dintre ele ţinute la sertar. Vicepreşedintele liberal, abia instalat în funcţie, a căutat şi a şi reuşit să încurce planurile PSD şi PC de a împărţi aşa cum doreau cele peste 40 de miliarde disponibile. „De ce să nu aibă toţi primarii şanse egale? Sunt 40 de proiecte pe Ordonanţa 7, pentru care s-a cerut cofinanţare… şi nu este principial şi corect să alegem aleatoriu comunele pe care să le servim cu bani. Normal ar fi să dăm fonduri pentru toate cele 40 de proiecte sau în funcţie de importanţa lor”, a recomandat Buican. Democratul Romulus Bulacu a susţinut propunerea aliaţilor săi liberali, semnalând şi el nevoia rapidă a unei strategii de dezvoltare a infrastructurii în judeţul Vâlcea. În cele din urmă, propunerile de suplimentare a sumelor pentru Vlădeşti şi Bărbăteşti au fost respinse, liberalii făcând front comun cu reprezentanţii PD şi PRM. 
Consiliul Judeţean a pregătit peste 900 de mii lei noi din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale, unor unităţi administrativ teritoriale, în vederea susţinerii programelor de dezvoltare locală, pentru proiecte de infrastructură, dar nu numai, care necesită cofinanţare locală, după cum urmează: Comunei Şuşani – dobândă împrumut lucrări – 204,92 mii lei, Comunei Milcoiu – dobândă împrumut lucrări – 19,40 mii lei, Comunei Ioneşti – dobândă împrumut lucrări – 55,60 mii lei, Comunei Buneşti – dobândă împrumut lucrări – 64,00 mii lei,  Comunei Măldăreşti – dobândă împrumut lucrări – 1,10 mii lei, Comunei Zătreni – dobândă împrumut lucrări – 75,58 mii lei, Comunei Vaideeni – dobândă împrumut lucrări – 95,00 mii lei, Comunei Bărbăteşti – dobândă împrumut lucrări – 211,80 mii lei, Comunei Vlădeşti – dobândă împrumut lucrări – 225,00 mii lei.
După şedinţă, Dumitru Buşe s-a arătat surprins de atitudinea lui Buican, considerând că modul în care acesta abordează problemele din teritoriu este total greşit. Liderul conservator a explicat că nu i se pare normal ca instituţia pe care o conduce să dezavantajeze localităţile care cer fonduri sau să se roage de cele ce nu solicită fonduri şi poate chiar nu au nevoie de ele. Preşedintele CJV a spus că liberalii şi democraţii puteau foarte uşor să susţină propunerea suplimentării sumelor pentru Bărbăteşti şi Vlădeşti, iar la următoarea şedinţă să vină şi ei cu alte propuneri, bani „fiind suficienţi pentru toată lumea”.
Vestea că Buican a făcut senzaţie în şedinţa CJV s-a răspândit rapid printre liberali, care deja îl consideră pe tânărul lor coleg un pretendent potrivit la funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene, în perspectiva viitoarelor alegeri interne.
Eduard Dulăcioiu

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button