Administratie

Directorul de la Henri Coandă vrea să desfiinţeze orele de conducere auto

Săptămâna trecută, profesorii de profil tehnic de la Grupul Şcolar „Henri Coandă” din Râmnic Vâlcea ne-au contactat pentru a ne comunica problemele grave cu care se confruntă la început de an şcolar legate de planurile directorului Radu Dini de a transforma instituţia într-una cu profil teoretic.
Ileana Lungan, Paul Nicolaescu, Cristian Crăciun şi Ioan Ştefan, profesori în cadrul instituţiei mai sus menţionate, au reclamat faptul că Radu Dini doreşte să desfiinţeze treptat specificul tehnic al şcolii şi să o transforme într-un liceu teoretic. Profesorii s-au prezentat în data de 11 septembrie la şedinţa publică pentru a ocupa un post de instruire practică în transporturi rutiere.

Deşi la Inspectoratul Şcolar erau afişate trei posturi vacante pentru Grupul Şcolar „Henri Coandă”, la şedinţa publică locurile nu au fost anunţate, cadrele didactice fiind informate că cele trei catedre au fost retrase din decizia lui Radu Dinu. Conform declaraţiilor profesorilor, directorul urmăreşte de câţiva ani să desfiinţeze catedrele de instructaj auto, care, după părerea lui, nu ar mai fi utile. Pentru că liceul este cunoscut prin specificul său tehnic, e clar că a-l transforma într-unul teoretic, este egal cu faptul de a-l desfiinţa. Prin desfiinţarea profilelor tehnice, numărul de elevi se va reduce substanţial, iar liceul, în noua sa formulă, nu va putea concura niciodată cu instituţii de prestigiu precum Mircea cel Bătran, Alexandru Lahovari sau Matei Basarab. Trebuie spus faptul că cei care se înscriu la acest liceu o fac în mod special pentru conducerea auto prevăzută în programa şcolară, aşadar, pentru o carieră tehnică, nu teoretică. Deşi Grupul Şcolar „Henri Coandă” este unul cu tradiţie în acest profil, se pare că Radu Dini nu este de aceeaşi părere. Deşi consiliul de administraţie al liceului a solicitat trei posturi de suplinitori tehnici care să ofere 58 de ore de conducere auto, directorul a neglijat total acest aspect. Ministerul Transporturilor şi Ministerul Învăţământului au stabilit ca orele de conducere pentru categoriile B, C şi C+E să fie în număr de 84. Desfiinţarea celor trei catedre de instructaj auto ar coincide cu desfiinţarea claselor care au optat spre acest profil. Din 2005, orele de conducere auto au devenit obligatorii. Profesorii declară că de fiecare dată când i se solicită directorului fonduri pentru a investi în ateliere şi utilaje, acesta răspunde că nu sunt fonduri suficiente, deoarece toţi banii sunt cheltuiţi pe utilităţi precum apa, curentul etc.
Deocamdată există ore de instructaj auto doar pentru categoria B, deoarece pentru celelalte categorii – C şi C+E liceul nu a obţinut viza de aprobare de la ARR. Totodată, profesorii îl acuză pe director de faptul că acesta refuză mereu să se implice în problemele de acest gen.
Lucian CORNECI

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button