Politica

Cristian Buican va vota pentru Câineni în Parlament

• liberalul are soluţii pentru problemele cetăţenilor acestei localităţii

Considerat a fi unul dintre cei mai populari politicieni vâlceni, liberalul Cristian Buican are toate şansele să fie ales cu peste 50% din voturi, deputat pe colegiul Nord, care cuprinde un număr de 23 de localităţi. Născut în comuna Perişani, Cristi şi-a construit cu grijă o carieră politică de succes, fără a uita niciodată de unde a plecat. Primarii din zona de nord a judeţului pot depune oricând mărturie pentru ajutorul dat de tânărul liberal, ori de câte ori au avut nevoie de acesta.

Cristian Buican s-a implicat în permanenţă în sprijinirea comunităţilor locale, punând umărul la alocarea de fonduri pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă acestea. Ştie că oamenii îl sprijină, pentru că şi el i-a sprijinit şi va continua să o facă atunci când va fi parlamentar de Vâlcea. „Oamenii au nevoie de tine în mijlocul lor. Trebuie să te vadă, să-ţi vorbească şi au nevoie de soluţii concrete. Nu poţi să vii şi să le vorbeşte despre chestiuni de ordin general, când problemele lor sunt cât se poate de reale: vor drumuri mai bune, vor apă şi canalizare, dispensare şi cămine culturale. Dacă le poţi oferi soluţii simple, te votează. Dacă nu, înţeleg imediat că eşti un oportunist”, spune Cristian Buican. Este sfârşit de săptămână şi ne deplasăm către comuna Câineni, acolo unde este programată o întâlnire a gloriilor sportive şi a oamenilor de cultură din Ţara Loviştei, pusă la cale de fostul mare arbitru internaţional de fotbal, Nae Dinescu. Buican onorează toate invitaţiile care i se adresează atunci când este vorba de prezenţa sa în mijlocul loviştenilor lui dragi. „Nu ratez nicio ocazie să merg acolo. Mă urc în maşină şi mă deplasez acolo unde este nevoie de mine. Nu contează ce zi a săptămânii e. Mă simt bine între aceşti oameni şi mă întorc mereu cu mare plăcere printre ei”. Conduce cu atenţie, mai ales că Valea Oltului este înţesată cu camere video şi radare mobile. Avem timp să discutăm despre proiectele legislative pe care vrea să le susţină imediat ce va ajunge în Parlament. Printre acestea – scoaterea din circuitul agricol şi forestier a unor suprafeţe de teren pe care să poată fi construite pensiuni agroturistice. „Dacă voi reuşi acest lucru, cred că turismul în Ţara Loviştei, şi nu numai, are o şansă importantă. Oamenii nu pot investi acum în turismul montan, pentru că nu au terenurile pe care să poată construi. Trebuie să facem în aşa fel încât să le punem la dispoziţie pârghiile necesare punerii pe picioare a unor afaceri mici şi mijlocii”, spune Cristian.
Ajungem în sfârşit la Câineni. Comună aflată încă în Evul Mediu, fără facilităţi, fără drumuri, fără perspective imediate. Parcurgem cei câţiva kilometri până la mănăstirea Boia cu o maşină de teren; drumul este incredibil de prost, gropile sunt adânci, asfaltul lipseşte cu desăvârşire. Mult praf şi o zguduială zdravănă până la locul de întâlnire cu Nae Dinescu şi primarii din Ţara Loviştei. Suntem trataţi cu aperitive şi un păhărel cu ţuică. Maica stareţă ne serveşte cu peşte şi cartofi ţărăneşti. Mâncarea de post ne prinde bine, mai ales că avem de îndurat 38 de grade Celsius. Sunt acolo primarii din Câineni, Ionel Nicolae, Boişoara – Petre Popescu şi Titeşti – Cătălin Daneş. Au fost chemaţi de Nae Dinescu pentru a primi diplome, tricouri şi mingi din partea Academiei Olimpice din judeţul Vâlcea. Toţi sunt de partea lui Cristian Buican, fie că sunt liberali sau pesedişti. Îi recunosc meritele şi vor să-l ajute din tot sufletul. Chiar şi acolo, la Boia, Cristi şi-a adus contribuţia. În perioada cât a fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, le-a dat măicuţelor autorizaţia de construire pentru o capelă. Lucrările sunt deja avansate, însă este nevoie de fonduri. Cristi ştie asta şi o cheamă deoparte pe stareţă; scoate din buzunar zece milioane de lei şi îi dă acesteia banii. Fiecare gest contează, fiecare leu înseamnă o cărămidă în plus la noua capelă a mănăstirii.
După câteva ore, plecăm către Râmnicu Vâlcea. Avem timp să vorbim despre sprijinul acordat cetăţenilor din comuna Câineni. „În 2006 am obţinut bani pentru şcolile din Câinenii Mari şi Grebleşti. Este vorba de 5 miliarde lei, cărora li se adaugă şi alte sume importante în acest an. În 2007 l-am ajutat pe primar să depună un dosar pe Ordonanţa 7 la Cancelaria Primului Ministru, pentru obţinerea finanţării în vederea construirii unei alimentări cu apă moderne a tuturor satelor. Această lucrare este în derulare iar în luna septembrie va fi inaugurat un tronson. De asemenea, am încercat să obţin finanţarea necesară reabilitării celor trei biserici din localitate şi care sunt considerate monumente istorice. Din păcate, Câineniul a fost dezavantajat la reabilitarea drumurilor comunale, din cauză că primarul de până acum nu a făcut o clasificare a drumurilor. Am luat legătura cu noul primar şi o parte din drumurile săteşti vor fi transformate în drumuri comunale în vederea modernizării lor, cu bani de la CJ dar şi de la Guvern. Prioritatea mea vizavi de comuna Câineni atunci când voi ajunge în Parlament va fi modernizarea DN 7D. În acest fel, traficul pe Valea Oltului va fi decongestionat. Ştim că pe Valea Oltului au loc frecvent căderi de bolovani şi se impune găsirea unei alternative. Nu trebuie să uităm nici de dezvoltarea turismului, facilitată prin reabilitarea acestui drum”, ne-a spus Cristian Buican.
Octavian HERŢA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button