Diverse

„În viitor, jucătoarele formate la Vâlcea vor reprezenta echipa naţională”

• Interviu cu Aurelian Roşca, şeful Centrului Olimpic de Excelenţă

Înfiinţarea la Rm. Vâlcea a Centrului Olimpic de Excelenţă la handbal feminin se vrea a fi momentul de cotitură pentru sportul cu mingea mică. Într-un amplu interviu, profesorul Aurelian Roşca, cel desemnat în primăvara acestui an să coordoneze activitatea grupelor de junioare, ne-a dezvăluit cum au decurs lucrurile în primele luni de muncă, dar şi câteva dintre planurile de viitor.

* V-aţi întors recent dintr-un cantonament efectuat pe litoral. Care sunt primele impresii după acest stagiu de pregătire?

– A fost un cantonament util, desfăşurat în staţiunea Neptun, în perioada 16-29 iulie. Am prins o vreme foarte bună, aşa că am putut face câte trei antrenamente pe zi. Două dintre acestea bazate pe pregătire fizică, iar unul în Sala „Callatis” din Mangalia, unde am putut lucra cu mingea. Acum ne-am întors la Rm. Vâlcea şi ne continuăm pregătirea. Avem planificate pentru această perioadă şi câteva jocuri de verificare în compania fetelor de la Oltchim, jucătoare care nu participă la acţiunile echipei naţionale. Sunt meciuri foarte bune pentru noi, putem să vedem lacunele pe care le avem, unde ar mai trebui să aducem îmbunătăţiri. Vrem să întărim acest lot şi în funcţie de asta să închegăm din toamnă o echipă puternică de Divizia A.

* Care e programul de lucru pentru perioada următoare?

– Miercuri, 8 august, vom fi prezenţi la Supercupa României, când vom juca în deschiderea meciului dintre Oltchim şi Rulmentul. Vom întâlni de la ora 17.00 formaţia de Divizia A, Activ Ploieşti. După care ne continuăm călătoria şi vom merge la Suceava unde vom efectua cantonamentul de munte. Tot acolo, va veni şi echipa din Bacău, cu care vom juca de asemenea un meci de verificare. Vom rămâne în nordul ţării până pe 23 august, după care, între 23 şi 25 august, vom disputa câteva jocuri amicale la Roman şi la Piatra Neamţ. După acest stadiu fetele vor avea vreo trei zile libere, ca să poată să se odihnească, 26-29 august. Pe 30 august se vor întoarce aici la Vâlcea, la Centrul Olimpic de Excelenţă.

* În ce stadiu se află lucrările de amenajare a locaţiei unde vor fi cazate fetele de la Centrul Olimpic de Excelenţă?

– Lucrările se află într-un stadiu foarte avansat. Astfel, sperăm ca până la începutul lunii septembrie să finalizăm şi lucrările la clădirea unde vor fi cazate jucătoarele, care arată acum precum un hotel de 3 stele. Deja amplasamentul este aproape gata, mai trebuie doar utilat şi finalizate nişte lucrări la acoperiş. Fetele vor beneficia de condiţii foarte bune, vor sta câte trei în cameră şi nu cred că se vor plânge de ceva în acest sens. În total, complexul sportiv de la Vâlcea va cuprinde 60 de locuri. Cel puţin pentru prima generaţie totul este aproape terminat, dar este nevoie ca şi fetele noi care vor veni în această toamnă la Vâlcea să se bucure de condiţii la fel de bune. Noi încercăm ca în a doua decadă a lunii septembrie să căutăm să aducem cele mai bune jucătoare, să nu începem aşa greoi cum am început cu această generaţie.

* Din grupa care va fi constituită în această toamnă fac parte şi handbaliste din Vâlcea?

– Da, vor fi şi din Vâlcea, aşa cum s-a întâmplat şi cu generaţia actuală, când am încorporat în lot două jucătoare de la Chimia. Despre grupa care va fi constituită în această toamnă, deocamdată nu pot să vă spun prea multe. M-am deplasat recent în localitatea Victoria din judeţul Braşov, unde cadetele se află într-o tabără organizată de FR Handbal, special pentru a vedea pe cine putem conta. Oricum, vor veni jucătoare cu reale calităţi, astfel încât, printr-o muncă susţinută, să putem face mai târziu o echipă naţională puternică. Asta nu înseamnă, însă, că fetele care vor evolua la acest Centru Olimpic de Excelenţă de la Rm. Vâlcea vor fi întru totul titulare şi la echipa naţională. 

