Politica

Liberalii îşi propun câştigarea alegerilor europarlamentare

Conducerea liberală, reunită la Neptun, în şedinţa Delegaţiei Permanente, a decis, vineri, că obiectivul PNL este câştigarea alegerilor pentru Parlamentul European din 25 noiembrie. În partea a doua a şedinţei conducerii PNL, la care din partea organizaţiei de la Vâlcea au fost invitaţi deputatul Emilian Frâncu şi Bogdan Pistol, s-a discutat despre campania pentru europarlamentare, fixându-se şi obiectivul formaţiunii: câştigarea alegerilor. Liderii liberali au avut de ales între obiectivul câştigării europarlamentarelor şi obţinerea celui mai bun scor înregistrat vreodată de PNL în alegeri.  În cele din urmă, liberalii au optat pentru primul „obiectiv”, fapt confirmat la finele şedinţei de vicepreşedintele liberal Adrian Cioroianu.

De asemenea, şeful de campanie pentru europarlamentare, deputatul Dan Motreanu, a precizat că Delegaţia Permanentă a mandatat Biroul Politic Central al PNL să stabilească echipa de campanie, modul de desfăşurare a acesteia şi eventualele sancţiuni pentru lipsa de performanţă în alegeri, Motreanu propunând în timpul şedinţei ca organizaţiile care vor obţine sub 18 % să fie sancţionate. În ceea ce priveşte lista candidaţilor PNL pentru Parlamentul European, ea va fi prezentată după 15 septembrie, după cum a precizat chiar liderul formaţiunii, premierul Tăriceanu.

Priorităţile legislative pentru sesiunea parlamentară de toamnă

Preşedintele PNL Vâlcea, Emilian Frâncu, a declarat într-o conferinţă de presă susţinută că principalele priorităţi ale PNL în sesiunea parlamentară de toamnă sunt votul uninominal, legea lustraţiei, legea arhivelor şi pachetul de legi ale siguranţei naţionale. „Proiectele sunt menite să ne poziţioneze clar pe anumite teme de dezbatere, pe care doresc să le promovăm”, a declarat Frâncu. Tot în conferinţa de presă, liderul liberal a anunţat că în cadrul Delegaţiei Permanente, a fost adoptată o rezoluţie privind promovarea proiectului „Un laptop pentru fiecare elev şi cadru didactic”. Potrivit lui Frâncu, proiectul este în concordanţă cu prevederile programului de guvernare privind alfabetizarea digitală a elevilor din învăţământul preuniversitar şi accesul fiecărui tânăr la Internet şi la primul său calculator personal. Propunerea legislativă a fost respinsă în luna martie, de Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor, pe motiv că suma de 700 milioane euro, necesară achiziţionării acestor laptop-uri este foarte mare şi ar afecta bugetul Ministerului Educaţiei. În urma rezoluţiei adoptate la Neptun, proiectul urmează să fie introdus din nou în Parlament, estimările Ministerului Educaţiei indicînd un număr de 1,2 milioane copii beneficiari din sistemul preuniversitar. Frâncu a mai declarat că PNL îşi propune să prezinte la termen Legea bugetului pe 2008, care să aloce 6% din PIB pentru educaţie, adoptarea în Guvern a Strategiei energetice şi operaţionalizarea Fondului Proprietatea. Potrivit rezoluţiei intitulate „Dezvoltarea economică – obiectiv asumat de PNL”, angajamentele liberalilor în ce priveşte creşterile salariilor şi pensiilor pentru mandatul 2004 – 2008 au fost deja îndeplinite, iar numărul românilor aflaţi în situaţie de sărăcie s-a redus considerabil. Tot Frâncu a mai anunţat că PNL îşi propune adoptarea de către Guvern a proiectului legii investiţiilor, care prevede facilităţi pentru investiţiile cu impact economic şi social deosebit, precum şi susţinerea acestuia în Parlament. Un alt obiectiv al liberalilor îl reprezintă respectarea etapelor privind construirea Pilonului II de pensii administrate privat. De asemenea, PNL îşi propune, în contextul garantării proprietăţii private, eliminarea barierelor din calea iniţiativei private (prin modificări ale Codului de Procedură Fiscală), asigurarea legalităţii în ocrotirea proprietăţii, precum şi repararea abuzurilor comise de regimul comunist împotriva proprietăţii şi proprietarilor. Deputatul Emilian Frâncu a mai anunţat şi faptul că preţul tuturor medicamentelor incluse în catalogul naţional va fi redus cu 15 %, începând cu 1 noiembrie. În catalogul naţional sunt incluse aproximativ 5.000 de medicamente. Parlamentarul liberal a declarat că Ministerul Sănătăţii a decis reducerea preţului la medicamente după discuţiile cu producătorii, importatorii, distribuitorii şi farmaciştii.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button