Politica

Cât timp va mai dura disputa pesedisto-liberală?

Câştigarea în luna iunie a fotoliului de preşedinte al Consiliului Judeţean i-a dat aripi lui Ion Cîlea, mai rău decât dacă ar fi băut o cisternă de Red Bull. Deşi nu a renunţat la stilul său arhicunoscut – voit umil, liderul PSD Vâlcea iese însă în evidenţă printr-o vioiciune care-i lasă şi pe apropiaţii săi cu gura căscată. Chiar şi în relaţia sa stabilă cu deputatul liberal Emilian Frâncu, social-democratul pare decis să câştige teren. Dacă până acum ceva vreme, la toate atacurile tăioase ale liberalului, Cîlea avea reacţii anemice, smulse aproape cu forţa de presă, acum lucrurile par să fi luat o turnură diferită. Ameninţat de Frâncu zilele trecute că-l va da pe mâna procurorilor DNA pentru deturnarea unor fonduri destinate reabilitării unor porţiuni de drum în comuna Muereasca, Cîlea a ieşit la rampă şi a lansat un atac fără precedent la adresa deputatului.

Într-o conferinţă de presă care l-a avut ca subiect principal chiar pe liderul liberal, pesedistul, flancat de secretarul executiv Dumitru Persu şi vicepreşedintele Laurenţiu Coca, l-a transformat pe Emilian Frâncu într-o ţintă vie. Cîlea l-a acuzat pe acesta de „matrapazlâcuri” financiare şi a mers chiar până acolo încât să-i recomande acestuia un control medical.
Este pentru prima oară când Ion Cîlea îl acuză pe liberal de implicare directă într-o afacere cu statul. Mai mult decât atât, social-democratul îl învinovăţeşte pe Emilian Frâncu de starea gravă în care se află fostul director liberal al Direcţiei Agricole Vâlcea, Vasile Predică. Acesta a suferit recent un atac cerebral, aflându-se o bună perioadă de timp la reanimare. „Trebuie să-i spun câteva lucruri domnului Frâncu. Îmi pare rău că-i. zic domn, pentru că după cum procedează, încă nu a terminat de vărsat veninul şi de scos pe nas flăcările că nu a ieşit şef al Consiliului Judeţean, pentru a avea cuvântul hotărâtor în toate matrapazlâcurile la licitaţiile organizate. Domnul Predică, aflat acum la Reanimare, a spus că nu cedat presiunilor pentru ca o anumită lucrare să fie dată unei societăţi în care un anumit membru PNL este asociat – este vorba despre extinderea sediului Direcţiei Agricole de pe strada Oituz. Până la urmă, noul director a dat lucrarea acestei firme”, a spus Ion Cîlea în cadrul unei conferinţe de presă. Acesta a confirmat că este vorba de firma de construcţii a fostului director general al Distrigaz, Eugen Scarlat, despre care gurile rele spun că ar fi asociat cu Emilian Frâncu. Prin această firmă, mai spun aceleaşi surse, s-ar derula afaceri de zeci de miliarde de lei la primăriile conduse de primari liberali dar şi la instituţii controlate de PNL.
Ion Cîlea a continuat atacurile la adresa lui Emilian Frâncu, acuzându-l că nu-l lasă să-şi facă treaba. „Am văzut că nu-i convine faptul că mă duc şi ţin audienţe în teritoriu. Ce nu este în regulă cu acest lucru? În acest fel inventariez problemele primăriilor şi ale cetăţenilor. Totodată, le cer oamenilor: nu-l mai votaţi pe acest om, nu mă lasă să vă rezolv problemele la dumneavoastră acasă. Luaţi-l cu pietre când vine la porţile dumneavoastră! Eu unul nu mai pot să rezist acestor atacuri. Auzi, mă dă el pe mine la DNA! Ar trebui să intre el la DNA pentru ce s-a întâmplat la şcoli. Sunt localităţi care nu au primit un leu. La Roeşti, şcoala din centru nu a primit niciun ban. Ce vină au copiii din Roeşti şi din Scundu? Acestui om ar trebui să i se facă o expertiză medicală!”, a mai spus Cîlea.
În replică, Emilian Frâncu ne-a declarat: „Nu am nicio treabă cu firma care a câştigat acea licitaţie. Cu domnul Scarlat este altă discuţie. Îl cunosc, stăm de vorbă, aşa cum vorbesc cu domnul Roibu sau doamna Tudor. Îmi interzice cineva să vorbesc cu Scarlat, Roibu sau doamna Tudor? Încă nu am văzut caseta, după ce o voi viziona, voi decide ce am de făcut. Cîlea minte dacă spune că eu am vreo legătură cu acea firmă sau licitaţie. Va trebui să demonstreze. Şi dacă spune că am omorât un urs în pădure, trebuie să demonstreze, înţelegeţi? Voi da în judecată pe oricine minte în legătură cu mine. Aceeaşi soartă o va avea şi domnul Cîlea, dacă voi considera necesar”.
Foarte mulţi observatori ai scenei politice vâlcene se întreabă cât timp va mai dura disputa dintre Cîlea şi Frâncu, mai ales că în urmă cu puţină vreme, la Bucureşti s-a semnat protocolul  de alianţă post-electorală dintre PSD şi PNL. Potrivit documentului cu pricina, dacă liberalii vor scoate un scor de peste 20%, Tăriceanu ar urma să rămână premier iar social-democraţii ar primi cea mai mare parte dintre ministere.
Octavian HERŢA 

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button