Politica

Gabriela Ene, dată afară pe jumătate din Consiliul Local

La sfârşitul săptămânii trecute s-a consumat o nouă tentativă a liberalilor de a scăpa de fosta lor colegă Gabriela Ene. Cei opt consilieri municipali PNL au solicitat organizarea unei şedinţe extraordinare de Consiliu Local, în vederea încetării de drept a mandatului de consilier local a Gabrielei Ene. Aceasta a fost exclusă din PNL după ce a votat în favoarea proiectului de hotărâre prin care firma primarului Mircia Gutău era lăsată să construiască patru blocuri de locuinţe în zona Morilor. Ulterior, liberalii au cerut Executivului să renunţe la serviciile de consilier local ale Gabrielei Ene, argumentând că prin pierderea calităţii de membru de partid, aceasta şi-a pierdut-o şi pe aceea de consilier.

Doar 17 consilieri locali au fost prezenţi la şedinţa extraordinară de vineri, pentru a vota proiectul de hotărâre privind încetarea de drept a mandatului de consilier local al Gabrielei Ene, declararea ca vacant a postului de consilier local şi anularea hotărârii CL nr.134 din 25 iunie 2007. Şeful Biroului Juridic Contencios, Petre Cazan a refuzat să contrasemneze hotărârea supusă aprobării Consiliului Local. Iată cum îşi argumentează Cazan poziţia : „Din interpretarea prevederilor art.1, alin.6 din Legea Contenciosului Administrativ nr.554/2004, rezultă că actul administrativ unilateral chiar şi nelegal, nu poate fi revocat de autoritatea emitentă dacă a intrat în circuitul civil şi a produs efecte juridice. Hotărârea CL nr.134 din 25 iunie 2007, prin conţinutul său este un act administrativ sancţionator irevocabil şi reprezintă o excepţie de la principiul general al revocabilităţii actelor administrative. Această excepţie îşi găseşte justificarea în necesitatea evitării unor abuzuri de către autorităţile publice. Vă informez că hotărârea CL nr.134/2007 a cărei revocare se propune a fost atacată la instanţa de contencios atât de către doamna Ene Gabriela Ana, cât şi de către Prefectul Judeţului Vâlcea. Mai mult, în cauză s-a pronunţat deja o hotărâre judecătorească de suspendare a aplicării hotărârii CL iar astăzi, la Curtea de Appel Piteşti a avut termen de judecată recursul declarat împotriva acestei hotărâri. Consider că proiectul de hotărâre este prematur supus dezbaterii şi aprobării şi contravine normelor de drept”. Acest punct de vedere a fost susţinut şi de către primarul Mircia Gutău : „Şedinţa este convocată legal, dar cât timp pe rol este un proces, orice decizie a CL este nelegală”.
Până la urmă, 9 consilieri locali au votat în favoarea proiectului de hotărâre iar 7 s-au împotrivit. Deocamdată nu se ştie ce înseamnă acest lucru: din punctul de vedere al liberalilor, Gabriela Ene nu mai are dreptul să participe la şedinţele de CL, însă pe de altă parte cei care au semnat împotrivă spun că hotărârea nu are temei legal până când instanţa nu îşi spune cuvântul.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button