Auto-Moto

Golf GTI – Noua versiune a unui bestseller cu 1,7 milioane unităţi vândute

Hans-Joachim Stuck a oferit rafinamentul necesar noului GTI

„Care au mai fost evenimentele anului 1976?“, întreabă Strietzel, alias Hans-Joachim Stuck de la geamul unui Golf GTI din prima generaţie, la volanul căruia se află din nou după mai bine de treizeci de ani. „Cine avea ocazia să conducă un 911 era norocos. Dar performanţe similare au devenit disponibile şi cu GTI. Fără îndoială la un nivel diferit, dar accesibil oricui. O soluţie genială, care şi-a menţinut acest caracter şi în prezent.

Noul GTI este cel mai bun exemplu în acest sens“, menţionează Stuck – o personalitate marcantă în automobilismul internaţional – care cooperează îndeaproape cu Volkswagen AG în cursele auto, în calitate de reprezentant şi pilot, iar la capitolul dezvoltării de autovehicule, ca expert în domeniul reglării trenului de rulare şi al sistemului de propulsie. El a oferit rafinamentul necesar şi noului Golf GTI, alături de experţii din cadrul echipei „Hackenberg“. O parte dintre teste au fost realizate pe circuitul Nürburgring, unde directorul de dezvoltare, dr. Ulrich Hackenberg şi Hans-Joachim Stuck au concurat anul trecut la volanul modelului Scirocco în cursa de 24 de ore pentru a câştiga respect şi a acumula experienţă.
Volkswagen este acasă pe circuitul Nürburgring-Nordschleife. De multă vreme. Acelaşi lucru este valabil şi pentru GTI. „Motorul de 110 CP al modelului GTI”, îşi aminteşte Stuck, „şi-a demonstrat puterea încă din prima zi. Până atunci nu se fabricase un asemenea autoturism. Din acest motiv, primul GTI a impus standarde cu adevărat noi”.
Prin cea de-a cincea versiune a modelului Golf GTI, lansată în anul 2004, acest mit a revenit mai puternic decât a fost vreodată. Între debutul primei generaţii şi scoaterea din producţie a celei de-a cincea versiuni, peste 1,7 milioane de cumpărători au transformat modelul GTI într-un bestseller la nivel mondial. Urmează cea de-a şasea generaţie a modelului GTI, care se remarcă printr-o forţă şi o suveranitate superioară tuturor versiunilor anterioare. Un GTI cu un tren de rulare care redefineşte senzaţia de abordare a curbelor şi tracţiunea graţie blocării electronice transversale a diferenţialului (XDS) disponibilă în serie. Un GTI care atinge o viteză de 240 km/h care, cu motorul turbo de 155 kW / 210 CP oferă mai multă plăcere a condusului, dublată de un consum de numai 7,3 litri de benzină Super fără plumb (minus 0,7 l/100 km). Un GTI care, prin intermediul unei surse de sunet şi a instalaţiei de concepţie nouă pentru evacuarea gazelor de ardere (câte o ţeavă finală în partea stângă şi dreaptă), oferă un dinamism sonor. Un GTI care transferă în mod consecvent în viitor tradiţia primei versiuni.
În această perioadă are loc lansarea pe piaţa din Germania a celei de-a şasea versiuni a modelului GTI. La nivel european, vânzările vor începe după Paşte. Către finalul verii vor urma America de Nord şi Asia – succesul GTI reprezintă de multă vreme un fenomen internaţional.
Iar Hans-Joachim Stuck (58 de ani) este mai mult decât figura reprezentativă pentru sectorul automobilistic al firmei Volkswagen şi mai mult decât un expert care identifică orice slăbiciune a unui autoturism. Strietzel, aşa cum a fost botezat de naşa sa şi este cunoscut de prietenii săi, este un adevărat fan GTI: „Am avut permanent un model GTI în familie, de la prima până la cea de-a şasea versiune. Inclusiv ediţiile Pirelli. Fără nicio excepţie. Chiar şi în perioada în care am lucrat pentru BMW. GTI a fost modelul pe care l-am condus cu cea mai mare plăcere pe circuitul din Nürburgring. GTI a fost modelul la volanul căruia, pe Nordschleife, i-am adus pe culmile disperării pe posesorii modelelor 911. Chiar şi soţia mea conducea un GTI când m-am îndrăgostit de ea”.

