Politica

73 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Vietnam! Deputatul vâlcean Eugen Neaţă, preşedintele grupului de prietenie parlamentară dintre cele două ţări

Deputatul PSD vâlcean Eugen Neaţă este preşedintele grupului de prietenie parlamentară România-Vietnam. Anul acesta s-au împlinit 73 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări, prilej cu care o delegaţie din Vietnam a ajuns, zilele acestea, la Bucureşti. În urmă cu un an, Eugen Neaţă a fost în Vietnam, în vizită oficială. La fel ca atunci, şi acum s-au purtat discuţii despre schimburile economice şi culturale, despre turism şi dorinţa comună de a dezvolta colaborarea în beneficiul ambelor părţi.
”În urmă cu peste un an de zile, am făcut o vizită oficială în Vietnam. Sunt preşedintele Grupului de prietenie parlamentară România-Vietnam şi, împreună cu câţiva dintre colegii mei, i-am vizitat pe parlamentarii vietnamezi la Hanoi, prilej cu care ne-am întâlnit şi cu vicepreşedintele Adunării Naţionale a Vietnamului, cu reprezentanţi ai ministerelor economiei şi educaţiei şi ai primăriei capitalei Hanoi. Am mers şi într-o călătorie de documentare în una dintre cele mai renumite regiuni turistice din Vietnam. Vietnamul are una dintre economiile cu cea mai rapidă creştere din regiunea Asia-Pacific şi prima din Asia de sud-est. Anul acesta se împlinesc 73 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre ţările noastre. Este cunoscut şi apreciat faptul că mulţi tineri din Vietnam au studiat de-a lungul timpului în România şi sunt vorbitori de limbă română, printre ei aflându-se şi actualul prim-ministru vietnamez.
Zilele acestea, o delegaţie de parlamentari se află într-o vizită oficială în România, prilej cu care colegii vietnamezi au dorit să se întâlnească şi pe pământ românesc cu grupul de prietenie pe care îl coordonez. A fost o revedere emoţionantă şi de o parte şi de alta. I-am avut alături de mine pe Dumitru Rujan, vicepreşedinte al grupului nostru, pe Nicu Niţă, membru şi pe Lucian Simion, consilier parlamentar. De partea vietnameză au participat Pham Thuy Cinh, vicepreşedinte al Comisiei pentru buget şi finanţe din Adunarea Naţională, Yu Tuan Anh şi Nguien Thanh Trung, membri ai Comitetului permanent al aceleiaşi comisii, Trieu Quang Huy, parlamentar, Bui Nhat Tan, Do Manh Hung şi Nguyen Quoc Anh din Departamentul finanţe şi Nguyen Duy Chinh, interpret.
Şi noi şi omologii noştri vietnamezi am vorbit despre bunele şi îndelungatele relaţii dintre ţările noastre. Despre schimburile economice şi culturale şi despre dorinţa de a continua la un nivel şi mai bun aceste cooperări. Colegii noştri vietnamezi şi-au continuat vizita în România printr-o serie de întâlniri la nivelul specializării pe care o reprezintă în cadrul Adunării Naţionale. La finalul discuţiei, am oferit daruri cu specific tradiţional românesc şi un exemplar din broşura pe care am publicat-o, în limba engleză, care urmăreşte pas cu pas vizita făcută de grupul român în Vietnam”, a transmis deputatul PSD Eugen Neaţă.

Articole Similare

Back to top button