Politica

Frâncu – posibilă victimă colaterală a DNA

INTERVIU / ARENA vă oferă un interviu cu liderul PNL Vâlcea, despre competiţia internă pentru şefia filialei, terapia în grup pentru calmarea nervilor, arestarea lui Daniel Morar şi teama de DNA.

Vrea să fie şeful CJ

• De ce vă doriţi un nou mandat de preşedinte al PNL Vâlcea?
În primul rând pentru că simt că pot face în continuare pentru PNL lucruri bune şi să fac în aşa fel încât oamenii simpatizează acest partid să aibă sentimentul că într-un fel, a meritat să lupte pentru o cauză.

În al doilea rând, mi-am format o echipă şi sper ca după un interval în care m-aş concentra doar pe formarea unor personalităţi în partid pe diverse domenii, să pot lăsa partidul pe mâna acestei echipe fără nicio grijă. În al treilea rând, este un motiv personal: eu îmi doresc să ajung preşedinte al Consiliului Judeţean. Este până acum, singurul deziderat pe care nu l-am atins. Am fost deputat, sunt senator, am creat un post media important, am scris cărţi, dar iată că o ţintă pe care mi-am propus-o şi nu am atins-o. Ca liberal, sunt cel mai cunoscut în judeţ şi omul care peste tot, chiar şi în vârf de munte, are lucruri de spus. (…) Nu trebuie să neglijez cel mai important aspect al acestui lucru. Postul în sine nu este atât de important. Vreau să fac în aşa fel ca judeţul Vâlcea să nu mai fie ultimul în ţară.

• Acest deziderat depinde în mod direct de câştigarea alegerilor în PNL Vâlcea?
Evident. Probabil preşedintele PNL va candida şi pentru CJ. După aceea, probabil că nu voi mai dori să candidez pentru un nou mandat, pentru că totuşi, 12 ani reprezintă o perioadă de uzură, în care stresul este enorm. Orice om îşi atinge la un moment dat nişte limite şi eu n-aş vrea să am o jenă în faţa colegilor mei că nu pot duce lucrurile până la capăt. Acum încă pot, încă am acel sentiment că pot face mai mult pentru PNL.

• Apar nume noi pe lista potenţialilor candidaţi la şefia filialei. Printre acestea, şi cel al lui Ion Nicolae. Cum comentaţi?
Acest lucru demonstrează că în PNL sunt oameni care au o valoare în sine care să le permită să aspire la o astfel de poziţie. Cu cât sunt mai mulţi candidaţi, cu atât se demonstrează că PNL este alcătuit din oameni ambiţioşi, care se gândesc că ar putea prelua o sarcină grea. Nu e uşor, nu îţi aduce nimic funcţia de preşedinte, decât responsabilităţi foarte mari. Oricare dintre colegii mei e liber să candideze, eu nu am faţă de nimeni sentimente de duşmănie. Evident, am poate simpatii pentru unii dintre ei, mai mari sau mai mici. În orice caz, dacă ar fi să nu candidez – pentru că este o ipoteză, evident că m-aş gândi că e preferabil să conducă PNL cineva poate cu mai puţină experienţă managerială, dar care să aibă un potenţial foarte mare de creştere. Aşadar, mă gândesc la generaţia tânără.

• Cine?
Un preşedinte nu are voie să se amestece în bătălia internă. Eu mă gândesc că fiecare dintre posibilii candidaţi are calităţile necesare să fie lider, dar are şi defecte.

Bogdan Pistol, moştenitorul „regatului”

• Totuşi, unii sunt mai egali decât alţii…
Din punctul meu de vedere, Bogdan Pistol are un discurs foarte bun, s-a pregătit şi a crescut mult, Cristi Buican este un foarte bun organizator iar Ion Nicolae are o mare ambiţie, este perseverent.

• Şi dintre cei trei?
Păi am început cu cineva şi cred că acea persoană are resursele cele mai mari să poată creşte.

