Consilierii au votat în favoarea ROSAL
Deşi împotriva voinţei lor,
Consilierii au votat în favoarea ROSAL
Consilierii Râmnicului au aprobat la ultima şedinţă raportul şi proiectul de hotărâre cu privire la acordarea ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei şi pentru familiile şi persoanele singure care utilizează lemne, cărbuni şi combustibili petrolieri. Super! „Este vorba despre persoanele care nu beneficiază de ajutor social. Pentru implementarea acestui proiect, municipalitatea a pus la bătaie 50 mii lei noi, bani care vor ajunge la familiile cu un venit de cel mult 500 RON pe membru de familie. Este prima oară când se dă acest gen de ajutor care apreciem că este binevenit”, a anunţat viceprimarul PNL Vali Monceanu. În aceeaşi şedinţă, s-au petrecut şi câteva lucruri nedemne pentru o primărie care se respectă.
Pesediştii şi liberalii au sesizat aranjamentele de culise
Pe marginea proiectului privind aprobarea proiectului de delegare a gestiunii serviciului public de salubrizare a municipiului. Primul care a luat cuvântul a fost social-democratul Gigi Matei, care şi-a exprimat surprinderea faţă de hotărârea Curţii de Apel Piteşti, de încredinţare a respectivului contract firmei lui Silviu Prigoană. „În cel mai rău caz, trebuia anulată licitaţia sau să desemneze drept câştigătoare cea de-a treia firmă. Deşi, repet, URBAN avea licenţele în regulă, cu toate ştampilele. Pe când ROSAL avea probleme cu certificatul fiscal”, a subliniat Matei, contrazis aiuristic imediat de Radu Gheorghe, reprezentantul ROSAL. Şi colegul său de partid, consilierul Valer Tudor, a remarcat că ceva nu este în regulă. În opinia acestuia, judecătorul de la Piteşti a fost foarte deştept şi s-a folosit din plin de gafele Comisiei de licitaţie desemnată de Consiliul Local, dând câştig de cauză „pe uşa din dos” celei de-a doua firme, Rosal. „Ce nu înţeleg eu este, însă, de ce suntem noi puşi în situaţia de a decide ceva în necunoştinţă de cauză. În plus, au trecut cele 30 de zile pentru punerea în aplicare a hotărârii instanţei. Poate că vor cere şi daune. Cine ştie! Oricum, eu rămân de părere că firma ROSAL vrea să câştige nişte bani nemeritat. Şi, încă ceva: poate să-mi spună cineva ce se întâmplă acum cu investiţiile făcute în ultimul an de URBAN în salubrizarea oraşului? Cine va suporta aceste cheltuieli? De ce să intrăm noi în puşcărie votând cum credem că este corect?”, a mai adăugat Tudor, convins că avocaţii ROSAL-ului „i-au şmecherit pe juriştii Primăriei”. Ca şi Gigi Matei, liberalul Bogdan Badea a propus amânarea dezbaterilor pe acest subiect până la „lămurirea titlului executoriu”. Toţi consilierii care au luat atitudine la şedinţa din 14 noiembrie, fie din Opoziţie, fie de la Putere, au căzut de acord că vina pentru toată situaţia creată le aparţine juriştilor instituţiei, culmea!, încă nedemişti, care nici în şedinţă n-au reuşit să demonstreze că sunt competenţi.
Cu dreptatea în mână, URBAN a pierdut, cel puţin pentru moment
Absolut curios, singurul rezervat în a-şi da cu părerea a fost primarul Gutău, deşi până la urmă, era în interesul râmnicenilor să se facă dreptate. Mircia Gutău i-a apostrofat pe reprezentanţii URBAN pentru faptul că, la fel ca şi directorul Mesea, omul său de casă, nici juriştii lor nu s-au prezentat la procesul de la Piteşti. Acesta a fost contrazis de George Pirnea, pe bună dreptate, însă primarul a continuat să o ţină pe a lui. Intervenţia lui George Pirnea, directorul URBAN, ar fi trebuit să îi conştientizeze şi mai mult pe aleşi cu privire la decizia pe care urma să o ia. Pirnea a explicat încă o dată dubioşenia de la care a început întregul scandal şi a sugerat, ca şi consilierul Valer Tudor, că licitaţia nu a fost câştigată corect de ROSAL, ci „la masa verde”. Totodată, directorul URBAN a recomandat Consiliului Local să explice electoratului şi faptul că salubrizarea cu ROSAL va costa mult mai mult.
George Pirnea încă mai crede în Justiţie
„Atâta timp cât există căi de atac, sunt convins că Justiţia îşi va face datoria, mai ales că de această dată va avea la dispoziţie toate informaţiile de care are nevoie pentru a lua o decizie corectă. Noi, URBAN-ul, avem această convingere, că Justiţia ne va da câştig de cauză… E bine, stimaţi consilieri, să le spuneţi râmnicenilor care sunt diferenţele, pentru că acestea există, în condiţiile în care rămâne contractul cu ROSAL. E vorba de sume importante care vor fi suportate de cetăţeni. Urban a investit foarte mult în activitatea de salubrizare a Râmnicului. Am rămas surprins să văd că mai sunt dintre dumneavoastră care nu au remarcat eforturile noastre şi lucrurile pozitive, printre care spălarea inclusiv a pubelelor şi clopotelor. E bine de văzut, dragi consilieri, pe teren, cum activitatea de salubrizare se face de către URBAN conform unui grafic complex, respectat. Cât priveşte procesul de la Piteşti, vreau să vă spun, domnule primar, că sunteţi într-o mare eroare! Nu a lipsit juristul nostru, ci doar al dumneavoastră. N-aş vrea să fiu răutăcios, dar al dumneavoastră cam lipseşte. Cred că ar trebui să vă bateţi pentru cauza aceasta şi dumneavoastră. Nu cred că ar trebui să vă fie indiferentă decizia Justiţiei”, a completat George Pirnea, după care, întrerupt de Mircişoi, a putut asista la vot. În primă fază, proiectul a picat.
Hotărârile instanţei, odată mumă, altădată ciumă
Alarmat, Mircia Gutău i-a avertizat pe consilieri: „Avem în faţă o hotărâre definitivă şi irevocabilă pe care trebuie să o respectăm şi să o punem în aplicare. Altfel, fiecare răspunde. De aceea, vreau ca votul să fie nominal. Hotărârea instanţei este lege!”. Din păcate nu toate hotărârile instanţei sunt tratate de Executiv în acelaşi condiţii. Drept dovadă că lucrurile stau, din nefericire, aşa este şi cazul familiei Câţu, căreia nu mai puţin de 14 instanţe i-au dat câştig de cauză, însă hotărârile (inclusiv cea a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie) de despăgubire corectă a acesteia pentru bunurile ce i-au fost confiscate de comunişti nu au reprezentat aceeaşi „literă de lege” despre care ne vorbea mai marele din Primărie. Panicaţi, după intervenţia primarului, aleşii au trecut din nou la vot, de această dată aprobând proiectul. După şedinţă, viceprimarul Monceanu a încercat să liniştească spiritele: „ROSAL nu e firmă prea serioasă, iar acest lucru l-am constatat cu toţii. Stabiliserăm o modalitate de colaborare, apoi au venit cu alte pretenţii. Primăria urmează în prezent două căi de atac: contestaţie în anulare şi revizuire, iar eu sunt convins că vom câştiga”.