Propulsorul modelului GTI

În cazul modelului Golf GTI din generaţia VI, fascinaţia începe pentru Stuck din nou cu motorul: „Este extraordinar de important că versiunea actuală a modelului GTI, asemenea generaţiei anterioare, este echipată din nou cu propulsor turbo. Acest motor cu turbină de supraalimentare de înaltă tehnologie este adaptat perfect acestor vremuri. Oferă un consum mai redus în comparaţie cu un motor de mare volum, dar, graţie turbinei de supraalimentare, beneficiază de o sportivitate remarcabilă”. Şi în acest aspect se beneficiază de tradiţie la modelul Golf GTI: chiar de la a doua generaţie, s-a remarcat prin propulsorul G60 cu un motor cu patru cilindri cu supraalimentare (118 kW/160 CP). Un alt pas important a fost reprezentat de cea de-a patra generaţie, cu versiunea „Golf GTI 132 kW” (acesta este denumirea exactă) – prin care a început era propulsoarelor GTI cu turbină de supraalimentare. Tehnologia şi vremurile ofereau cadrul oportun. Versiunea de 132 kW / 180 CP a fost prezentată în anul 2001 în cadrul unei ediţii limitate (3.000 de unităţi) cu ocazia aniversării a 25 de ani de la lansarea modelului GTI. Este adevărat că a existat şi anterior un motor turbo de 150 CP, dar acesta nu beneficia de dinamismul remarcabil al versiunii Jubi. Prin lansarea pe piaţă a celei de-a cincea generaţii Golf GTI a fost preluat un propulsor turbo complet nou cu patru cilindri, care dezvolta 147 kW / 200 CP. La 30 de ani de la lansarea pe piaţă a primei generaţii GTI a fost preluat un motor turbo de 169 kW/230 CP disponibil pentru Golf GTI Edition 30. Ulterior, acest nou propulsor a asigurat propulsia pentru cel de-al doilea GTI Pirelli.
Cu exact 155 kW / 210 CP, motorul TSI al noului Golf GTI dezvoltă o putere cuprinsă între cea oferită de ultimul GTI de serie şi cea disponibilă la ediţia aniversară lansată la 30 de ani. Deşi puterea şi capacitatea cilindrică ar putea conduce la concluzia unei perfecţionări a motorului de 200 CP, este vorba despre un nou propulsor din generaţia de motoare „EA888”, cu o bază tehnică cu elemente comune cu versiunea de 230 CP.
Motorul TSI care echipează cea de-a şasea generaţie a versiunii GTI reprezintă expresia celui de-al doilea nivel de dezvoltare a acestor motoare cu o agilitate deosebită. Agregatul optimizat pentru montarea transversală, disponibil pentru noul GTI, prezintă printre altele, în raport cu prima versiune a motorului „EA888”, pistoane şi segmente de piston modificate, o pompă de ulei cu sistem de reglare, o nouă pompă de vid, o nouă pompă de înaltă presiune pentru carburant, precum şi un nou senzor pentru masa de aer. Echipând cel mai puternic Golf de până în prezent, motorul respectă limitele normei de poluare Euro 5.

