Comitetul de impresionat pe orice cale de la PNL înregistreaza un nou succes
Comitetul de impresionat pe orice cale de la PNL înregistrează un nou succes
Comitetul de impresionat pe orice cale de la PNL Vâlcea a reuşit o nouă figură bună şi săptămâna trecută, când liberalii lui Emilian Frâncu au reuşit fără prea mare efort să-l impresioneze pe Bogdan Olteanu cu un program şi o organizare de excepţie. Ziua de vineri a fost aşadar una extrem de încărcată pentru filiala liberală. Dimineaţa, a avut loc o şedinţă a Comitetului Executiv Teritorial lărgit. Spre prânz, liberalii au fost prezenţi, în frunte cu Emilian Frâncu şi Bogdan Olteanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, la manifestările prilejuite de aniversarea a 40 de ani de la înfiinţarea Combinatului Chimic, Oltchimul de astăzi. După aceea, peneliştii au participat la inaugurarea unui proiect SAPARD în comuna Grădiştea. A urmat o întâlnire zonală, în aceeaşi formulă, cu liderii şi aleşii din Horezu şi localităţile apropiate acestui oraş. O scurtă vizită s-a făcut şi la Mănăstirea Hurezi, unde Maica Stareţă a ţinut să le mulţumească reprezentanţilor PNL pentru implicarea în acordarea unui sprijin financiar guvernamental în valoare de 9,5 miliarde lei vechi în vederea renovării renumitului lăcaş de cult. În ultima parte a zilei, Emilian Frâncu, Bogdan Olteanu şi alţi lideri marcanţi PNL au găsit timp şi pentru o întâlnire cu presa locală. Cu această ocazie, tânărul preşedinte al Camerei Deputaţilor ne-a precizat că a venit la Vâlcea în ideea acţiunii politice pe care a anunţat-o imediat după alegerea sa în cea de-a doua funcţie ca importanţă din Parlament, de a impune o altfel de atitudine, mai pragmatică, în concordanţă cu realităţile din teritoriu.
Succesul Oltchimului a atras în mod plăcut atenţia preşedintelui Camerei Deputaţilor
„Am preluat mesajele din teritoriu pentru a încerca să rezolv problemele existente, dar şi pentru a afla cât de apropiate sunt chestiunile pe care le dezbatem şi aprobăm la Parlament de agenda, priorităţile cetăţenilor. Am venit, de asemenea, pentru un eveniment pe care îl consider extrem de important şi relevant, şi anume aniversarea Oltchimului. Avem puţine istorii de succes în industria românească, mai ales în cea cu o valoare adăugată mare, care creează profit şi locuri de muncă bine plătite. Acest gen de evenimente trebuie multiplicate, promovate. Succesul Oltchimului trebuie făcut cunoscut în speranţa că va stimula şi alţi agenţi economici şi va fi luat drept exemplu. Succesul Oltchimului este evident doar privind peste gard. Şi vedem cu toţii diferenţa dintre o poveste de succes şi una pe care, în cel mai prietenesc şi indulgent mod, am putea-o numi o poveste de eşec, dacă nu chiar de distrugere intenţionată a economiei româneşti. În afara întâlnirilor pe care vi le-a enumerat domnul Frâncu, am mai avut o întâlnire cu domnul preşedinte al Consiliului Judeţean, Dumitru Buşe, care mi-a spus câteva lucruri legate de perspectivele de dezvoltare ale judeţului, a infrastructurii, turismului şi serviciilor. Am vorbit, totodată, de perspectivele oferite de realizarea Coridorului IV, care, anul viitor, sperăm că va depăşi faza studiilor de fezabilitate. După întâlnirea cu dumneavoastră, avem planificată o dezbatere interactivă cu oamenii de afaceri vâlceni. Sunt convins că va fi cel puţin la fel de productivă ca şi celelalte dialoguri pe care le-am avut în judeţul dumneavoastră. Sâmbătă, 27 mai, voi fi la Sibiu, unde voi căuta ca întâlnirile pe care le voi avea să fie tot la fel de constructive ca şi cele de la Vâlcea”.
