Editorial Politic

Bulă, pesediştii şi liberalii

Moţiunea de cenzură pe care pesediştii vor să o introducă împotriva guvernului Tăriceanu II mi-a adus aminte de un banc cu Bulă, destul de porcos, de altfel. Prins în pat cu o puştoaică, Bulă declanşează o discuţie între tatăl acesteia şi un amic. Iată ce-i povestea părintele fetei acestuia: am înţeles când l-am văzut pe Bulă călare pe fiică-mea, am trecut cu vederea faptul că a încercat cu ea vreo douăzeci de poziţii dar nu am mai suportat când l-am văzut pe Bulă că se şterge pe perdeaua mea cea nouă şi l-am bătut măr! Aşa şi cu PSD. După ce a mers braţ cu PNL, renunţând la orice pretenţie de partid de opoziţie, acum s-a săturat ca măgarul pe sat din cauză că Tăriceanu semnează scrisori trimise pensionarilor, în care acesta povesteşte cât de mult s-a zbătut PNL-ul să le mărească pensiile mizere.

Deci PSD nu a avut nici o problemă în a susţine un guvern care reprezintă doar 20% din opţiunile electoratului, a trecut cu vederea asocierile pe care toată lumea le-a făcut între acţiunile acestuia cu cele ale PNL, însă nu a mai suportat atunci când Tăriceanu a început să trimită scrisori către pensionari. Din acest punct de vedere, concubinajul dintre liberali şi pesedişti seamănă cu o relaţie liberă, în care ambii parteneri pot să se culce cu oricine, cu condiţia să nu-şi sărute pe gură partenerii ocazionali. Ori, gestul liberalilor tocmai asta a reprezentat: făcându-se că uită faptul că doar la presiunea pesediştilor a acceptat creşterea pensiilor, Călin Popescu Tăriceanu a început să se mozolească fără ruşine cu toţi moşii şi babele, încercând să-i convingă că doar datorită lui au acum bani să-şi cumpere o jumătate de kilogram de carne în plus pe lună.

Privindu-l pe Geoană la întâlnirea de la Bran, nu am avut impresia că acesta ar fi foarte încântat de aceasta idee de debarcare a lui Tăriceanu. E foarte clar că preşedintele PSD a fost convins destul de greu să recurgă la varianta moţiunii de cenzură. Cel mai greu a cântărit posibilitatea ca partidul pe care-l conduce să câştige procente importante în următoarele şase luni prin eliminarea de la guvernare a găştii Tăriceanu. Nehotărârea lui Geoană a provenit tocmai din comoditatea cu care pesediştii au îmbrăţişat colaborarea cu PNL. Perioada în care guvernul a fost susţinut de PSD a fost una benefică pentru aleşii locali pesedişti. Ei au primit sute de milioane de euro pentru localităţile pe care le conduc, adică mai mulţi bani decât au văzut într-un întreg mandat. Din această cauză, multora nu le-a venit uşor să renunţe la o căruţă de bani doar pentru ca partidul să mai crească 5-6 procente în  sondaje. Totuşi, la presiunea opiniei predominante din partid dar şi a rezultatelor analizei făcute de strategii britanici, conducerea PSD a hotărât să-şi schimbe atitudinea vizavi de actualul guvern.

Într-o oarecare măsură, varianta moţiunii de cenzură convine organizaţiilor judeţene ale PSD. Cel puţin în judeţul Vâlcea, pesediştii par să fi primit un imbold prin decizia luată de centru; oamenii încearcă acum să-şi aducă aminte cum e în opoziţie. Banii obţinuţi prin şantaj politic au fost înlocuiţi cu o poziţie tranşantă, care şade mai bine unui partid care se vrea puternic pe zona de stânga a eşicherului politic. Rămâne de văzut cum vor reuşi pesediştii să iasă din acest mariaj neoficial cu PNL şi cum vor exploata în beneficiul lor ruptura de Tăriceanu&Co. Probabil că dacă ar fi ales varianta moţiunii de cenzură ceva mai devreme, actualul premier nu-şi mai permitea în acest moment să se laude cu realizările populiste ale PSD. Una peste alta, cei care au avut mai mult de câştigat din acest concubinaj au fost liberalii, care au crescut în sondaje pe baza singurei măsuri neliberale: majoararea pensiilor, cu toate consecinţele lor. Vom vedea cât îi va ajuta această măsură, în condiţiile în care pesediştii par destul de hotărâţi să-i îndepărteze de la putere.   
Octavian HERŢA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button