Administratie

Guvernul, somat să scoată bani pentru repararea conacului Nicolae Bălcescu

Consilierii judeţeni au aprobat suplimentarea sumelor de bani ce trebuie alocate pentru reparaţiile capitale la acoperişul conacului Nicolae Bălcescu, de la circa două la peste şase miliarde lei. O parte dintre consilierii judeţeni au opinat că majorarea sumelor alocate este ilegală, depăşind cu peste 50% valoarea iniţială a investiţiei. Soluţia a fost oferită de către consilierul PSD, Dumitru Persu, care a cerut conducerii Consiliului Judeţean să se specifice în proiectul de hotărâre că banii trebuie să fie daţi de Guvernul României, dat fiind faptul că muzeul Nicolae Bălcescu reprezintă un imobil de patrimoniu de interes naţional.

În următoarea perioadă de timp, Consiliul Judeţean Vâlcea va redacta un proiect de hotărâre de guvern privind memorialul, pe care-l va înainta Executivului. Memorialul Nicolae Bălcescu este constituit din Conacul Bălceştilor, Muzeul Memorial, Biserica din Lemn, parcul, Centrul Documentar şi Expoziţia de Artă. Conacul Bălceştilor este o construcţie începută în anul 1824 şi finalizată în 1913, iar între anii 1936 şi 1938 a fost definitivat etajul. După ce a fost donat statului român în anul 1948, conacul a fost folosit până în 1968 de către Uniunea Scriitorilor drept casă de creaţie. În anul 1966, aici s-a amenajat Muzeul Memorial Nicolae Bălcescu.
În ultima perioadă de timp s-a constatat că acoperişul s-a deteriorat, permiţând infiltrarea apelor meteorice, ceea ce a condus la degradarea structurii de rezistenţă, respectiv a planşeului de lemn, a finisajelor şi a exponatelor de mare valoare. Astfel, s-a dispus începerea lucrărilor de reparaţii. În timpul execuţiei lucrărilor, s-au evidenţiat o serie de aspecte de profunzime ale stării întregului ansamblu, care nu au putut fi prevăzute de către proiectant – degradarea accentuată a capetelor grinzilor de lemn pentru planşeu. De asemenea, este necesară legarea centurii din beton armat prin intermediul unor sâmburi din beton armat, restaurarea plafoanelor de lemn etc. Din această cauză, firma constructoare a cerut suplimentarea sumelor necesare realizării reparaţiilor ce nu au putut fi prevăzute în devizul iniţial.  O.H.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button