Administratie

Proiecte pe bandă rulantă la Dănicei

REALIZĂRI / Anul trecut a fost unul plin de activităţi şi realizări pentru comuna primarului Dumitru Pirneci. În ciuda faptului că ne aflăm într-o perioadă de criză financiară, 2009 se anunţă la fel de prolific

Dumitru Pirneci, un primar de excepţie

Iluminatul public a reprezentat una din activităţile principale ale Consiliului Local Dănicei, întrucât a fost realizat în proporţie de sută la sută. În acest sens, aproximativ 600 de lămpi au fost introduse în cele 13 sate ale comunei. În privinţa activităţii educaţională, la nivelul comunei îşi desfăşoară activitatea şase şcoli şi cinci grădiniţe. De instruirea celor 260 de copii se ocupă un colectiv format din 24 de cadre didactice.

Datorită faptului că educaţia reprezintă un subiect foarte important, pentru buna sa desfăşurare, administraţia locală a făcut în anul 2008 eforturi deosebite. Astfel, s-au obţinut fonduri pentru lucrări de reabilitare la şcolile de la Udreşti, Lăunele de Jos şi Ceretu. Investiţia totală s-a ridicat la peste şapte miliarde de lei vechi. Tot pe linie de învăţământ, au fost obţinute două microbuze, utilizate pentru transportul elevilor şi al grădinarilor. Cu privire la infrastructura localităţii, în 2008, s-a acordat o atenţie deosebită reparaţiei şi întreţinerii drumurilor comunale şi judeţene, efectuându-se numeroase asfaltări la Ceretu, Glodu şi Lăunele de Jos. Au fost pietruite cu macadam drumurile de la Udreşti, Dobreşti, Valea Scheii, Dealul Scheii, Glodu, Lăunele de Jos, Ceretu, Cireşu, Dealul Danului, Ciuta etc. Pentru asigurarea celor mai importante legături între sate şi terenurile agricole ale sătenilor au mai fost realizate două podeţe pietonale şi unul rutier. Un alt proiect important, realizat pe Ordonanţa 7/2006, îl reprezintă alimentarea cu apă, efectuată în proporţie de 95 la sută până în acest moment.

Dănicei „se înfrăţeşte” cu Vitomireşti

Anul acesta, a fost deja depus un proiect integrat pe măsura 3.2.2. ce va fi finanţat din fonduri europene prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Investiţia, află momentan în curs de analiză la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, vizează îmbunătăţirea reţelei de drumuri; extinderea reţelei de apă; introducerea canalizării şi epurarea apelor menajere; amenajarea unei scene pentru festivaluri cu specific local şi construirea unui centru de îngrijire pentru bătrâni. O altă investiţie realizată anul acesta o reprezintă modernizarea a 1,5 km. de drumuri comunale, pentru care CJ Vâlcea a acordat 900 milioane lei vechi, precum şi reabilitarea altor 2 km. de drumuri judeţene, pentru care a fost necesară suma de un miliard lei vechi. „Doresc să mulţumesc Consiliului Judeţean Vâlcea pe această cale pentru faptul că a fost alături de noi şi ne-a sprijinit în acţiunile pe care le-am întreprins”, a declarat primarul Dumitru Pirneci. Cea mai semnificativă acţiune desfăşurată recent la Dănicei o reprezintă lansarea unui proiect integrat în valoare de şase milioane de euro, vizat printr-o asociere cu comuna Vitomireşti. Potrivit primarului Pirneci, se au în vedere extinderea alimentării cu apă, introducerea canalizării, asfaltarea drumurilor, construirea unei grădiniţe şi reabilitarea bisericii.

Benone Lazăr, alături de comuna sa natală

Primarul Dumitru Pirneci ne-a mai adus la cunoştinţă şi faptul că Benone Lazăr, proprietarul companiei „International Lazar Company” s-a născut la Dănicei. Relevator în acest sens este faptul că deşi în prezent nu mai locuieşte în judeţul Vâlcea, binecunoscutul om de afaceri este în continuare alături de comuna sa natală. Anual, Benone Lazăr îşi ajută comunitatea cu aproximativ 1,4 miliarde de lei vechi, bani utilizaţi în scopul dezvoltării comunei. Ultima acţiune la care a contribuit a vizat modernizarea unui dispensar din localitate, pentru care acesta a pus la dispoziţie toate materialele necesare, iar Primăria a plătit doar manopera. De menţionat ar mai fi că, în fiecare an, de sărbători, Benone Lazăr împarte cadouri tuturor copiilor din şcolile comunei Dănicei. (O.D.)

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button