Politica

Mircia Gutau va fi eliberat

Emilian Frâncu se arată convins că
Mircia Gutău va fi eliberat
 

Domnule Emilian Frâncu, în calitate de preşedinte al PNL Vâlcea, cum apreciaţi decizia Alianţei de a nu mai alege cel de-al doilea viceprimar? Care au fost motivele acestei alegeri?

 
Înainte de toate, aş vrea să spun că am rămas stupefiat de discursul doamnei prefect, care anunţase fără să se consulte cu nimeni şi sfătuită prost de juriştii dânsei că, vezi Doamne, va convoca imediat Consiliul Local şi se va alege al doilea viceprimar, urmând ca, apoi, dintre cei doi viceprimari să se aleagă înlocuitorul domnului Gutău pe perioada absenţei sale din municipiu. Erau toate afirmaţii pe lângă lege, mai ales aia hilară că acest înlocuitor nu ar avea dreptul la semnătură şi să fie ordonator de credite. Deci, lucruri aberante, care au indus opinia publică în eroare şi care au dăunat mult, zic eu, imaginii prefectului. Legea era foarte clară. După ce se primea de la Procuratura Generală sau de la Curtea de Apel o înştiinţare privind starea de arest preventiv a celor doi, aceştia erau suspendaţi şi automat doamna prefect, de îndată, îi încredinţa domnului Monceanu toate abilităţile necesare de a-l suplini pe primar în perioada absenţei acestuia. Aici s-a mai întâmplat ceva foarte ciudat, care simt că este o chestiune ce ar putea demonstra lipsă de profesionalism. Doamna prefect, pur şi simplu, a stat inactivă în această perioadă. În loc să ceară forurilor respective hârtia aceea, ea a aşteptat-o şi putea să mai stea încă 20 de zile în aşteptare, deşi zeci de acte sunt aduse zilnic pe masa domnului Monceanu. Situaţia la Primăria Râmnicului ar fi fost şi mai delicată. S-ar fi creat un blocaj şi toată lumea ieşea rău. L-am sfătuit pe Vali Monceanu să ia legătura cu Curtea de Apel, unde i s-a spus comunicat că hotărârea se va redacta abia peste 20 de zile. Dar a sunat şi la Procuratura Generală, unde oamenii au fost mai receptivi şi i-au trimis înştiinţarea. S-a dus cu ea la doamna prefect şi dânsa a fost obligată să intre în lege, cum s-ar spune. N-am acceptat varianta propusă iniţial de PD, de a-l demite rapid pe domnul Dicu şi de a-l înlocui cu altcineva. Culmea, noi, liberalii, le spuneam democraţilor că, deocamdată, şi în cazul domnului Dicu există prezumţia de nevinovăţie, pe care ar trebui s-o luăm în calcul. De ce să-l jertfească chiar aşa, ca şi cum acum ar fi o cârpă de şters pe jos? Poate peste cele 29 de zile se întoarce curat, fără să mai fie nici un motiv să-l demită. Până la urmă a prevalat această variantă.
 
Care este următorul pas?
 

Am decis ca în aceste 29 de zile să căutăm împreună, şi PNL, şi PD, prin consilierii noştri, să-l sprijinim pe Vali Monceanu. Pentru că e greu pentru un edil să le ţină locul la trei, mai ales că vin acum şi Zilele Râmnicului. Am hotărât ca, după expirarea celor 29 de zile, dacă se prelungesc mandatele pentru Gutău şi Dicu să începem, în primă fază, procedura de demitere a viceprimarului şi să vedem mai departe ce se întâmplă cu primarul. Eu, personal, sunt convins că domnul Gutău va fi pus în libertate, că va fi cercetat în stare de libertate, deci îşi va reocupa funcţia. Dacă nu, după cele 29 de zile, Monceanu va avea undă verde pentru a deveni cu adevărat primar, adică să ia decizii importante pentru destinele Râmnicului. Acum, de exemplu, am mai hotărât ca, pe Tudor Vladimirescu, să facem subtraversare în loc de supra-traversare. Deocamdată, mergem pe o poziţie de continuitate a proiectelor domnului Gutău. Aşa este corect! Nu poţi să distrugi viziunea de ansamblu a actualului primar, luând decizii pripite. Nu, să trecem de cele 29 de zile, să vedem ce se întâmplă după aceea şi apoi hotărâm. Oricum, în această perioadă, Alianţa se va întâlni mult mai des. Deja şi programul sărbătorilor Râmnicului l-am redus de la şapte la trei zile. Am renunţat la Boney M, care ne-ar fi costat un miliard de lei, bani cu care mai bine putem asfalta trei străzi. Restul programului, mult mai condensat decât cel iniţial, rămâne neschimbat şi este, după părerea noastră, mai potrivit.