Crizele de nervi, rezolvate prin terapie în grup

• Ce vă reproşaţi până acum, în ultimul an, să spunem?
Îmi reproşez multe. În politică, de obicei trebuie să ai o doză mult mai mare de parşivenie, ori eu sunt foarte deschis şi îmi exprim sentimentele, de multe ori, abrupt. Uneori, poate tocmai pe cei care-mi erau apropiaţi îi certam pentru neîmplinirea unor deziderate, tocmai pentru că se implicau. Cine nu munceşte, nu greşeşte. Ceilalţi, care stăteau undeva pe tuşă, nu intrau în vizorul meu pentru că, evident, ştiam că nu se vor implica niciodată. De asemenea, am fost prea încrâncenat. De multe ori, în politică jumanfişismul, sau această stare de nepăsare, te face să fii mai senin, mai colocvial, să gândeşti mai limpede şi să le creezi celor din jur un sentiment mai mare de confort. Eu am fost un personaj care am străbătut judeţul în lung şi-n lat şi acest efort continuu m-a făcut să fiu mai puţin deschis unor glume.

• Vă simţiţi izolat în PNL Vâlcea?
Nu. Foarte multă lume ţine să-mi arate mereu că se implică în activitatea politică alături de mine. Este un moment însă în care simt dezamăgirea unora că nu mai suntem la putere. Pentru unii, este un moment de mai puţină implicare, şi asta mă doare.

• Vă se reproşează deseori că sunteţi nervos, că aveţi accese de furie…
De opt-zece luni nu cred că mai pot fi legat de astfel de ieşiri temperamentale. Eu sunt o persoană care pun rapid la suflet o supărare, dar tot aşa de repede îmi şi trece. Am învăţat să fiu mult mai calm, mai liniştit şi foarte rar am mai avut ieşiri care să nu corespundă statutului meu de parlamentar. Când însă partenerul de dialog devine impertinent sau întrece orice măsură şi mă prinde într-o situaţie în care oboseala mă face să nu pot primi loviturile sub centură, mi se mai întâmplă să ridic tonul.

• Cum aţi reuşit să vă stăpâniţi? Aţi făcut vreo terapie?
A fost o terapie. Am avut câţiva prieteni – mie mi-ar place ca toţi colegii mei să participe la această terapie de grup, care încercau să mă facă să greşesc, să-mi pierd controlul. Uşor-uşor, am început să aflu cum să depăşesc momentele dificile.

Lideri uzaţi

• Deocamdată, preferaţi să nu vorbiţi despre alegerile interne. Veţi schimba ceva în strategie după europarlamentare?
În măsura în care acest lucru va fi util celor care doresc să cunoască strategia mea, gândurile mele. Oricine va dori să candideze va avea un program. Pentru mine e mai uşor să-l expun, pentru că este vorba de continuitate. (…) Mi-am fixat deja o ţintă: să creez o nouă elită a PNL. Pentru că sunt foarte mulţi tineri care aspiră la diverse demnităţi în partid, doresc să-i pun la încercare tocmai pentru a crea alternative. Astfel, ei vor putea prelua din mers anumite probleme. Sunt colegi care stând pe funcţii de conducere de ani de zile, s-au uzat. Este important ca alături de ei să apară figuri noi. Încă un lucru: eu am fost primul în PNL care am susţinut înfiinţarea organizaţiilor de zone, aproape autonome, care să-şi poată construi propriile obiective. La Bucureşti, colegii mei au spus că s-ar crea paralelisme în partid, de neacceptat. Le era teamă că dintre liderii zonali vor apărea personalităţi care vor dori să se impună rapid, ei pierzându-şi locul. Eu nu am această teamă – tocmai de aceea am primit în partid lideri controversaţi. Asta fac şi acum.

