Politica

Dobre şi ai lui, cascadorii plânsului

Mai multe consilii locale din judeţul Vâlcea riscă să fie dizolvate, după ce timp de două luni consecutiv acestea nu au ţinut şedinţe şi, în consecinţă, nu au adoptat hotărâri. În conformitate cu prevederile articolului 55, alineatul 1, litera a din Legea 215/2001, republicată, privind administraţia publică locală, „Consiliul local se dizolvă de drept în cazul în care acesta nu se întruneşte timp de două luni consecutiv”. Sub incidenţa acestei prevederi legale au intrat deja consiliile locale din comunele Goleşti, Fârtăţeşti şi Dăeşti.

 Prefectul Remus Grigorescu a fost înştiinţat în legătură cu situaţia din cele trei localităţi menţionate şi spune că urmează ca instanţa de contencios administrativ să analizeze situaţia de fapt şi să se pronunţă cu privire la dizolvarea acestora. Hotărârea instanţei va fi definitivă, fiindu-i comunicată şi prefectului, care, dacă va fi cazul, va stabili data alegerilor.

Dizolvarea consiliilor locale riscă să devină un fel de modă în judeţul Vâlcea

În judeţul Vâlcea, moda declanşării procedurilor de dizolvare a consiliilor locale a fost lansată la Goleşti, unde consilierul liberal Florin Mănoiu le-a atras atenţia primarului PD-L Gheorghe Şerban şi colegilor săi din CL că a fost încălcată legea. La puţină vreme după aceea, şi aleşii din Fârtăţeşti şi-au dat seama că nu au ţinut şedinţe timp de două luni consecutiv. Ultimul caz semnalat este cel de la Dăeşti, unde, vineri, consilierii s-au întâlnit pentru a discuta pe marginea aceluiaşi subiect. Ultima şedinţă la care au participat a fost cea din data de 26 ianuarie şi, cu toate că unii dintre ei i-au recomandat primarului să organizeze lunar întâlniri, nu au fost luaţi în seamă. La finele săptămânii trecute, ei au întrebat-o pe secretară dacă a citit legea, însă aceasta a spus că a aşteptat bugetul de la Consiliul Judeţean. Liberalul George Popolan a apreciat că nu doar secretara este responsabilă de cele întâmplate, având în vedere că şeful Executivului trebuia să convoace şedinţele. La rândul său, primarul PSD Ion Dobre îi consideră la fel de vinovaţi şi pe consilieri. „Nu s-a ştiut de această nouă prevedere, şi anume că, după două luni fără şedinţe, CL se dizolvă de drept. După forma iniţială a legii adoptată în 2001, era vorba de o perioadă de trei luni. Noi pe asta ne-am bazat. Acum, sigur, faptul este consumat şi nu are rost să dăm vina unii pe alţii. Am fost chemat la Prefectură şi mi s-a comunicat că zilele acestea vom avea un control la primărie. Tot zilele acestea, instanţa va decide dacă CL se dizolvă sau nu. Oricare dintre consilieri poate sesiza instanţa de contencios administrativ, dacă cineva nu a făcut deja acest lucru. Nu suntem singura localitate din judeţ aflată în această situaţie, aşa că nu trebuie să facem din asta un capăt de ţară. Iar dacă unii colegi se consideră mai deştepţi, vreau să le spun că puteau foarte uşor să vină şi să-mi transmită: Bă, primare, eşti un prost! Ia uite ce scrie în lege!”, a subliniat social-democratul, în cadrul întâlnirii cu consilierii. Prezent la dezbateri în calitate de observator, Florin Mănoiu a încercat să-l corecteze pe primarul Dobre, explicând: „Nu e o scuză că secretarul n-a citit legea. În primul rând, primarul şi viceprimarul trebuie să cunoască actele normative în vigoare. Legea 215 trebuie să fie pentru ei ca biblia pentru preoţi, care nu-i pot acuza pe ţârcovnici că nu le-au spus când pică Paştele”.
Consiliul Local Dăeşti este format din patru social-democraţi, doi liberali, doi democrat-liberali, un membru PIN, unul PAS şi unul PNG. Potrivit unor surse judiciare, există şanse destul de mari ca instanţa de contencios administrativ să ia o decizie de nedizolvare a consiliilor locale care nu s-au întrunit în termenele stabilite de Legea 215/2001, republicată.

Primarul din Dăeşti mărturiseşte că nu cunoaşte legea

• Domnule primar Ion Dobre, ştiaţi de modificările aduse în anul 2007 Legii 215 privind administraţia publică locală?
Nu! Nu pot să mă disculp. Am citit vechea lege şi n-am ştiut că, după două luni în care nu se ţin şedinţe, Consiliul Local se dizolvă de drept. N-am ştiut! Doar nu eram nebun, mai ales că PSD are la Dăeşti patru consilieri.

