Administratie

Primăria Ocnele Mari vrea să facă bani din nămol

Una dintre preocupările permanente ale democrat-liberalului Petre Iordache, primarul oraşului Ocnele Mari, se referă la relansarea turismului. Cum spuneam într-o ediţie trecută, el este dispus ca, în acest sens, să încerce să realizeze proiecte oarecum neobişnuite, cum ar fi amenajarea unui hotel cu spaţii de agrement şi a unei biserici în interiorul uneia dintre minele dezafectate. În lista sa de priorităţi, însă, se află şi problemele tinerilor.

Încă două blocuri ANL vor fi amenajate la Ocniţa

În opinia primarului din Ocnele Mari, este foarte important ca tinerilor să li se găsească alte preocupări decât cele pe care le au în momentul de faţă. Petre Iordache consideră că „sportul poate fi unul dintre domeniile constructive pentru noile generaţii”.

De aceea, el doreşte să amenajeze în oraşul său baze de agrement moderne, unde adolescenţii să-şi petreacă eficient timpul liber. „Vom începe cu un teren de fotbal multifuncţional. Am reînfiinţat şi Asociaţia Sportivă Minerul, pe care o vom înscrie în campionatul viitor. Directorul Exploatării Miniere Râmnicu Vâlcea ne-a promis un set complet de echipament şi, sigur, mizăm pe sprijin şi din alte zone. În prezent, suntem la stadiul de selecţie a viitorilor membri ai lotului de jucători, iar în curând sperăm să facem rost şi de un autocar, pentru deplasări”, ne-a declarat primarul Iordache. El mai spune că are în vedere şi alte investiţii importante de care vor beneficia tinerii. „Amenajarea blocului ANL este aproape finalizată. În perioada imediat următoare, avem în plan să modernizăm şcolile şi grădiniţa, iar cel târziu în toamnă să ne apucăm de construcţia altor două blocuri ANL, în zona Ocniţa. Avem 60 de cereri pentru locuinţe şi, deci, le-am putea răspunde pozitiv tuturor. Recent, am încheiat lucrările interioare la cabinetul medical din centrul localităţii, de partea exterioară urmând să se ocupe gratuit IMSAT-ul, firma condusă de domnul Dan Dragomir. De interes ar mai fi şi faptul că lucrăm la un punct sanitar şi în Slătioare, iar anul viitor vom mai construi unul şi în Lunca. O altă chestiune pe care am reuşit să o rezolv este cea a iluminatului public. Acum, se poate spune în sfârşit că localitatea a ieşit din beznă. Am montat lămpi noi, econome, în cam toate zonele oraşului”, a adăugat Petre Iordache.

Miniştrii PD-L vor avea viaţă grea cu Petre Iordache

Democrat-liberalul este de părere că după ce va angaja un director la ADP, activitatea sa va fi şi mai mult eficientizată. Din acel moment, explică primarul din Ocnele Mari, principalul său obiectiv va fi acela de a alerga după proiecte şi fonduri pentru investiţiile în infrastructură la care a făcut referire în perioada campaniei electorale. „Veţi vedea că îi voi stresa atât de mult pe miniştrii PD-L, mă refer în special la cei de la Turism, Economie şi Finanţe, încât îmi vor acorda tot sprijinul doar ca să scape de mine. Îmi doresc în primul rând să avem drumuri bune, pentru că numai în acest fel putem să ne dezvoltăm. Încerc, de când am fost ales, să rezolv pe bucăţi această problemă, dar evident că resursele financiare reduse nu ne permit să facem minuni într-un interval scurt de timp. Nu stăm pe loc, iar asta e bine pentru întreaga comunitate. M-au mai ajutat preşedintele Consiliului Judeţean, domnul Ion Cîlea şi directorul RAJDP, Nicolae Vălimăreanu, cărora ţin, sincer, să le mulţumesc pentru faptul că ne-au pus la dispoziţie un utilaj terasier şi au răspuns mereu apelurilor noastre. Până acum, am reuşit să amenajăm marginile drumurilor, să le plombăm acolo unde apăruseră gropi, dar mai sunt multe de făcut. Ne interesează deopotrivă şi introducerea reţelelor de apă şi canalizare în tot oraşul şi vreau să vă spun că suntem prinşi cu încă 10,8 kilometri de canalizare şi 8,3 de aducţiune cu apă. În momentul de faţă, la Ocnele Mari, 75 la sută din populaţie are apă la robinet. Făcând însă aceste investiţii, rezolvăm problema apei în toată localitatea. Va fi apă până la Buda, iar în câteva săptămâni ne vom racorda şi de magistrala de gaze dinspre Olăneşti, ceea ce, iarăşi, e un lucru foarte bun. Ne vom concentra apoi atenţia pe extinderea reţelei în întregul oraş”, a mai anunţat Petre Iordache.

RomTrans donează baza de tratament comunităţii

Cât priveşte situaţia bazei de tratament din Ocnele Mari, el se arată la fel de optimist. Primarul ne-a precizat că a purtat discuţii cu reprezentanţii firmei RomTrans, proprietara bazei, semnalele fiind pozitive. Terenul aferent acestui important obiectiv, în suprafaţă de aproximativ 15 mii de metri pătraţi, a fost preluat deja de comunitate cu titlu gratuit. În scurtă vreme, şi clădirea, ridicată în proporţie de 35 la sută, va ajunge în patrimoniul localităţii Ocnele Mari. „Vom continua noi construcţia. Baza de tratament va avea, la final, 120 de camere pregătite să primească turişti. Sunt convins că, după ce vom finaliza investiţiile pe care ni le-am propus, oraşul va deveni din nou o staţiune atractivă. Probabil ştiţi că nămolul mineral sapropelic de la Ocne este mult mai bun şi mai căutat decât cel de la Techirghiol. Aşa că va atrage ca un magnet turişti. Nu vă ascund că ne-am gândit inclusiv la ideea valorificării acestuia, aşa cum fac cei de la Constanţa, care-l ambalează şi-l vând peste tot în ţară şi în afară. Dar, repet, deocamdată, prioritară este finalizarea bazei de tratament, care prezintă interes pentru mulţi investitori. Finalizarea clădirii şi amenajarea sa costă, conform calculelor noastre, în jur de 3 milioane de euro. Ori, primăria nu are o asemenea sumă. Cu alte cuvinte, luăm în calcul o eventuală asociere cu un agent economic sau să-i dăm lui spaţiile respective, cu condiţia să ducă totul la bun sfârşit, să creeze locuri de muncă şi aşa mai departe. Investiţia şi-ar amortiza-o destul de repede. (…)”, a concluzionat primarul Petre Iordache.
Eduard DULĂCIOIU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button