Politica

Vâlcenii nu i-au spus PA lui Băsescu

Vâlcenii au votat şi ei masiv în favoarea lui Traian Băsescu. Deşi procentul voturilor anti-demitere înregistrat în judeţul Vâlcea a fost inferior celui înregistrat la nivel naţional – 70,43% faţă de aproape 75%, totuşi Băsescu s-a bucurat de susţinerea majorităţii vâlcenilor. Din cei 344.885 cetăţeni cu drept de vot înregistraţi pe liste, au votat 156.802, doar 155.381 dintre voturi fiind valabil exprimate. Astfel, prezenţa la vot la cele 429 de secţii de votare din judeţ a fost de 45,46%. Din totalul voturilor exprimate, 109.434 au fost în favoarea preşedintelui Traian Băsescu. Astfel, 70,43% dintre vâlceni au votat NU demiterii şi doar 29,57% DA.

Prezenţa slabă la urne a fost cauzată de mai mulţi factori. Cel mai mult au contat faptul că referendumul s-a desfăşurat într-o zi de sâmbătă, când mulţi dintre români erau la muncă sau plecaţi din localităţile de reşedinţă. Nici vremea mohorâtă nu a fost un bun prilej pentru ca românii să iasă din case. Dacă la primele ore ale dimineţii vâlcenii nu s-au înghesuit la vot, spre seară s-au format adevărate cozi la secţiile de votare. Primele rezultate care indicau o victorie clară a preşedintelui suspendat, au provocat adevărate reacţii euforice în rândul cetăţenilor, care au ieşit în stradă pentru a-şi exprima bucuria. Democraţii s-au strâns în sediul organizaţiei judeţene de pe strada Carol I, au dat drumul la muzică şi s-au bucurat până târziu în noapte. Un grup de cetăţeni s-a strâns în faţa Primăriei Râmnicului, unde au încins o horă. În tot acest timp, liberalii s-au strâns la sediul organizaţiei, cu tristeţea întipărită pe chipuri.
Unul dintre incidentele semnalate şi de Pro Democraţia au vizat prezenţa unor aşa-zişi reprezentanţi ai UDMR în secţiile de votare, în condiţiile în care partide importante nu se puteau lăuda că au oameni în toate secţiile. În plus, UDMR nici măcar nu are sediu în judeţul Vâlcea, fiind considerat mai degrabă un partid fantomă în această zonă. Toată lumea a bănuit că este vorba de fapt despre reprezentanţi ai altor partide, care s-au dat drept membri UDMR.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button