Politica

„Nu-mi pot reproşa că am pierdut din vine mea Hanul lui Manuc”

Liberalul Bogdan Badea:

De la începutul acestei luni, Hanul lui Manuc a intrat oficial în proprietatea lui Şerban Cantacuzino, urmaşul familiei Băicoianu. Retrocedarea s-a făcut după nu mai puţin de 8 ani de procese, între Şerban Cantacuzino şi SC Trocadero SA, firmă care a deţinut pachetul majoritar de acţiuni. Puţină lume ştie că directorul firmei Trocadero, cea care a administrat până acum câteva zile Hanul lui Manuc, este din anul 2005, Bogdan Badea, reprezentant al Tineretului Liberal Vâlcea şi consilier în cadrul Consiliului Municipal Râmnicu Vâlcea. Pentru a lămuri modul în care vestitul han a ajuns până la urmă în mâinile adevăratului proprietar, am stat de vorbă cu domnia sa şi am aflat o serie de amănunte interesante.

Statul român a făcut investiţii masive

Firma Trocadero, în care AVAS deţine 69,72% din acţiuni, restul pachetului fiind deţinut de SIF Muntenia (5%) şi persoane fizice, este administrată de vâlceanul Bogdan Badea, membru marcant al PNL Vâlcea. Printre activele deţinute până acum câteva zile de SC Trocadero SA s-a numărat şi Hanul lui Manuc.
În anul 1999, Şerban Cantacuzino, unicul moştenitor al familiei Băicoianu, introduce o acţiune în instanţă, prin care cere restituirea imobilului Hanul lui Manuc, precum şi a terenului aferent acestuia. Trebuie spus faptul că Hanul lui Manuc datează ca monument istoric din anul 1808, fiind reconstruit de două ori de statul român, în 1850 şi în perioada 1969-1972. Tribunalul i-a dat câştig de cauză lui Şerban Cantacuzino, fapt care s-a repetat şi la Curtea de Apel, în 2005. În acel moment, hotărârea de retrocedare era definitivă şi executorie. „Această hotărâre a fost dată în ciuda faptului că în expertiza cerută de instanţă, care avea ca obiect stabilirea identităţii clădirii, era specificat faptul că amplasamentul clădirii era acelaşi cu cel de dinainte de preluare, dar materialele de construcţie sunt altele. Prin reconstrucţia hanului în anii ’70  de către statul român, clădirea a fost consolidată şi conformată din punct de vedere seismic, înlocuindu-se planşele din lemn cu unele din beton armat, refăcându-se acoperişul, dar păstrându-se aspectul iniţial”, spune Bogdan Badea.

Evacuare

Hotărârea Curţii de Apel este atacată imediat cu recurs, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în paralel cu introducerea unor acţiuni prin care se solicitau suspendarea executării şi lămurirea titlului executoriu. „Ţinând seama de faptul că acolo lucrau peste 80 de oameni, ţinând cont că din totalul veniturilor obţinute de societate, 70% din totalul acestora proveneau din exploatarea hanului, punerea în executare trebuia făcută după ce hotărârea devenea irevocabilă”, mai spune Badea.
Drept urmare, Judecătoria Sectorului 3 a dispus suspendarea provizorie a executării până la judecarea contestaţiei la executare, contestaţie respinsă în decembrie 2006. Înainte de Crăciun însă, firma Trocadero a aflat că nu mai e suspendare la executare. După aceea s-a încheiat un protocol între reprezentanţii societăţii şi proprietarul hanului, prin care s-a decis ca predarea imobilului să fie făcută până la data de 31 martie 2007, deoarece în imobil se aflau bunuri, mijloace fixe şi obiecte de inventar care trebuiau evacuate. În acest interval, s-au închis progresiv unităţile, personalul a fost concediat şi s-au organizat licitaţii la faţa locului pentru mijloacele fixe şi obiectele de inventar, obţinându-se circa un miliard de lei din vânzarea acestora.
„Faţă de toate aceste procese, societatea a înaintat în instanţă o acţiune în pretenţii pentru recuperarea investiţiilor făcute de-a lungul timpului în imobil de statul român. Am făcut tot ceea ce se putea face. Nu-mi pot reproşa că am pierdut din vine mea Hanul lui Manuc. Am folosit toate căile de atac posibile. Important este un lucru: hanul a fost refăcut în proporţie de 80% de statul român, aşa că Şerban Cantacuzină s-ar putea trezi că trebuie să restituie statului român 80% din ceea ce primeşte, pentru că noi am avut grijă să solicităm despăgubiri pentru investiţiile făcute de-a lungul timpului”, ne-a declarat Bogdan Badea.

Hanul valorează 10 milioane de euro

Hanul lui Manuc valorează circa 10 milioane de euro, cu tot cu cei 3.300 mp de teren aferent. Suprafaţa desfăşurată a clădirii reprezintă circa 7.000 mp. Din exploatarea hanului, firma Trocadero a încasat în 2006 un profit de 5 miliarde lei, dublu faţă de anul precedent, în condiţiile în care s-au pierdut active de-a lungul timpului. În afară de han, în proprietatea firmei se mai află spaţii comerciale în centrul Capitalei (zona Unirii), baza de agrement Cernica, restaurantul Cozia şi ferma din Găneasa – toate acestea aflate în paragină şi având o situaţie juridică incertă.
Octavian HERŢA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button