• În cazul unor noi alegeri, credeţi că riscaţi să obţineţi mai puţini?
Dacă atunci când eu am fost ales din primul tur am luat patru, vă daţi seama că, acum, cu problemele din ţară, criza financiară şi toate neajunsurile cunoscute, şansele sunt mult mai mici.

• Altfel spus, nu a fost o chestiune regizată, planificată de dumneavoastră, cum lăsa să se creadă unul dintre consilieri?
Exclus! Nu ştiu dacă PSD ar mai lua patru consilieri, deci vă asigur că nu a fost cu intenţie. E pentru prima oară când, la Dăeşti, scoatem un rezultat aşa bun. Nu ştiu, e ca şi cum m-aţi întreba dacă mai sunt sănătos la cap sau nu. Revin la ceea ce spuneam şi mai devreme, în şedinţă. Problema este că secretara, State Nicoleta, nu m-a informat cum stă treaba…

• Vă gândiţi să demisionaţi din cauza acestei scăpări?
Nu există! Probabil că întrebarea a fost ironică.

• Secretara riscă vreo sancţiune pentru că nu v-a informat?
Zilele acestea, vom avea un control de la Prefectură. Probabil că riscă… Se vor analiza şi celelalte documente privind şedinţele anterioare. Dânsa este funcţionar public de conducere şi cred că va intra în discuţie la Comisia de disciplină a funcţionarilor publici.

• O eventuală dizolvare a Consiliului Local va afecta derularea investiţiilor derulate în această perioadă?
Nu. Nu cred că se va dizolva nimic. Iar lucrările aflate în derulare au prevăzută finanţare din anii anteriori. Dacă o perioadă mai lungă nu vom avea aprobat bugetul pentru învăţământ, dar eu cred că-l vom aproba, am putea întâmpina unele greutăţi. Angajaţilor din sistem le-au crescut salariile, din decembrie 2008, dar au  luat nişte prime şi se încadrează în coeficientul bugetar. Cât priveşte investiţiile, cea mai importantă este canalizarea, care luna aceasta va fi terminată. Este vorba despre o reţea de 24 kilometri lungime, cu două staţii de epurare şi unsprezece staţii de pompare. Costurile acestei investiţii se ridică la circa un milion de euro, fonduri alocate în mandatul guvernului liberal. Reţeaua acoperă toate satele aflate de-a lungul drumului judeţean şi reprezintă cea mai mare realizare a mea, după apă, începută în 1996 şi finalizată în 2003.

George Popolan consideră că Dobre este principalul vinovat

• Domnule George Popolan, primarul comunei se arăta convins că instanţa de contencios administrativ va lua o decizie împotriva dizolvării CL. Sunteţi de aceeaşi părere?
Eu cred că acest lucru este imposibil. Ar însemna o încălcare a legii, indiferent că aceasta e bună sau rea. În Legea 215/2001, republicată, scrie foarte clar că, în cazul în care, timp de două luni consecutiv, nu au loc şedinţe, CL se dizolvă de drept. Şi subliniez acest aspect. Acum nu mai e decât o problemă de proceduri până la dizolvare. Practic, Judecătoria doar ia la cunoştinţă de situaţie şi va decide, evident, dizolvarea Consiliului Local Dăeşti.

• Primarul PSD şi-a exprimat teama că, în cazul unor noi alegeri, PSD ar putea obţine mai puţin de patru consilieri, câţi are în prezent. Credeţi că este posibil?
Noi, liberalii, avem doar doi consilieri locali la Dăeşti. Sigur că sperăm ca, în curând, să avem mai mulţi, pentru că, în acest fel, vom putea ajuta mai mult comunitatea. S-ar crea, totodată, şi un echilibru pe care şi cetăţenii am văzut că-l doresc. S-au convins şi ei, în cele opt luni trecute de la alegeri, că se fac paşi de melc în ceea ce priveşte dezvoltarea comunei, iar multe dintre promisiuni au fost parcă uitate. Cred că primarul Dobre nu se înşeală: dacă vor avea loc alegeri, PSD va avea parte de un şoc la Dăeşti.

• Să presupunem că PNL obţine majoritate în Consiliul Local. Cum aţi influenţa în mod pozitiv viaţa comunităţii?
PNL a demonstrat deja că le poate îmbunătăţi românilor nivelul de trai, prin ceea ce a făcut în ultimii ani. Să-i vedem acum pe cei de la PSD de ce sunt în stare! S-a văzut clar că actuala putere este depăşită de probleme şi că nu există un plan anticriză. Soluţia lor este să îndatoreze ţara, una proastă în opinia noastră. În plan local, eu am încercat să fac câte ceva, cu resurse financiare proprii. În plus, cred că am dovedit că pot face lobby eficient şi să atrag şi fonduri pentru investiţii.
Eduard DULĂCIOIU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button