PNL Vâlcea, consultat la numirea lui Munteanu

• Sunt voci care vă leagă, într-un fel, de arestarea lui Daniel Munteanu. Se spune că acesta asculta de ordinele PNL Vâlcea şi chiar ale dumneavoastră, fiind un instrument de atac la adresa lui Mircia Gutău. Cum comentaţi aceste lucruri?
Am văzut la televizor că s-a făcut o astfel de afirmaţie. Este o afirmaţie care se doreşte a fi senzaţională. Întotdeauna presa emite astfel de ipoteze care să creeze, într-un fel, posibilitatea unor discuţii controversate. Eu pot spune cu fermitate că nu am niciun fel de legătură cu arestarea domnului Munteanu. Nici nu am ştiut de ea. Domnul Munteanu nu era legat în niciun fel de PNL, decât prin faptul că atunci când a fost numit, am fost şi noi consultaţi, dacă este sau nu un element – întotdeauna eu mizez pe tineri şi am spus, da domnule, eu nu cunosc în domeniul Ministerului de Interne prea mulţi oameni, dar echipa de acolo de la Vâlcea mi s-a părut a fi una care ar fi putut aduce performanţă. Nu a fost, cred eu, niciun fel de implicare politică în arestarea cuiva, nici a domnului primar Gutău, nici a sa. Acolo sunt chestiuni pe care DNA-ul le cunoaşte. DNA este, într-un fel, controlat de apropiaţii domnului Băsescu, structuri clare PD.

• V-a dezamăgit domnul Munteanu?
Nu, pentru că nu am avut nicio legătură.

• Totuşi, l-aţi susţinut.
Nu l-am susţinut. Erau mai multe persoane care-şi doreau această funcţie, printre care şi şeful Poliţiei Municipale, şi aşa mai departe. Eu am spus, atunci când ministrul David m-a întrebat, că toţi trei candidaţii au avantajele lor. Nu am făcut niciun fel de intervenţie directă ca domnul Munteanu să fie angajat. (…)

„Nu am şansa să fiu obiectiv zero pentru DNA”

• Se mai spune că şi dumneavoastră aţi putea fi la un moment dat vizat de DNA.
Orice om pe lumea asta poate fi vizat.

• Vă e teamă?
Nu. Din moment ce eu nu am fost implicat în afaceri, nu am avut vreun câştig material dintr-o acţiune de recomandare a cuiva legată de o anumită funcţie… Evident că atunci când cineva doreşte să numească un lider într-o anumită zonă, se interesează. Eu am spus mereu: nu cunosc sau am o percepţie pozitivă. Nu cred că DNA are vreun element care să creeze suspiciuni. Deci, nu sunt implicat în afaceri, nu am participat la licitaţii, nu am participat la elemente pe care să le consider susceptibile de a fi vizate de DNA. Orice om politic are însă telefonul ascultat. De multe ori, oameni mă sunau din judeţ şi-mi spuneau: domnule, am şi eu un copil, aş dori să-l sprijiniţi să intre la şcoala de jandarmi. Eu nu mă ocup de aşa ceva şi spuneam: mulţumesc oricum că ai mai pus o piatră, o cărămidă la eşafodajul pe care vreodată, vreo instituţie ar putea să-l construiască. Orice lider politic, normal, are un dosar şi orice vorbeşte sau se spune despre el, e pus acolo. Orice spui, poate fi interpretat, mixat, se poate face un colaj. Oricum, sunt convins că până la urmă nu poate fi închis cercul. Eu unul, nu am primit niciodată un avantaj material  Pentru a fi acuzat de trafic de influenţă, trebuie să existe în tot circuitul, un câştig material. Dacă nu există, nu poate fi vorba decât de lobby, cel mult. Chiar sunt autorul unei legi care reglementează ideea de lobby. Revenind, neavând afaceri şi interese în domeniul economic – şi regret poate acest lucru, nu am, să zicem, şansa să fiu obiectiv zero pentru cei de la DNA. Victimă colaterală, poate!
Octavian HERŢA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button