Administratie

Sărbătorile culturale, pretext de campanie electorală pe bani publici

• Primarii dau banii pentru tradiţie pe salam şi castraveţi

Cea mai recentă şedinţă ordinară a Consiliului Judeţean, care a avut loc joia trecută în Casa de Cultură din oraşul Horezu s-a remarcat printr-o nerespectare totală a regulilor în ceea ce priveşte modul în care ar trebui să se desfăşoare acest gen de activităţi ce ţin de administraţia publică locală. Mai exact, a fost un haos total, din care aproape nimeni nu a înţeles aproape nimic. Au fost propuse spre aprobare, la grămadă, alocări de sume pentru fel de fel de activităţi, fără a se propune, în unele cazuri, proiecte de hotărâre fundamentate, aşa cum ar trebui procedat. Practic, ceea ce s-a întâmplat la Horezu demonstrează că aproape oricine cere bani de la Consiliul Judeţean, îi poate obţine, fără să dea prea multe explicaţii în legătură cu ce face cu ei.

Şedinţa ordinară nu se anunţa a fi una extrem de furtunoasă, mai ales că unele dintre punctele ce figurau pe ordinea de zi care ar fi putut crea discuţii au fost retrase încă de la început. Prezidiul Consiliului Judeţean a fost compus, în premieră naţională, din patru membri: un preşedinte – Dumitru Buşe şi trei vicepreşedinţi: Ion Cîlea, Nicolae Pătru şi Cristi Buican.
În momentul în care s-a ajuns la discutarea punctului cu numărul 5 de pe ordinea de zi, lucrurile au luat-o complet razna. Vicepreşedintele PSD, Ion Cîlea a propus consilierilor judeţeni aprobarea alocării unor sume pentru trei localităţi, în scopul promovării unor sărbători locale. Astfel, Cîlea a cerut câte o sută de milioane de lei pentru „Învârtita Dorului” de la Vaideeni, „Sărbătoarea Căpşunului” de la Buneşti şi „Fiii Satului” de la Frânceşti. Aceste propuneri au stârnit ample discuţii în rândul consilierilor judeţeni, acestea durând mai bine de o oră.
În afara acestor propuneri, făcute chiar în plenul şedinţei, complet neregulamentar, la deja celebrul punct 5 au fost amestecate fel de fel de alocări de sume pentru evenimente culturale (Cocoşul de Hurez, Cireşarii) şi sportive cu suplimentări de posturi pentru personalul neclerical angajat în unităţile de cult, dar şi bani pentru drumurile judeţene. Aşadar, un haos total din care puţini au părut să înţeleagă ceva.
Una dintre cele mai ciudate solicitări a fost aceea a Fundaţiei Kamala, care a trimis recent o scrisoare de intenţie prin care solicită sprijin financiar pentru alocarea festivalului naţional de folclor „Lada de Zestre”. În scrisoare se menţionează că în perioada 20-22 iunie, Fundaţia Kamala în colaborare cu TV Etalon, TVRM, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Consiliul Judeţean organizează acest festival. În acest sens, Kamala cere Consiliului Judeţean suma de 100 milioane lei, în calitate de „partener”, fără a prezenta însă un program exact al manifestărilor, aşa cum se cere în astfel de cazuri. Unde mai punem că în spatele acestei fundaţii se află şi Nicu Cismaru, cunoscut pentru iniţiativele sale care l-au remarcat de-a lungul anilor ca un abonat la fel de fel de acţiuni de un gust îndoielnic.
O parte dintre consilierii judeţeni au cerut renunţarea la acest tip de a aloca în mod inutil fonduri publice către diferite acţiuni cu aşa-zis caracter cultural, fără a exista în prealabil proiecte de hotărâre în care să se evidenţieze importanţa acestora pentru comunităţile respective. Chiar şi preşedintele Consiliului Judeţean, conservatorul Dumitru Buşe a recunoscut că nu o dată, banii alocaţi drept sprijin de către Consiliul Judeţean, au fost utilizaţi de către primari pentru a-şi face campanie electorală, pentru a organiza mese la care au fost invitaţi sute de săteni. Astfel, la solicitarea CJ ca respectivele consilii locale să justifice cu acte banii cheltuiţi pentru organizarea manifestărilor culturale, acestea au oferit drept dovadă facturi de cumpărare de alimente: brânză, salam, roşii şi castraveţi. Unul dintre cazuri s-a consumat în localitatea Scundu, fapt recunoscut şi de consilierul judeţean democrat Samoil Vâlcu. „Primarii fac mese festive pe banii alocaţi de Consiliul Judeţean. Este clar vorba de campanie electorală. Trebuie să fim atenţi să nu cădem într-o astfel de capcană”, a spus Buşe.
Până la urmă, consilierii judeţeni au aprobat alocarea mai multor sume de bani pentru majoritatea acţiunilor culturale cerute, mai puţin pentru „Fiii Satului” din Frânceşti şi festivalul Fundaţiei Kamala. În acest ultim caz s-a cerut parcurgerea etapelor necesare, urmând, cel mai probabil, să se aloce şi banii. 
Octavian HERŢA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button