Liderul liberal vâlcean i-a înaintat Guvernului o listă cu zece probleme ce necesită rezolvare urgentă
Pentru că presa în general a insistat pe ipoteza că generaţia lui Olteanu (30-40 ani), reprezentată destul de numeros la nivelul conducerii PNL, îl susţine puternic pe acesta pentru a fi preşedinte al PNL la finalul mandatului lui Tăriceanu, dar şi că deplasările sale numeroase în teritoriu ar avea conotaţii ce ţin strict de interesele de partid, Emilian Frâncu, şeful PNL Vâlcea, a făcut cunoscute câteva dintre concluziile discuţiilor susţinute. „Pentru parlamentarii vâlceni, precum şi pentru preşedintele Dumitru Buşe, venirea domnului Bogdan Olteanu la Vâlcea a constituit un bun prilej de a transmite Guvernului, printr-o persoană ştiută ca fiind foarte apropiată de domnul de primul ministru Călin Popescu Tăriceanu, doleanţele vâlcenilor. Eu, cel puţin, i-am înmânat scris domnului Olteanu o listă cu zece solicitări importante legate în mare parte de infrastructură. O listă către Guvernul Românie işi pe care Bogdan Olteanu s-a angajat să o rezolve. Această vizită a sudat o prietenie care era în faza unei simpatii reciproce între preşedintele Camerei Deputaţilor şi vâlceni. De pe lista respectivă, vreau să vă spun că pe locul I se află trecerea în patrimoniu Oltchim a secţiei de piroliză de la Arpechim, probabil după acordarea unor procente suplimentare OMV-ului în zona Petromului. O a doua problemă pe care am pus-o a fost sprijinul pentru regularizarea pârâului Muereasca şi asfaltarea până la Frăsinei. Am vorbit de Ţara Loviştei şi de drumul transformat regretabil de PSD în drum naţional. Măcar din punct de vedere legislativ ar fi bine să se finalizeze şi această problemă. Au mai fost probleme legate de Căminul Cultural de la Amărăşti, de o mai veche solicitare a vâlcenilor, şi anume realizarea unei staţii de incinerare la Maternitate, de investiţii în zonele Horezu, Bălceşti. Săptămâna viitoare, vom primi un răspuns la aceste solicitări şi atunci vă voi spune mai multe lucruri. Sunt convins, de exemplu, că va fi rezolvată cu siguranţă problema amplasării celor doi piloni GSM de la Roşiile, dar şi altele nu mai puţin importante”, a subliniat Emilian Frâncu, sugerând că faptul că Olteanu poate fi de folos judeţului Vâlcea, nu numai pentru că are suportul actualului preşedinte PNL şi premier, ci şi pentru că este un om de încredere.
Când duc lipsă de activitate, peneliştii se „destind” bălăcărindu-se
După cum probabil se ştie, relaţia dintre Olteanu şi Tăriceanu datează de aproape zece ani, primul fiind finul celui de-al doilea. În interiorul PNL, Bogdan Olteanu este perceput ca al doilea om în partid după Tăriceanu, atât ca acces şi participare la decizii, cât şi ca influenţă în organizaţiile partidului. Olteanu este cel care a ţinut legătura cu filialele în momentele critice în care trebuiau împărţite funcţiile în Executiv şi administraţia locală. Probabil că de aceea, şi la Vâlcea, Olteanu a dat de înţeles că zilele liberalului Crin Antonescu în funcţia de lider al deputaţilor PNL sunt numărate. După ce, zilele trecute, Antonescu a lansat un atac la adresa premierului Tăriceanu şi a Guvernului său „de intimi”, preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, probabil succesorul primului-ministru, şi-a adus aminte subit că liderul PNL din Cameră nu prea trece pe la serviciu şi l-a avertizat voalat că n-o să mai vadă el o asemenea funcţie în legislatura viitoare. Pe Crin Antonescu este posibil să nu-l apuce nici măcar finalul actualei sesiuni parlamentare în funcţie. Potrivit unor surse din PNL, este foarte probabil ca schimbarea să se facă chiar înainte de finalul sesiunii februarie-iunie, pentru mai multă siguranţă şi pentru evitarea eventualelor luări de poziţie anti-Tăriceanu. „Nu îl văd la Cameră şi … da, aş vota pentru un alt lider de grup. Nu îl văd acum şi nu îl vedeam nici când eram ministru delegat pentru relaţia cu Parlamentul”, a declarat, la finalul săptămânii, la Vâlcea, preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu. Apelul lui Bogdan Olteanu la colegii deputaţi nu a rămas fără ecou. Liberali din mai multe judeţe spun că s-au săturat de mofturile unor lideri PNL frustraţi care, prin declaraţiile lor, îşi bat joc de munca partidului. De altfel, chiar şi Bogdan Olteanu a recunoscut că, răspunzându-i lui Crin Antonescu cu aceeaşi monedă este conştient că nu face altceva decât să dea curs unei bălăcăreli care numai PNL-ului nu-i foloseşte. „Regret că suntem atât de imaturi politic încât atunci când nu ne întreabă nimeni de sănătate să ne aruncăm în aprecieri inutile”. Dar ţine de capacitatea PNL de a-şi găsi permanent în interior resurse de tulburare”, a conchis Olteanu.