Politica

Mazilu, Vlădoiu şi Bleotu – singurii candidaţi bătuţi în cuie ai PSD

• Iepuraşii pesedişti, băgaţi la înaintare în cursa pentru Parlament

Cei nouă candidaţi ai PSD pentru Parlament, validaţi în şedinţa Comitetului Judeţean de acum trei săptămâni, nu sunt însă nici pe departe bătuţi în cuie, aşa cum vor să lase să se înţeleagă unii dintre aceştia. Graba cu care s-a organizat şedinţa cu pricina aruncă o umbră de îndoială asupra corectitudinii modului în care au fost desemnaţi şi mai apoi votaţi candidaţii. Democraţia a lipsit din nou din PSD; jocurile erau făcute cu mult timp înainte, numele candidaţilor se cunoşteau, şedinţa a fost organizată de ochii lumii.

Totuşi, imediat după aflarea rezultatelor aşa-zisului proces de vot, preşedintele PSD Vâlcea, Ion Cîlea a dat de înţeles că lista candidaţilor poate fi oricând modificată. Motivele pentru care liderul social-democrat a făcut această precizare, trecută cu vederea de mulţi, ţin de posibilitatea ca Bucureştiul să decidă, până la urmă, paraşutarea unui om la Vâlcea. De asemenea, nu este exclus ca Ion Cîlea să conştientizeze calitatea îndoielnică a unora dintre candidaţi, fapt care ar putea conduce la un rezultat slab în alegerile parlamentare. Absenţa unui sondaj de opinie, care ar fi trebuit efectuat imediat după alegerile locale, pare un alt motiv care să-l determine pe şeful social-democraţilor vâlcene să pună lista sub semnul întrebării.

Râmnicul, făcut cadou PC-ului

Întâmplător sau nu, PSD a dat publicităţii doar opt nume de candidaţi, deşi judeţul Vâlcea este împărţit în nouă colegii. Ion Cîlea a omis tocmai colegiul uninominal senatorial Râmnicu Vâlcea, pentru care nu s-a înscris nimeni în cursa internă. Ei bine, se pare că în „mărinimia” care-l caracterizează, preşedintele PSD Vâlcea s-a gândit să rezerve acest al nouălea colegiu tocmai colegilor de la PC, care-şi doresc cu disperare să aibă un candidat la parlamentare, tocmai în baza alianţei încheiate la nivel central. Fief democrat-liberal, Râmnicul a devenit o adevărată sperietoare pentru candidaţii liberali şi pesedişti. Este de înţeles de ce aceştia fug ca dracul de tămâie de acest colegiu: influenţa lui Mircia Gutău va face ca PD-L să obţină cel puţin două mandate aici, cel de senator fiind ca şi câştigat. În aceste condiţii, PC ar putea avea un candidat exact în bârlogul lui Gutău. Norocul lor!

Mişcări de trupe

Dintre cei 8 candidaţi, doar doi pot fi siguri în acest moment că vor rămâne pe poziţii: Dan Mazilu, Aurel Vlădoiu şi Vasile Bleotu. Restul riscă să fie înlocuiţi oricând cu paraşutaţi de la centru sau cu colegi mai bine văzuţi în cadrul organizaţiei judeţene. Dacă despre Mazilu şi Bleotu se ştie clar că vor candida pentru Camera Deputaţilor pe colegiile Bălceşti şi Drăgăşani, în cazul lui Vlădoiu lucrurile sunt puţin mai complicate. În cazul în care Marian Sârbu se va hotărî să candideze la Vâlcea pe colegiul Horezu, Vlădoiu se va vedea nevoit să renunţe, preluând din mers colegiul senatorial Bălceşti-Drăgăşani. În acest caz, actualul candidat pe acest colegiu – Laurenţiu Coca, va fi definitiv scos din schemă. Nici primarul din Vlădeşti, Sorin Ghiţă, nu este sigur că va candida până la urmă pentru un mandat de deputat pe colegiul Râmnicu Vâlcea Nord. Conducerea centrală a PSD discută în aceste zile despre interdicţia ca primarii social-democraţi din toată ţara să nu poată candida pentru Senat şi Camera Deputaţilor. În această situaţie, locul lăsat liber de Ghiţă ar putea fi luat de Laurenţiu Popa, un pesedist care a muncit enorm în campania electorală pentru alegerile locale, dar a fost faultat mişeleşte de anumiţi colegi, imediat ce aceştia şi-au văzut sacii în căruţă.
La fel de incertă este şi situaţia profesorului universitar Remus Grigorescu, cel care s-a înscris în cursa internă a PSD chiar în ziua alegerilor, luându-l prin surprindere pe Mihai Persu. Grigorescu a preferat să nu mai candideze împotriva lui Mazilu pe colegiul Bălceşti şi a ales să-l înfrunte pe Persu în lupta pentru colegiul Rm. Vâlcea Sud. Validarea lui Grigorescu a stârnit nemulţumirea mai multor pesedişti din municipiu, care spun despre Grigorescu că este lipsit de carismă şi trage în jos partidul, şi aşa destul de slab cotat în municipiul reşedinţă de judeţ.
De departe însă, cele mai controversate personaje lansate de PSD în cursa pentru Parlament, se găsesc în zona de nord a judeţului. Este vorba de Nicolae Barbu, fostul director al Cozia Forest, candidat pe colegiul Nord pentru Camera Deputaţilor – căruia i se impută lăsarea pe drumuri a circa 1.800 de familii. Considerat a fi unul dintre baroneţii oficiali ai PSD, Barbu este considerat victimă sigură în faţa liberalului Cristian Buican, favorit în Ţara Loviştei. Nici Ştefan Prală nu se simte prea bine. Calitatea sa de candidat pe colegiul senatorial Nord-Horezu, împotriva lui Emilian Frâncu, este extrem de nesigură. În locul său ar putea face o figură bună Nicu Spiridon, fost deputat în perioada 2000-2004, cel care a răspuns ani în şir de filialele din zona de nord a judeţului.
Octavian HERŢA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button