Politica

„PNŢCD duce lipsă de lideri la nivel naţional şi local”

interviu cu Valentin Gogoloş, vicepreşedinte şi secretar general al PNŢCD Vâlcea

• Când v-aţi înscris în PNŢCD şi care au fost motivele pentru care aţi făcut această alegere?

Am ales PNŢCD pentru că a fost partidul care la acea vreme mă reprezenta, pentru istoria, tradiţia, morala creştină, pentru liderii din puşcăriile comuniste, pentru Iuliu maniu care a militat pentru aceste idei, pentru persoana domnului Coposu, care pentru mine e preşedintele moral al României din toate timpurile, pentru schimbarea de la vremea respectivă. Cunoscând sistemul socialist, am considerat că singurii care pot renaşte România sunt ţărăniştii. Din 1990 până în 1995 am fost simplu membru.

În perioada 1995-1996 am fost preşedinte al organizaţiei muncitoreşti şi am participat activ la campania din 1996. Din 2000, după pierderea alegerilor, şi până astăzi, am deţinut funcţia de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene. De câteva săptămâni sunt şi secretar general al PNŢCD Vâlcea.

• Sunteţi şi om de afaceri. V-aţi gândit vreodată că politica este bună pentru bussiness?

Nu, niciodată din 1990 până azi nu am făcut politică de dragul afacerilor. Politica trebuie făcută de oamenii de afaceri, mai exact de către toţi cetăţenii, nu să stăm chibiţi şi să comentăm de pe margine. Ar fi mult mai uşor şi mai simplu ca fiecare cetăţean al acestei ţări să facă parte dintr-un partid politic, fiecare acolo unde crede că este reprezentat.
Nu m-a ajutat politica, nu am avut foloase necuvenite de pe urma partidului şi nu mă interesează resursele materiale de la politicieni. Mă interesează să creăm o clasă politică în România, în care justiţia să facă dreptate, în care fiecare cetăţean să-şi poată spune doleanţele iar politicienii să le rezolve fără să se gândească la foloasele materiale. De aceea, militez pentru revigorarea clase politice, o clasă politică pătată în prezent, coruptă până-n măduva oaselor, care-şi vede doar de interesul personal şi nu este interesată de interesul naţional.

• Ce părere aveţi despre migraţia politică?

Dacă ne uităm din 1990 până azi cum aceiaşi oameni conduc la nivel central, ne dăm seama de amploarea fenomenului. Aş dori, dacă s-ar putea, prin colegii mei care vor intra în Parlamentul României şi în Parlamentul European, să creeze o lege prin care să fie bine definită migraţia politică. Nu se poate să avem miniştri care au trecut pe la trei partide. Aceştia sunt fripturiştii care ne conduc. Ar trebui să vină din eşalonul II, III, generaţia tânără, o generaţie, după părerea mea, cu o altă viziune a vieţii, una modernă şi progresistă, dezvoltată în Uniunea Europeană, care a dat roade acolo. Se pare însă că tinerii nu sunt lăsaţi de actualii lideri. S-a vorbit foarte mult la congresele partidelor despre tineri, despre revigorarea clasei politice prin elanul tinereţii. Din păcate, tinerii au fost scoşi în faţă pentru imaginea de moment a partidelor, în campaniile electorale au fost puşi să lipească afişe, să servească la secţiile de votare sau să facă figuraţie la acţiunile populiste.
Revenind la întrebarea dumneavoastră, aş putea da câteva exemple cu nume de marcă din politica judeţului nostru. Unul dintre acestea e cel al deputatului Petre Ungureanu, care a fost o perioadă şi preşedintele meu la PNŢCD. Imediat după pierderea alegerilor a trecut în barca liberală. Din neajunsurile guvernării a creat la Rm. Vâlcea PLD, care şi acum arată ca un partid rupt din FSN, un frate mai mic al PD. Un alt exemplu este cel al lui Ion Nicolae, care a trecut prin PRM, PUR şi acum e în PNL. De altfel, marea majoritate a membrilor PNL provine din PNŢCD.

• Şi-a revenit PNŢCD după şocul pierderii alegerilor din 2000?

PNŢCD Vâlcea, în momentul de faţă îşi revine cu greu după şocul pierderii alegerilor. În ultima vreme, prin noua conducere a judeţului, încercăm să dăm o gură de oxigen pentru a scoate din impasul în care se află de 7 ani de zile organizaţia judeţeană dar şi partidul la nivel naţional, prin aducerea de membri noi care cred cu adevărat în programul şi în ideologia partidului, prin crearea de acţiuni cu forţele modeste pe care le are acest partid în judeţ – trăim numai din cotizaţiile a maxim 10-15 membri din judeţ, dar şi prin atitudini demne de istoria şi numele partidului.

• Cât de mult mai contează simbolurile partidului în politică?

În momentul de faţă, simbolurile, tradiţia şi istoria partidului se găsesc undeva, într-un procent de 10-20% în rândul simpatizanţilor şi membrilor acestei formaţiuni politice. Restul până la 100% trebuie să-l aducem noi, tinerii, care credem că putem face, prin forţe proprii, o altă imagine a ceea ce a fost PNŢCD în istorie. Eu unul, sunt adeptul noului, pentru că numai aşa se poate atinge pragul electoral de 5% de care are atâta nevoie partidul. Acest procent va aduce cu siguranţă noi membri care nu-şi găsesc identitatea în partide apărute după 1990 sau mai recent, prin forţa financiară a unor lideri care şi-au creat un nume, după părerea mea, prin inginerii financiare sau mijloace populiste şi care sunt în atenţia mediei naţionale. În acest sens aş da ca exemple PNG şi PC, care au astfel de lideri.

• Care sunt şansele PNŢCD de a intra în Parlament în 2008?

În momentul de faţă, şansele de a intra în Parlament sunt mici, dar nu de speriat. Dacă va exista o unitate în cadrul organizaţiei judeţene, dar şi la nivel naţional, o colaborare şi o muncă dusă sub o singură umbrelă, vom reuşi. Trebuie să mergem în teritoriu, să atacăm fiecare gospodărie să discutăm cu oamenii despre ce dorim să facem, despre cine am fost şi cine vrem să fim şi să redevenim, sigur acel prag de 5% va fi atins. Ca o părere personală, vă pot spune că se munceşte, dar foarte puţin în organizaţia judeţeană Vâlcea. Acest partid e unul blestemat, din 1990 şi până azi fiind măcinat de certuri, discuţii inimaginabile pentru şefie. Întotdeauna s-au găsit oameni care nu au fost de acord cu conducerea, cu programul, cu mai ştiu eu ce… Trebuie să terminăm odată pentru totdeauna cu luptele interne şi trebuie să ne adresăm electoratului. Noi trebuie să ne luptăm cu celelalte partide, pentru a ne arăta adevărata noastră valoare. Problema este că în momentul de faţă ducem lipsă de lideri, atât la nivel naţional, cât şi judeţean, ducem lipsă de o locomotivă, dar şi de o echipă care să susţină liderul.
În orice caz, pe această cale mulţumesc presei vâlcene, în special ziarului ARENA, care este printre puţinele ziare care ne mai promovează şi nouă politica.
Octavian HERŢA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button