* Aţi spus că aţi avut un start greoi cu actuala generaţie. De ce s-a întâmplat astfel, nu s-au acomodat jucătoarele sau care-a fost cauza? Sunteţi nemulţumit de selecţie?

– Sunt şi nemulţumit de selecţie, pentru că sunt câteva jucătoare care nu s-au integrat aşa cum ne-am fi aşteptat. Dar când am vorbit de un start greoi, m-am referit în principal la vârstă. Jucătoarele pe care le-am adus aici, le-am luat deja foarte mari. Ca urmare a faptului că nu mai sunt jucătoare foarte multe de valoare în ţară, unele au început să fie contactate deja de echipe din Liga Naţională. Iar din acest punct de vedere am cam intrat efectiv în competiţie cu celelalte grupări din ţară. Aşa că acum există riscul ca jucătoarele să aleagă încă de la vârsta junioratului echipe care le oferă contracte avantajoase.

* Apropo de contracte, aici, la Centrul Olimpic de Excelenţă, fetele sunt răsplătite pentru efortul depus?

– Fetele primesc doar o îndemnizaţie de efort. Dar părerea mea este aceea că în acest moment, pentru că vor juca în Divizia A, ar fi mai important pentru ele să rămână la Vâlcea. aici, spre deosebire de echipele din Liga Naţională care le solicită serviciile şi care le folosesc câte 10-15 minute pe meci, au posibilitatea să joace. Numai astfel se va putea cristaliza o echipă naţională de viitor, după experienţa nefericită de la Bratislava! Noi căutăm acum să schimbăm faţa acestei echipe. Dar nu putem să constrângem pe nimeni să aleagă un anumit lucru. Doar jucătoarele trebuie să fie conştiente că este mai bine pentru ele să joace. Şi este clar că numai aici au posibilitatea să se afle mai mult timp în teren decât ar face-o la un club. Dar dacă aleg să câştige mai mulţi bani şi să joace câte cinci minute la cinci meciuri, asta e problema lor. Bineînţeles că şi la Centrul Olimpic de Excelenţă va juca doar cine merită, însă bineînţeles că le vom da şanse tuturor jucătoarelor pentru că noi tocmai asta vrem să creăm, o echipă omogenă în care toate jucătoarele să fie de valoare apropiată. Probabil că se va putea face diferenţierea în momentul în care aceste fete vor progresa mai mult decât cele care-au ales să joace încă de la vârsta junioratului la o echipă de Liga Naţională.

* Se pot înlocui jucătoare de la această grupă de junioare?

– Da, se pot înlocui, dar bineînţeles nu înainte de a vedea tot ce pot aceste fete. Chiar în acest moment a apărut o jucătoare care-ar fi dorit să vină la Vâlcea pe un post care era deja acoperit. Dar n-am putut să o cooptăm pentru că nu am vrut să dăm afară o jucătoare. Au fost stabilite încă de la început nişte înţelegeri cu părinţii, cu antrenorii, multe dintre ele n-au vrut să vină la Vâlcea, pentru că nu e chiar atât de uşor să pleci de la o vârstă atât de fragedă într-un alt oraş, departe de familie.

* Cum puteţi reţine jucătoarele la Centrul de Excelenţă în eventualitatea în care acestea primesc oferte şi vor să plece către alte cluburi?

– Toate jucătoarele care vin la Vâlcea au un contract valabil până la terminarea clasei a XII-a. Dar, repet, nu este nici interesul lor să plece, pentru că până la terminarea clasei a XII-a, se pot forma ca jucătoare în nişte condiţii foarte bune, peste media celor din ţară. În plus, aici un volum mult mai mare de muncă decât în altă parte, mă refer aici la celelalte cluburi, unde fac pregătire doar câte o oră sau o oră şi jumătate pe zi şi exclusiv pe probleme de sală. Centrul Olimpic de Excelenţă funcţionează pe lângă Liceul Energetic. Astfel că, toate jucătoarele pe care le avem în lot urmează cursurile acestui liceu. Chiar avem câteva fete care sunt la clasele de informatică.

