Editorial Politic

Adevăraţii candidaţi pentru Primăria Râmnicului

Se vorbeşte tot mai insistent despre faptul că adevăraţii contracandidaţi ai lui Mircia Gutău pentru Primăria Râmnicului vor apărea după 1 ianuarie 2008. Toată circoteca de până acum, cu Gigi Matei şi Ion Nicolae nu a fost decât un test făcut de partide, pentru a afla ceea ce poate ştiau deja: că pentru a-l învinge pe Gutău ai nevoie de mai mult decât o gură mare. Am spus în mai multe rânduri că nici Matei şi nici Nicolae nu au forţa de a-i pune probleme reale actualului primar. Poate că cei doi se bucură de oareşce simpatie în partidele din care fac parte, însă electoratul nu este deocamdată pregătit pentru ei. Nici măcar nu cred că cei doi îşi închipuie că ar putea să-l învingă pe Mircia Gutău. Şi sincer, nici nu cred că ar avea cum, în condiţiile în care edilul Râmnicului se bucură de încredere marii majorităţi a râmnicenilor, cu toate păcatele sale.

Din acest punct de vedere, tind să cred că Matei şi Nicolae nu sunt altceva decât nişte iepuri, nişte ţinte false, către care nici măcar Mircia Gutău nu s-a obosit prea tare să lanseze săgeţi. Sunt din ce în ce mai sigur că din partea PNL va candida însuşi preşedintele organizaţiei judeţene, Emilian Frâncu. La fel de sigur sunt că şi PSD îşi va desemna drept candidat un om foarte cunoscut; dacă acela va fi Ion Cîlea sau Ion Tudor, asta rămâne de văzut. Interesant este şi ce se va întâmpla cu Partidul Conservator. Surse din partid dau ca sigură anunţarea candidaturii actualului preşedinte al Consiliului Judeţean, care este şi lider al organizaţiei judeţene, Dumitru Buşe. În aceste condiţii, lupta pentru Primăria Râmnicului va fi mult mai echilibrată decât până acum.

Faptul că liderii acestor partide vor fi trimişi în prima linie, pentru o înfruntare directă cu Mircia Gutău, spune multe despre criza de valori din partidele reprezentate pe eşicherul politic vâlcean. Este lesne de înţeles că aceste candidaturi sunt în cele din urmă soluţii disperate. Dacă luăm cazul PC, este clar că numai Dumitru Buşe ar putea trage în sus lista de consilieri. Chiar dacă el nu va reuşi să se impună în faţa actualului primar, PC ar putea fi totuşi reprezentat în Consiliul Local în mandatul viitor. Pentru aceasta, conservatorii ar avea nevoie de circa 5.000 de voturi la nivelul municipiului. Lucrurile stau cam la fel şi în cazul celorlalte partide. În joc nu este atât fotoliul de primar, cât reprezentarea în Consiliul Local. Este clar că Emilian Frâncu, Ion Cîlea şi Dumitru Buşe sunt mai cunoscuţi în municipiu decât oricare dintre colegii lor. Un calcul simplu al hârtiei ne arată astfel că ei au cele mai mari şanse să-şi ajute partidele pe care le reprezintă să câştige cele mai multe mandate în Consiliul Local.

Problema este când vor fi anunţate aceste candidaturi. Nu ştiu dacă este o idee tocmai bună amânarea desemnării candidaţilor reali, pentru că există riscul major ca electoratul să nu mai aibă timp să perceapă corect persoanele despre care am vorbit mai sus. În tot acest timp, liderii partidelor resping orice aluzie la posibilele lor candidaturi. Deşi miza este enormă, nimeni nu pare a-şi asuma deocamdată rolul de locomotivă. Nu este nici un secret că toate aceste candidaturi reprezintă adevărate sacrificii pentru partide. Nimeni nu-şi doreşte să fie înfrânt, mai ales când intră în cursă cu un contracandidat foarte bine cotat. Până la urmă însă, liderii celor mai importante partide, cu excepţia PD, vor trebui să înţeleagă că interesul personal contează mai puţin în faţa celui de partid. Nu cred că Emilian Frâncu şi-ar putea sacrifica partidul, în condiţiile în care ştie că el are cele mai mari şanse să-i pună probleme lui Gutău. Sunt convins că liberalul îşi va lăsa orgoliul la o parte şi va intra într-o cursă pe care are mari şanse să o piardă. E va şti însă că această înfrângere va echivala cu o victorie pentru PNL. Acest partid ar putea avea un grup important de consilieri şi implicit, un cuvânt mai greu de spus în viitorul mandat. De aceea, cred că se vor schimba multe lucruri în ceea ce priveşte candidaturile pentru Primăria Râmnicului.
Octavian HERŢA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button