Administratie

Laboratorul de analize al APAVIL va fi acreditat internaţional

• interviu cu directorul general al SC APAVIL SA, Marin Dogaru

• Domnule director, în ce stadiu se află procesul de pregătire a fuziunii Apavil cu Acvarim?

Firma de consultanţă BDO trebuie să obţină de la Ministerul Mediului acordul de a face evaluarea activelor la cele două societăţi, în mod gratuit, altfel fiecare societate trebuie să găsească o societate de evaluare, prin licitaţie. Cel mai bine este ca ambele să fie evaluate de acceaşi firmă. Consiliul Judeţean Vâlcea a cerut la Bucureşti să extindă atribuţiile firmei de consultanţă BDO, pentru a face gratuit evaluarea ambelor societăţi. Probabil că acest lucru se va rezolva până la sfârşitul lunii iunie.

• Ce va urma după această evaluare?

Tot în iunie-iulie trebuie să se pregătească modificarea actului constitutiv al Apavil, precum şi pregătirea proiectului de fuziune, urmând ca în cursul lunilor iulie şi august, Consiliul Local şi Consiliul Judeţean să aprobe documentele fuziunii. În august şi septembrie se pregăteşte contractul de concesiune, mai exact delegarea directă a serviciului de alimentare cu apă către Apavil iar în octombrie-noiembrie trebuie să se prezinte noile modificări ale memorandumului de finanţare către Comisia Europeană, Banca Europeană de Investiţii şi Ministerul Finanţelor Publice. Spre sfârşitul anului, dacă totul merge bine, mai exact în luna decembrie, urmează să se semneze contractul de concesiune a serviciului de alimentare cu apă şi canalizare către noua structură. De la 1 ianuarie 2008 urmează a opera noua structură. Operatorul va prelua creditul ISPA, precum şi gajarea de la Acvarim, respectiv Consiliul Municipal. Mai exact, se preconizează că Apavil va prelua creditul iar Consiliul Judeţean, gajarea. Cel puţin aceasta este solicitarea Consiliului Local.

• Ce noutăţi aveţi pentru vâlceni?

În cursul lunii iunie se va da acreditarea internaţională laboratorului de analize de la Valea lui Stan. Acesta se situează între primele patru laboratoare din ţară, asemenea unităţi găsindu-se la Piteşti, Braşov, Iaşi şi acum, la Vâlcea.

• Ce ne puteţi spune despre perspectivele de extindere a activităţii Apavil, exceptând fuziunea cu Acvarim?

Începând cu luna iunie, eşalonat, vor mai veni ca acţionari la Apavil, urmând ca societatea să preia serviciile ce ţin de alimentarea cu apă, următoarele consilii locale: Vlădeşti, Buneşti, Păuşeşti-Otăsău şi Pietrari, în prima fază, urmând a se alătura Roeşti şi alte localităţi care au servicii de alimentare cu apă, fie prin Miven Kier, fie pe SAPARD. Practic, Apavil va prelua gestiunea sistemului de alimentare cu apă. Din păcate, în mediul rural sunt probleme cu racordarea consumatorilor, lumea nu s-a obişnuit încă să plătească pentru apă.
Octavian HERŢA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button