Politica

Gutău îi pune la zid pe unii dintre directorii de şcoli liberali

• Supărat că a picat la mijloc în cazul plăţii cu întârziere a lefurilor pentru cadrele didactice
• primarul ameninţă că se va implica 100% în campania electorală

Apropiata campanie electorală reprezintă un nou prilej pentru politicieni să iasă la atac, fiind folosite fără menajamente toate armele din dotare. Întârzierea cu care Ministerul Finanţelor Publice a trimis DGFP Vâlcea şi mai apoi Primăriei Râmnicului, adresa oficială prin care sunt alocate fondurile necesare plăţii lefurilor cadrelor didactice, a provocat un scandal de proporţii la nivel local. Primarul Mircia Gutău a atacat dur o serie de directori de unităţi şcolare din municipiu, pe care-i acuză că fac jocurile politice ale liberalilor.

Mai exact, edilul îi acuză pe şefii unor unităţi de învăţământ că au împrăştiat zvonul potrivit căruia întârzierile legate de plata salariilor se datorează exclusiv primăriei. Gutău spune că vina este doar a Guvernului, care prin Ministerul Finanţelor Publice nu şi-a făcut treaba.
„Am constatat cu durere în suflet nesimţirea unor cadre didactice angajate politic şi care într-o întrunire şi-au permis să-l jignească pe primarul municipiului, spunând inspectorilor de la Învăţământ că întârzierea salariilor profesorilor este din vina primarului. Este o mârlănie pe care o fac aceşti penelişti care mai au două luni de stat la conducerea ţării şi care vor prin orice mijloc să mânjească activitatea unui primar. Nu are nicio legătură primarul cu salariile profesorilor. Căţeluşii penelişti care sunt directori pe la şcoli – printre care şi şcoala nr.10, au spus profesorilor că primarul e de vină. Directorul de la Impozite şi Taxe a făcut toate eforturile ca să obţinem banii de la Ministerul Finanţelor. Hârtia în baza căreia puteam organiza şedinţa extraordinară de Consiliu Local este venită în data de 9 octombrie. Noi am aflat că va veni hârtia şi am convocat şedinţa luni. După toate aceste eforturi, să apară un asemenea politruc cu nesimţirea caracteristică şi să spună că primarul este vinovat, mi se pare că depăşeşte orice limită. Eu am un respect deosebit pentru cadrele didactice, dar ele trebuie să-şi facă datoria acolo. Nu vreau să-i jignesc pe toţi directorii, dar cei care fac propagandă politică în şcoli, sunt gunoaie. Nu poţi să aduni 50 de profesori şi să spui: „primarul”, atâta timp cât evidenţa spune altceva”, a spus primarul. Acesta i-a asigurat pe liberali că se va implica puternic în campania electorală, pentru ca PD-L să obţină toate cele trei mandate de parlamentari puse la bătaie în municipiu. „Vor demonstraţie de forţă? Îi anunţ că mă voi implica la sânge în campania electorală! Vâlcenii ştiu ce să voteze. Liberalii nu vor lua 5% din voturi. Mă voi implica exact ca şi cum aş candida eu. Îmi voi lua şi concediu dacă va fi nevoie, dar şi în cadrul activităţii mele, pentru că zilnic sunt patru ore în oraş”, a declarat edilul.

Consoarta lui Nicolae, de la ţară la oraş

Nici Ion Nicolae nu a scăpat de furia lui Gutău. Consilierul liberal a fost acuzat că şi-a mutat soţia la oraş, mai întâi cadru didactic la o grădiniţă iar ulterior la Şcoala Generală nr.10. „Văd mai nou că apar lideri liberali prin Ostroveni, vor să-şi facă campanie electorală, dar mai întâi îşi aduc nevestele. Nicolae şi-a adus nevasta de la ţară la grădiniţa nr.3 iar acum văd că a fost pusă şa şcoala nr.10. Aşa vrea să câştige campania în Ostroveni? Vor să câştige liberalii campania în municipiu după ce timp de patru ani s-au împotrivit oricărei dezvoltări a acestuia? Aceasta e picătura care a umplut paharul! Voi veni şi voi spune ce au făcut liberalii în celălalt mandat”, a adăugat Mircia Gutău. Acesta l-a acuzat şi pe inspectorul şcolar general că i-a chemat pe toţi directorii de şcoli pentru a le spune că Primăria Râmnicului este de vină pentru plata cu întârziere a lefurilor profesorilor. Gutău spune că nu a ţinut cont niciodată de coloratura politică a directorilor unităţilor de învăţământ, investind bani din bugetul local în reabilitarea tuturor acestor şcoli.

Smeureanu are altă variantă

În replică, inspectorul şcolar general, Florin Smeureanu spune că la întâlnirea cu directorii nu a lansat nicio acuză la adresa primarului. Mai mult decât atât, Smeureanu îl contrazice pe Gutău şi afirmă că banii de la minister au ajuns în contul din Trezoreria Râmnicului încă din data de 6 octombrie. „Mie nu-mi place să intru în astfel de polemici. Totuşi, trebuie să spun că din informaţiile mele, banii au intra în Trezorerie încă din data de 6 octombrie. Fiecare primărie îşi gospodăreşte banii cum vrea. Totuşi, la alte primării care au primit banii la aceeaşi dată, salariile s-au plătit la timp, cum este cazul comunei Malaia sau al oraşelor Brezoi şi Horezu”, ne-a declarat telefonic Smeureanu.

S-a rezolvat problema salariilor

Ieri, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului Local, a fost votat proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului autofinanţat al unităţilor de învăţământ preuniversitar pentru anul 2008. Până la finele acestei săptămâni, profesorii din Râmnicu Vâlcea îşi vor primi salariile integral.
O.H.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button