Performanţele versiunii GTI

Într-adevăr: în special la capitolele emisii şi consum de carburant, noul motor de 210 CP se impune în raport cu cele două propulsoare anterioare cu patru cilindri disponibile pentru GTI, care dezvoltau 200 şi 230 CP. În detaliu, motorul TSI cu o capacitate cilindrică de 1.984 cm3 pentru noul GTI se mulţumeşte cu numai 7,3 litri de carburant la 100 de kilometri. La versiunea GTI de 200 CP, consumul era de 8,0 litri, iar la GTI de 230 CP de 8,2 litri. Astfel, pentru cea de-a şasea generaţie GTI rezultă o rază de acţiune teoretică de aproximativ 750 de kilometri între alimentările cu carburant.
Cu 170 g/km, noul motor obţine rezultate mai bune şi la capitolul emisiilor de CO2. „Şi, în acest context”, aşa cum afirmă Hans-Joachim Stuck, „noul GTI reuşeşte o performanţă dublă, ca autoturism serios în timpul săptămânii, dar şi ca vânător pe Nürburgring la final de săptămână”. Este momentul să reamintim că primul Golf GTI lansat în 1976 dezvolta o putere de 81 KW/110 CP şi o viteză de 182 km/h, fiind în perioada respectivă unul dintre puţinele modele care atingea această performanţă dublă.
Concluzie: noul GTI beneficiază de un nivel remarcabil la un capitol care, alături de aspect, prezintă cea mai mare importanţă pentru toţi cei care optează pentru achiziţionarea unui GTI: dinamica. Încă de la 1.700 rotaţii/min, propulsorul dezvoltă un cuplu motor maxim de 280 newton-metri. Iar acesta este disponibil constant până la 5.200 rotaţii/min, ca platou ideal pentru o curbă a cuplului motor care dobândeşte un aspect liniar. Stuck: „În practică, această performanţă garantează o putere suverană în orice situaţie”. Puterea maximă oferită de motorul cu patru cilindri cu raport de compactare de 9,6:1 poate fi obţinută la turaţii cuprinse între 5.300 şi 6.200 rotaţii/min.
Toate aceste caracteristici asigură o forţă impresionantă de propulsie: după numai 6,9 secunde, GTI accelerează de la 0 la 100 km/h. Pentru un sprint de  0-1.000 metri, noul Golf GTI are nevoie de 27,3 secunde. Un alt aspect impresionant este reprezentat de elasticitatea sistemului de propulsie: în numai 7,5 secunde, Volkswagen accelerează la treapta a cincea de viteză de la 80 la 120 km/h. Chiar şi în treapta a şasea are nevoie de numai 9,5 secunde. Abia la 240 km/h, puterea este compensată de rezistenţa aerodinamică (cw = 0,324). La viteză maximă, turometrul indică 5.900 rotaţii/min.
Asemenea generaţiei anterioare, şi noul GTI este disponibil alternativ cu o cutie manuală cu 6 trepte (inclusiv afişaj pentru recomandarea cuplării unei trepte superioare, prevăzut în serie, ŕ la BlueMotion), cu o cutie opţională cu 6 trepte cu dublu ambreiaj (DSG). În acest caz, Golf atinge o viteză maximă de 238 km/h (la 5.920 rotaţii/min). Asemenea versiunii GTI cu cutie manuală, şi versiunea cu DSG atinge 100 km/h după 6,9 secunde. Consumul mediu de 7,4 litri (173 g/km CO2) se remarcă prin valori aproape identice cu versiunea cu cutie manuală (7,3 litri).
Dar cifrele nu descriu decât o parte din performanţele oferite de cutia de viteze cu dublu ambreiaj. Stuck: „DSG se remarcă printr-o rapiditate şi o precizie incredibilă. Iar modul în care Golf GTI cu DSG accelerează automat la cuplarea unei trepte inferioare reprezintă un motiv de bucurie pentru toţi şoferii pasionaţi de stilul sportiv de conducere.
Un aspect interesant este acela că poziţia pedalei încă de la primul GTI şi, fără îndoială, analog cu modelul Golf normal, a fost concepută astfel încât şoferii experimentaţi să poată valorifica ambreiajul dublu”. Conform estimărilor, aproximativ treizeci de procente din numărul total de cumpărători ai versiunii GTI vor opta pentru versiunea sportivă Volkswagen cu DSG.

Interiorul versiunii GTI

Dacă există ergonomie la nivel de perfecţiune, cu siguranţă că aceasta este întâlnită la bordul noului GTI. Stuck: „Din punct de vedere al atmosferei, nu lipseşte niciun element specific unei limuzine de lux. Cu toate acestea, interiorul se remarcă printr-o sportivitate fără compromisuri. Aceasta începe cu scaunele, care oferă un confort ridicat pentru deplasările pe distanţe lungi, fiind de asemenea compatibile cu o cursă de 24 de ore. GTI este foarte confortabil, foarte ergonomic. Toate elementele scaunului pot fi reglate. Dar acest lucru nu este obligatoriu. Urcaţi la bord, deplasaţi scaunul o singură dată înainte şi înapoi pentru a găsi poziţia optimă şi este suficient. Luaţi loc. Pe locuri. Perfect.Felicitări”.
• Sursa: Porsche Romania/ Nurvil, distribuitorul Volkswagen pe judeţele Vâlcea şi Gorj

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button