Liga IV

Dan Săraru, suspendat 6 luni

• Cea mai drastică decizie de la Disciplină luată în cazul de la Şirineasa

Cel mai important caz luat în discuţie în şedinţa Comisiei de Disciplină întrunită săptămâna trecută a fost, cu siguranţă, cel de la Şirineasa. Cum am relatat şi în ediţia trecută a publicaţiei noastre, în comuna primarului Săraru, la sfârşitul meciului dintre echipa sa şi formaţia Sportul Rm. Vâlcea s-au petrecut anumite evenimente care nu au nici o legătură cu fotbalul. Spectatori, jucători şi oficiali s-au lovit între ei, s-au înjurat, scuipat şi ameninţat. Fiecare dintre părţile implicate în acest scandal, dintre cei care aveau o calitate oficială la acel joc, a fost judecată de comisia de la AJF condusă de Constantin Lazăr.

Bineînţeles că nu s-a ajuns la un punct comun în ceea ce priveşte toate amănuntele legate de acele incidente, însă pe baza declaraţiilor s-a luat anumite decizii. Astfel, portarul echipei AS Şirineasa, Gheorghe Mărăcine, a primit 2 etape de suspendare pentru „producerea sau provocarea de dezordine la sfârşitul jocului”, după cum s-a menţionat la „Disciplină” şi amendă. Pentru acelaşi lucru, jucătorul echipei Sportul a fost sancţionat cu 3 etape de suspendare şi amendă datorită faptului că el, în plus faţă de Mărăcine, a mai avut şi o altercaţie ulterioară cu Dan Săraru. Cea mai drastică sancţiune dictată în acest caz l-a vizat pe primarul Săraru care va fi nevoit să-şi urmărească echipa din tribună în următoarele 6 luni. Reprezentanţii Comisiei au spus că au luat această deciziei ca urmare a declaraţiei primarului ce a confirmat faptul că l-a lovit pe Floricu. A fost încadrat la articolul 64 care spune că „reprezentanţii cluburilor şi persoanele oficiale vinovate de bruscarea sau lovirea jucătorilor, antrenorilor, medicilor, masorilor sau a reprezentanţilor echipei adverse, a arbitrilor, observatorilor sau a oficialilor AJF, în incinta terenului de joc, pe drumul spre vestiare sau la vestiare, ori în zona în care trebuie să li se asigure protecţie de către echipa gazdă se sancţionează cu suspendarea minim un an plus amendă între 200 şi 1000 de lei”. Lazăr şi compania au spus că au dictat această sancţiune pentru că Săraru a fost încadrat la circumstanţe atenuante pentru că altfel primea un an de suspendare.

Primarul ne asigură: „O să am multe meciuri cu această Comisie bazate pe regulament”
* s-a făcut apel pentru a-i fi micşorată pedeapsa lui Mărăcine

Reacţiile după luarea acestei decizii au fost, oarecum, cele aşteptate. Nici una dintre părţi nu s-a arătat mulţumită de versiunile apărute şi de cum a fost judecat cazul, însă primarul Săraru, împotriva căruia s-a dictat cea mai drastică sancţiune dintre persoanele oficiale ale acelui meci, de 6 luni suspendare, s-a considerat a fi cel mai neîndreptăţit. „Comisia de Disciplină nu mai are nici o valoare pentru mine în acest moment, după ce-a luat o astfel de deciziei şi mi-a spus că să fiu mulţumit că am luat doar 6 luni, pentru că ar fi trebuit să primesc un an de suspendare. Oricum, o să am multe «meciuri» de acum înainte cu această comisie şi toate cu argumente, bazate pe regulament. Păi vă dau un singur exemplu: săptămâna trecută Portugalia a avut meci oficial cu Serbia, încheiat cu scorul de 2-2. Marele şi binecunoscutul antrenor al Portugaliei, Felipe Scolari, la finalul jocului, în faţa a mii de oameni şi a camerelor de filmat l-a lovit pe un jucător sârb care probabil că-l înjurase. La acest nivel, a primit 4 etape de suspendare şi jucătorul 2 etape. Eu am primit o jumătate de an pentru că mi-am apărat jucătorul, pentru un incident asemănător. Şi vin să-mi mai spună că să fiu mulţumit că trebuia să primesc un an de suspendare”, a comentat Săraru decizia care ne-a mai informat referitor la acest aspect, cel al suspendărilor dictate împotriva echipei sale că a făcut apel doar în cazul jucătorului Mărăcine, pentru a-i fi redusă suspendarea. „Am făcut apel şi cred că se vor reduce sancţiunile în cazul lui Mărăcine şi al echipei. Sper să se ajungă la clemenţă în cazul portarului, pentru că avem nevoie de el”, a spus, mai exact, primarul din Şirineasa.   

Sportul, două etape cu „porţile închise”
* Petre Mazilu, timp de 2 ani, doar în tribună

În altă ordine de idei, tot în acest caz s-au mai acordat sancţiuni echipelor. Cei de la Sportul, pe lângă amendă, vor trebui să se supună şi deciziei rar întâlnită la acest nivel şi cam greu de respectat de a juca pentru două etape cu porţile închise, adică fără spectatori. Spunem greu de respectat, pentru că în cazul lor nu pot decât să pună pază la intrarea în tribună însă este aproape imposibil ca meciurile să se dispute fără spectatori pentru că nu li se poate interzice oamenilor să privească meciul din spatele gardului, cel dinspre stradă. Oricum, oficialii de la Sportul trebuie să se fi descurcat în acest caz pentru că şi-au ispăşit deja jumătate din pedeapsă. Iar echipei AS Şirineasa, pe lângă penalitate, i-a fost acordat avertisment. Totodată, s-a mai analizat şi cazul spectatorului de la care, se pare, a pornit tot acel scandal de la Şirineasa. Din declaraţiile date de cele două părţi implicate în acele incidente, a rezultat faptul că totul a plecat de la atitudinea necorespunzătoare a unui spectator, susţinător al echipei Sportul. Acesta este Petre Mazilu, fost jucător ale echipei Sportul. Comisia de Disciplină a apelat la ajutorul AJF-ului pentru a cerceta dacă Mazilu mai figurează în documente ca jucător în activitate. În cazul în care se va demonstra acest lucru, se va aplica sancţiunea dictată împotriva sa, de doi ani suspendare, asta şi ca urmare a faptului că acesta ar fi recidivist în astfel de acte de indisciplină.
Mihai VOICU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button