 
Sunt voci care susţin că pălăria pe care PNL încearcă să i-o pună viceprimarului Monceanu la Primărie este mult prea mare pentru domnia sa. Unii pesedişti şi lideri de sindicat din judeţ se întrebau cum ar putea să conducă cineva Râmnicul când acesta nu cunoaşte nici care sunt împrumuturile contractate de instituţie, ce valoare au acestea şi care sunt termenele scadente.
 
Corect. Dar se poate documenta. Aceste chestiuni nu presupun decizii ce trebuie luate în calcul într-o secundă. Noi, în fiecare seară am discutat cu Vali Monceanu, i-am sugerat anumite strategii. Vali are suficientă experienţă. E ajutat de tot aparatul Primăriei şi nu văd de ce să se împiedice. Toate lucrările în oraş merg înainte…
 
Îmi pare sincer rău de ceea ce i s-a întâmplat domnului Gutău. Faptul că mie nu mi-a plăcut ce a făcut dânsul în Râmnic este o altă poveste. Sunt aberaţii cele spuse de unii, cum că este singurul primar care a făcut ceva pentru Râmnic. E drept că, după un vid, un deşert, din perioada lui Sabău, domnul Gutău pare deosebit. A făcut într-adevăr şi lucruri bune, dar eu niciodată nu voi fi de acord cu Billa în centru, cu acele popice plantate pe trotuare, cu acele hotărâri pe undeva dictatoriale pe care le-a luat de multe ori.
 
Cu concesionarea parcării de la Cozia, pe 49 de ani, către firma Setler Mina, a domnului Popescu, sunteţi de acord?
 
Nu, acolo iarăşi este o gafă… Dar, în fine, deocamdată nu doresc să vorbesc despre cineva care este lovit.
 
Sunt voci care susţin că liberalii n-ar fi chiar străini de arestarea primarului Gutău. Ce le-aţi transmite acestora?
 
Eu am spus că, dacă cineva face o conexiune între ce i s-a întâmplat domnului Gutău şi mine, eu îmi voi da demisia din funcţia de deputat. Dacă mi-aş da cuvântul de onoare sau altceva, s-ar putea spune că fac gesturi de bravadă. Dacă se va dovedi vreodată legătura noastră cu arestarea primarului Gutău, repet, îmi dau demisia din funcţia de deputat. E limpede! Crinu Popescu este lider PSD. Domnul Giurea a fost asociatul lui, a fost în Finanţele Publice mare mahăr. Deci, cui îi foloseşte asta? PSD-ului… Deşi PNL-ul este distinct totuşi de PD, imaginea comună suferă. Cel mai mult e afectată imaginea PD-ului, dar fiind în alianţă cu democraţii, nici PNL-ului nu-i pică bine.
 
Dacă lucrurile evoluează într-un mod nedorit, PNL se va orienta către un potenţial candidat la funcţia de primar al Râmnicului?
 

Sunt puţine şanse. Varianta cea mai sigură e că, după cele 29 de zile, acum au rămas mai puţine, domnul Mircia Gutău revine şi va fi cercetat în stare de libertate. Alte două variante, puţin probabile, sunt: se prelungeşte mandatul de arestare preventivă, caz în care domnul Gutău trebuie să-şi dea demisia, şi numai în acea situaţie vor fi alegeri; Gutău nu-şi dă demisia de onoare, iar Monceanu rămâne primar interimar cel puţin şase luni. După aceea, va reveni probabil Mircia Gutău. După aia, chiar dacă va fi arestat şi va fi timp insuficient pentru organizarea alegerilor, lucrurile tot nu vor evolua cum spun unii. Aşadar, este puţin probabil să fie alegeri în Râmnicu Vâlcea înainte de termen.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button