* Au existat oferte concrete pentru jucătoarele pe care le aveţi la Vâlcea?

– Au fost şi sunt şi în momentul acesta oferte, dar nu sunt atât de importante atâta timp cât jucătoarele se află aici. Sunt multe evidenţiate, dar le vom vedea în Divizia A. Deocamdată vrem să ridicăm echipa din punct de vedere valoric. Problema e că trebuie să le facem să joace împreună, să se omogenizeze. Sunt 18 jucătoare la Vâlcea, deci tot atâtea caractere. Dispunem de o echipă cu care să participăm în campionat, vom vedea însă cum se vom descurca, mai ales că avem şi unele probleme de sănătate la unele jucătoare. Trebuie să avem grijă de toate pentru că practic acesta e lotul de mâine al naţionalei României.

* Cum se va numi echipa care va activa în Divizia A din acest sezon şi ce obiectiv veţi avea de îndeplinit?

– Echipa se va numi Naţional Rm. Vâlcea. Noi vom încerca să terminăm pe primul loc, dar ne va fi foarte greu pentru că până mai ieri aceste fete abia evoluau la junioare II, deci vor trebui să facă un imens salt valoric. Sperăm însă să abordăm meciurile cu curaj, să ne batem de la egal la egal cu toate echipele şi – de ce nu? – dacă se poate, să şi promovăm.

* Credeţi că este posibilă o asemenea performanţă şi cât de bine vă cunoaşteţi viitoarele adversare?

– Am fost repartizaţi în zona Moldovei unde sunt echipe bune. Mă refer aici la HCF Piatra Neamţ, care are obiectiv promovarea, dar şi CSM Ploieşti, care cred că este în acest moment cea mai puternică grupare. Vom avea de făcut şi deplasări foarte lungi, cum sunt cele de la Piatra Neamţ sau Bacău. Bineînţeles, ne-ar fi convenit mai mult să picăm în grupa cealaltă aceasta, mult mai accesibilă, cu echipele din Slatina, Timişoara, Tg. Mureş. Ultimele două, prin faptul că au căzut din Liga Naţională, au şi pierdut jucătoarele care mai aveau valoare. Dar asta este, trebuie să vedem partea importantă a lucrurilor, aceea de a pregăti echipa pentru Campionatul European de peste doi ani. Pentru că efectiv, contra-performanţa de la Bratislava, clasarea pe locul 14, a dus la neparticiparea în anul următor la Campionatul Mondial. Din acea echipă au făcut parte şi vreo şase jucătoare care sunt integrate la Centrul Olimpic de Excelenţă de la Vâlcea, printre care s-au aflat şi doi portari.

* Cine a asigurat bugetul pentru crearea tuturor acestor condiţii la Centrul Olimpic de Excelenţă? Şi cine suportă cheltuielile susţinerii financiare a echipei în Divizia A?

– Centrul Olimpic de Excelenţă a fost pus pe picioare în urma unui parteneriat între Ministerul Învăţământului şi Cercetării, autorităţile locale şi Federaţia Română de Handbal. Toate cheltuielile necesare participării în campionat vor fi suportate de Federaţie, iar celelalte, pentru problemele administrative, de hrană şi tot ce trebuie, de Ministerul Învăţământului şi autorităţile locale. Avem în dotare şi un microbuz de 14 locuri pentru deplasări, dar aşteptăm să ne fie adus unul mult mai spaţios, în care să încapă 20-24 de persoane. Dacă nu, Federaţia o să ne asigure transportul cu autocarul.

* Am văzut că acum vă preocupaţi să amenajaţi şi o sală de forţă. Ne puteţi oferi mai multe amănunte despre acest lucru?

