S-a dat startul la epurare politică
Va fi interesant modul în care se vor răsfrânge efectele noii configuraţii guvernamentale asupra vieţii politice şi administrative locale, mai ales dacă ţinem seama de numărul destul de mare de şefii de instituţii deconcentrate ale statului din fiecare judeţ al ţării. Numai la nivelul Vâlcii vom vedea că o duzină de directori de instituţii au fost puşi în funcţii cu sprijinul Partidului Democrat. Ei bine, sunt foarte curios dacă vreunul dintre aceştia îşi va da demisia din funcţie ca urmare a înlăturării de la guvernare a PD de către PNL. Păstrându-e în aceleaşi coordonate, e de urmărit felul în care liberalii vor încerca să scape de pediştii din instituţii.
Cu siguranţă, vom vedea că se vor face tot felul de presiuni, unele dintre acestea la limita legii, pentru ca reprezentanţii Partidului Democrat să părăsească funcţiile de conducere din instituţii.
În judeţul nostru, democraţii deţin câteva posturi cheie, pe care Emilian Frâncu, preşedintele PNL Vâlcea, şi le doreşte cu siguranţă pentru oamenii săi. Numai dacă ne referim la faptul că Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Autoritatea Rutieră, Direcţia Apelor Olt şi Agenţia pentru Protecţia Mediului sunt doar câteva dintre instituţiile importante care au la conducere membri ai Partidului Democrat, şi tot este suficient pentru a ne imagina modul în care vor decurge lucrurile în viitorul apropiat. Sincer, în acest moment nu cred că vreunul dintre şefii acestor instituţii îşi va da demisia de bunăvoie şi este lesne de înţeles de ce. Pe de-o parte, nimeni nu renunţă bucuros la un post bine plătit în administraţie şi care oferă o anumită influenţă la nivelul judeţului, pe de altă parte este vorba de orgoliile de partid. În orice caz, până la această oră nu am aflat de intenţia vreunui director democrat de a pleca de la „putere”.
Este foarte posibil să ne aflăm într-o situaţie cel puţin ciudată. Mai exact, România va avea un guvern minoritar, compus din două forţe politice, PNL şi UDMR, şi o administraţie locală pestriţă, în care vom regăsi atât reprezentanţi ai partidelor aflate la putere, cât şi ai Partidului Conservator şi Partidului Democrat. Cu alte cuvinte, chiar dacă nu mai sunt în guvern, PC şi PD vor continua să se afle la putere în judeţe. Vom asista astfel la o situaţie ambiguă, în care programul de guvernare al unei alianţe care nu mai există va fi continuat de un partid ce a făcut parte din această alianţă şi aplicat, deşi mi se pare greu de crezut, de reprezentanţii unor partide care nu se mai află la putere. Practic, o criză politică va fi înlocuită cu una administrativă.
Singura soluţie pentru rezolvarea acestei probleme va fi, fără doar şi poate, înlocuirea democraţilor din instituţiile mai sus amintite, cu reprezentanţi ai PNL. În sprijinul acestei idei, liberalii se vor folosi de dreptul formaţiunii aflate la putere de a-şi pune în practică programul de guvernare, cu proprii oameni. Pe de altă parte, democraţii îşi vor sprjini din toate puterile oamenii aflaţi la conducerea instituţiilor deconcentrate, invocând faptul că aceştia au merite personale în ceea ce priveşte dobândirea funcţiilor din care se doreşte a fi schimbaţi. Pentru mine nu mai este nici un secret că foştii parteneri de guvernare au început deja un război surd în teritoriu pentru eliminarea, respectiv păstrarea unor oameni în fruntea unor instituţii. Vom asista la procese, la scandaluri, la un haos administrativ de care nimeni nu avea nevoie. Totul, în numele unei politici prost înţelese, în numele unor conjuncturi politice şi a unor jocuri de interese de cea mai joasă speţă.
Octavian HERŢA