Administratie

Mugur Isărescu a inaugurat la Vâlcea centrul zonal de formare profesională a bancherilor

Vâlcea a devenit un pol bancar important, atât datorită numărului mare de sucursale de profil deschise în ultimii ani în aglomerările urbane, cât şi calităţii crescute a serviciilor financiare prestate. Era doar o chestiune de timp până când la Râmnicu Vâlcea să fie inaugurat un centru de excelenţă în formarea profesională a bancherilor. Înfiinţarea acestui centru a fost posibilă, în primul rând, datorită sprijinului acordat de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Acesta s-a preocupat pentru ca Vâlcea să devină cel de-al 20-lea centru zonal asociat al Institutului Bancar Român.

Prezent săptămâna trecută la conferinţa organizată de IBR, BNR şi Consiliul Judeţean, la Biblioteca Judeţeană Vâlcea, Mugur Isărescu a salutat şi înfiinţarea la Vlădeşti a primului campus universitar din judeţ. Conferinţa s-a bucurat de o prezenţă numeroasă, atât din partea bancherilor, cât şi a personalităţilor vâlcene. Nu au lipsit PS Gherasim Cristea, primarul Râmnicului, Mircia Gutău, deputatul PSD, Aurel Vlădoiu şi fostul prefect, Mircea Perpelea.
Guvernatorul BNR nu a pierdut prilejul de a le vorbi celor prezenţi despre actuala situaţie economică a României, dar şi despre viitorul acesteia. Mesajul a fost unul mai degrabă optimist însă Isărescu a ţinut să transmită un mesaj de non-exuberanţă atât bancherilor, cât şi clienţilor „flămânzi” de credite facile. „Vom avea investiţii străine, şi este bine că se întâmplă aşa. Dacă în 1990 aveam investiţii de 500 milioane de dolari, acum avem de peste 3 miliarde euro. În câţiva ani, aceste investiţii vor creşte. Economia românească a rezistat multiplelor şocuri externe foarte bine. Creşterea economică, de 8-9% în 2008, este de departe cea mai puternică din Uniunea Europeană. Rata inflaţiei, care a înregistrat un vârf de peste 9% în iulie, a intrat deja pe pantă descrescătoare pe care o anticipam şi ar putea coborî spre 6% până la sfârşitul anului. Deficitul extern, principala vulnerabilitate a economiei româneşti, pare să se fi stabilizat în jurul valorii din 2007, de 14% din PIB, iar sistemul bancar din România continuă să se dezvolte în ritm accelerat, deoarece băncile din ţara noastră nu au avut expuneri semnificative nici pe instrumente financiare derivative transformate în pierderi, nici pe bănci intrate în faliment.”, a spus Mugur Isărescu.  O.H.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button