– Am primit prin firma Daro nişte aparate. Am avut însă greutăţi mari cu livrările, ar fi trebuit să le primim încă din luna decembrie a anului trecut. Suntem aproape de a le termina de montat, aşa că în curând vom avea o adevărată sală de forţă. De asemenea, avem în acest moment şi tabelă electronică, aşa că totul este în regulă pentru a putea participa în campionat. Pentru recuperarea jucătoarelor accidentate o să amenajăm şi un cabinet medical bine utilat, cu mijloace moderne de refacere. Sperăm ca până la 1 septembrie să fie şi acesta terminat.

* Am înţeles că ar mai fi aici în plan construirea unei noi săli de sport. Aveţi mai multe informaţii despre acest proiect? 

– Nu ştiu foarte multe decât că va fi amplasată undeva aici, în curtea liceului şi va fi în genul sălii de sport unde ne-am pregătit pe litoral, anume cea din Mangalia: Sala „Callatis”. E un lucru extraordinar dacă Ministerul Educaţiei şi-a dat acceptul pentru construirea sălii. Atunci vom avea un şi spaţiu mai mare pentru pregătirea grupelor de la Centrul Olimpic de Excelenţă, dar şi pentru echipele de junioare ale Liceului Energetic.

* Va avea clubul Oltchim întâietate pentru transferul jucătoarelor de la Centrul Olimpic de Excelenţă?

– Nici un club nu va avea întâietate. Se va face o licitaţie sau cam aşa ceva, iar ce echipă va oferi mai mult îşi va asigura serviciile jucătoarei pe care-o doreşte. Dacă ar exista un monopol în această privinţă există riscul să nu mai putem aduce tot ce e mai bun din ţară. Nu putem să aducem jucătoare doar pentru Oltchim. În momentul în care Oltchim-ul va avea nevoie de o jucătoare, la forţa financiară pe care-o are acest club, probabil că va putea să o determine pe respectiva fată să semneze un contract. Cert e că Oltchim-ul va lua nişte jucătoare care vor avea experienţă competiţională. Nu mai e la fel ca şi până acum, când acestea jucau pentru grupele de junioare ale clubului şi căpătau experienţă acolo.

 * Spuneţi că se intenţionează ca aceste echipe ale Centrului Olimpic de Excelenţă să se confunde cu echipa naţională. Credeţi că pe viitor este posibil ca şi antrenorii de la Vâlcea să pregătească echipele naţionale de junioare?

– După Bratislava, deja s-a discutat la Federaţie ca eu, împreună cu colaboratorii, şi mă refer la antrenorii Oprea şi Belu, să preluăm conducerea tehnică a acestui lot naţional de junioare. Cum cele mai multe fete vor fi convocate de aici, pregătirea lotului va avea loc tot la Vâlcea. E clar că este mai uşor să aducem 3-4 din ţară, decât să deplasăm 13-14 de la Vâlcea. Având în vedere că aici se va asigura o cazare în condiţii de 3 stele, cu tot ce ne trebuie, cred că nu s-ar pune problema să căutăm o altă locaţie. Acest Centru Olimpic de Excelenţă se vrea a fi o rampă de lansare pentru lotul naţional, iar jucătoarele de aici să reprezinte în viitor, în proporţie de 60-70 la sută, echipa naţională. Asta dacă se va reuşi mereu să se aducă la Vâlcea cele mai bune jucătoare. Totuşi, repet, nu este exclus faptul ca la convocări să apară şi alte jucătoare din ţară.

* Aţi fost la Rulmentul, cunoaşteţi şi Oltchim-ul. Cine credeţi că va fi regina handbalului românesc în acest sezon?        

– Este un sezon diferit faţă de cel trecut. La Vâlcea e un lot mai omogen, dar bineînţeles că pot apărea şi accidente, pot fi şi greşeli. La Oltchim se lucrează la un volum mare de muncă, de meciuri, şi e suficient să ne uităm peste programul infernal al acestor fete. Surprize pot apărea, mai ales că Rulmentul s-a şi întărit, dar, oricum, faptul că aici la Vâlcea este concentrată echipa naţională cred că acest lucru dă o şansă în plus Oltchim-ului.

 * Am înţeles că Gheorghe Tadici a fost numit un fel de supervizor al acestui centru…

– Nu ştiu nimic, încă nu am primit ceva oficial în acest sens. Este antrenorul echipei naţionale, îl aşteptăm să colaboreze cu noi.
Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button