Liga Nationala

ŞTIRI – handbal

Oltchim – Lada, la Trofeul Campionilor

Nu au mai rămas decât două săptămâni până la startul Trofeului Campionilor (care s-a numit până în acest sezon Supercupa Europei). Aşa cum se cunoaşte, la turneul care va avea loc în Sala „Traian” pe 22 şi 23 septembrie vor fi prezente cele trei deţinătoare ale celor mai importante trofee europene (Slagelse, Oltchim, Zvezda Zvenigorod), acestora urmând a se alătura şi finalista Ligii Campionilor (Lada Toljatti). Competiţia va avea loc sub forma unui turneu, în primele meciuri urmând a se întâlni Slagelse şi Zvezda Zvenigorod, Oltchim şi Lada Toljatti (într-o inedită reeditare a finalei Cupei Cupelor din 2002). Ulterior, învinsele îşi vor disputa finala mică, iar învingătoarele se vor duela pentru marele premiu. Iniţial, s-a ştiut că echipa vâlceană va juca în semifinale cu rusoaicele de la Zvezda lui Evgheni Trefilov.

Supercupa României se va juca an de an

Pentru a se evita un alt eventual scandal, oficialii federaţiei au prins deja în regulamentul de desfăşurare al Supercupei României, ca-n cazul în care se va întâmpla şi anul viitor ca tot o singură echipă să triumfe în Liga Naţională şi-n Cupa României, marele meci să aibă totuşi loc. În acest caz, trofeul ar urma să şi-l dispute câştigătoarea Ligii Naţionale şi finalista Cupei României. „S-a prins deja în statutul de desfăşurare ca finalista Cupei României să joace în Supercupă. Cum Supercupa este o întrecere între cele mai bune echipe din campionat şi din cupă, era normal să se întâmple astfel. Precizarea este extrem de importantă în special dacă ocupanta locului secund în Liga Naţională va fi o altă echipă decât cea din finala Cupei României. Deci nu locul 2 din campionat va juca în Supercupa României, ci finalista cupei”, ne-a spus vicepreşedintele clubului Oltchim, Petre Berbecaru.

Fără capi de serie în Cupa României

Consiliul de Administraţie al FRH a aprobat în această vară modificarea sistemului de împerechere a echipelor pentru meciurile din Cupa României în ediţia 2007-2008 a acestei competiţii. Dacă numărul de echipe participante a rămas neschimbat (ca şi anul trecut trofeul urmează să şi-l dispute doar primele opt clasate din Liga Naţională), la tragerea la sorţi a meciurilor din sferturi, semifinale şi finală nu se va mai ţine cont de locurile ocupate în ierarhia campionatului intern. În acest fel, un duel Oltchim – Rulmentul poate fi posibil chiar în sferturi de finală, iar alte echipe, dintre cele mai mici, pot beneficia de un culoar favorabil pentru a atinge ultimul act al competiţiei.
„Se creează astfel o altă emulaţie în rândul celorlalte echipe vizavi de această competiţie”, a recunoscut şi antrenorul Oltchim-ului, Gheorghe Tadici. Viitoarea ediţie a Cupei României se va desfăşura într-un oraş neutru abia după ce Liga Naţională îşi va consuma ultima etapă.

Cu gândul la Mondialele din Franţa

Calificată fără mari probleme la Campionatul Mondial din Franţa, care va avea loc în perioada 2-16 decembrie, echipa naţională de handbal feminin a ţării noastre a avut noroc la tragerea la sorţi a grupelor preliminare ale turneului final, urmând a evolua într-o grupă cu China, Polonia şi Tunisia. Aşa cum se cunoaşte, meciurile Grupei D din care face parte reprezentativa noastră se vor desfăşura la Toulon. „Tricolorele”, vicecampioane mondiale la precedenta ediţie din Rusia, din 2005, vor debuta la întrecerea din Hexagon pe 2 decembrie, la ora 18.00, atunci când vor întâlni China. Ulterior, elevele lui Gheorghe Tadici şi Dumitru Muşi vor juca împotriva selecţionatelor Tunisiei (3 decembrie, ora 19.30) şi Poloniei (4 decembrie, ora 21.30). Pentru a avea şanse cât mai mari la câştigarea unei medalii, româncele trebuie să acceadă în faza următoare cu trei victorii.

Talidei Tolnai i s-a redus suspendarea

Sancţionată drastică de membrii Comisiei de Disciplină din cadrul FRH pentru că a semnat pentru două cluburi în acelaşi timp, portarul echipei HC Zalău, Talida Tolnai, a răsuflată uşurată săptămâna trecută după reducerea suspendării sale. Handbalista „tricoloră” a găsit clemenţă din partea membrilor Consiliului de Administraţie al FRH care au decis că pedeapsa stabilită iniţial (opt luni) este injustă. Forul condus de preşedintele Cristian Gaţu a luat hotărârea ca Tolnai să stea pe tuşă numai o singură lună şi să poată fi prezentă astfel la turneul final al Campionatului Mondial din Franţa. În schimb, jucătoarei i s-a mărit amenda de la 20 la 50 de milioane lei vechi.
Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button