Liga I

Scandal în Liga I

• Cornel Penescu, „Costică-Vâlcea” şi unii arbitri sunt acuzaţi de dare şi luare de mită

Cel mai mare scandal care a cuprins arbitrajul românesc (în care este implicat şi vâlceanul Gheorghe Constantin) a arătat, dacă mai era nevoie, din ce cauză cavalerii fluierului din ţară noastră nu au mai oficiat nici un meci la turneele finale ale Campionatelor Europene şi Mondiale de peste un deceniu: lipsa de credibilitate.  Aşa cum se cunoaşte, luni, 13 aprilie, procurorii din cadrul DNA l-au reţinut pe patronul echipei FC Argeş, Cornel Penescu, pe care l-au acuzat de dare de mită, în scandal fiind implicat şi Gheorghe Constantin. Ambii au primit mandate de arestare preventivă, pe câte 29 de zile. „Costică-Vâlcea” este acuzat că a primit bani şi a favorizat, prin arbitrii pe care i-a delegat, echipa FC Argeş, patronată de Penescu.

Din acest motiv, pentru că nu mai putea să-şi exercite funcţia de preşedinte al CCA, Constantin şi-a prezentat, prin fax, demisia, de coordonarea acestei comisii, ocupându-se în prezent timişoreanul Nicolae Grigorescu.

Penescu a înregistrat „mituirea” pe video

Situaţia celor doi oameni de fotbal reţinuţi la începutul săptămânii trecute a devenit şi mai complicată, atunci când, după percheziţionarea sediului firmei şefului piteştean, procurorii au găsit un memory-stick, pe care era inscripţionat sugestiv un imprimeu cu mesajul: „Şpagă C.G.“ (n.r. – Constantin Gheorghe). Din câte se pare, pe suportul electronic s-ar afla un filmuleţ, Penescu înregistrându-se atunci când îi oferea bani lui Constantin pentru arbitraje favorabile. „Penescu i-a remis inculpatului Constantin o mare sumă de bani în bancnote de 50 lei, introduse într-un plic alb“, s-a spus în comunicatul oferit de Tribunalul Argeş. Patronul magazinelor PIC a dorit să facă acest lucru pentru a-l putea avea la mână pe fostul arbitru, dar totul s-a întors acum şi împotriva lui, iar şansele ca ambii să fie condamnaţi pentru corupţie sunt din ce în ce mai mari. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi pentru dare şi respectiv luare de mită, Penescu ar putea primi 5 ani de închisoare, în timp ce Constantin ar urma să stea după gratii chiar 15 ani!
Cercetările legate de presupusele acţiuni de corupere a arbitrilor încă nu s-au încheiat, ancheta în acest caz fiind în plină desfăşurare. Procurorii DNA au audiat şi câţiva dintre arbitrii despre care s-a vehiculat că ar fi luat bani de la Penescu: Aurelian Bogaciu, Sorin Corpodean, Tiberiu Lajos, Marcel Savaniu, aceştia fiind reţinuţi de la delegări pe durata anchetei.

Până la finele sezonului, „centralii” vor fi traşi la sorţi

Pentru a evita discuţiile şi controversele legate de delegări, până la finele acestui campionat s-a luat decizia ca arbitrii de centru ai meciurilor să fie desemnaţi prin tragere la sorţi. Prima operaţiune de acest gen a avut loc săptămâna trecută, în prezenţa oficialilor de echipe care au dorit să fie prezenţi (doar Mihai Stoica de la Unirea Urziceni a ţinut să participe la „ceremonie”). Sorţii au decis, de exemplu, ca marele derbi al rundei a 26-a, dintre Steaua şi CFR Cluj, care va avea loc miercuri, 22 aprilie, de la ora 21.00 (meciul urmează a fi televizat în direct de Antena 1) să fie condus de vâlceanul Teo Crăciunescu, care a oficiat week-end-ul trecut un alt joc tare din Liga I (Poli Iaşi – Dinamo, 1-0).

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button