Politica

„Garantul” respectării legii nu ştie dacă este anchetat sau nu de procurori

• nici usturoi n-a mâncat, nici a DNA nu miroase

Cu ocazia primei conferinţe de presă susţinută în calitate de prefect, Petre Ungureanu a făcut o afirmaţie şocantă, susţinând că nu ştie dacă a fost sau este anchetat de procurorii DNA. Răspunsul prefectului este unul cel puţin ciudat, în condiţiile în care se pare că pe numele său există cel puţin un dosar, aflat pe rolul DNA.

Votul, controlat video

Vizai de alegerile prezidenţiale, Ungureanu a anunţat că intenţionează să organizeze, împreună cu societatea civilă, o dezbatere cu teme „Pot fi fraudate alegerile?”. Cel mai probabil, întâlnirea va avea loc la Biblioteca Judeţeană şi vor fi invitate să participe inclusiv reprezentanţii partidelor. „Eu vă promit că nu vor fi încercări de fraudă, cu excepţia micilor înţelegeri, care au loc mai ales în mediile sărace”, a spus prefectul interimar în debutul conferinţei de presă. În judeţul Vâlcea, pe lângă secţiile de votare obişnuite, se vor înfiinţa 94 speciale. Majoritatea secţiilor de votare vor fi dotate cu camere de supraveghere. Primarii din 53 de localităţi au anunţat deja că dispun de aparatura necesară. „Nu este vorba de stocarea imaginilor video. Se va filma 14 ore, scopul acestei măsuri fiind tocmai acela de a depista votul multiplu”, a adăugat prefectul. Există deja voci care acreditează ideea că montarea camerelor video în incinta secţiilor, se face tocmai pentru ca partidele să poată controla prezenţa membrilor de partid. Gurile rele spun chiar că majoritatea camerelor provin de la Râmnicu Vâlcea.

În ceea ce priveşte pagina web a Prefecturii, Ungureanu a precizat că şi-a însuşit criticile presei referitoare la conţinutul acesteia. „Am semnat contractul cu firma care va face site-ul, pentru o firmă foarte modică, pentru că nu avem bani”, a spus prefectul.Administrarea site-ului se va face contra sumei de 4 milioane lei lunar. Mai trebuie spus că nu s-a organizat licitaţie pentru această achiziţie publică.

Împrumută idei de la alţii

Noul prefect a făcut şi o scurtă prezentare a proiectului său de management. Printre elementele componente ale acestuia se numără şi înfiinţarea Consiliului Consultativ al Foştilor Prefecţi. Prima întâlnire va avea loc vinerea aceasta, începând cu ora 16. Ungureanu nu s-a ferit să spună că va adopta toate iniţiativele lăudabile ale foştilor prefecţi, întrucât doreşte să continue ceea ce a fost bun. „Unii dintre foştii prefecţi mi-au transmis deja câteva dintre proiectele lor, pe care nu le-au putut duce la îndeplinire. Voi prelua o parte dintre ele. De exemplu, în sala mare vom reface biroul aşa cum l-a făcut Vlădoiu. O altă idee, a lui Perpelea, vizează construirea unui campus universitar la Rm. Vâlcea, pentru care Prefectura şi-a asumat rolul de a ajuta la înfiinţarea a 5 facultăţi. În plus, dorim să înfiinţăm un club al oamenilor de afaceri. Prima întâlnire cu primii 10 directori de companii de stat sau private din judeţ, va avea loc joi, 22 octombrie, în organizarea Prefecturii”, a spus Petre Ungureanu.

Trafic de influenţă în cazul USG?

O luare de poziţie destul de ciudată a noului prefect a privit modul în care trebuie tratată situaţia de la Uzinele Sodice Govora, ale căror conturi au fost blocate de fostul director, Florin Bălan, care a câştigat în instanţă dreptul de a primi despăgubiri de câteva zeci de miliarde de lei, ca urmare a demiterii sale din fruntea societăţii. Petre Ungureanu nu s-a ferit să spună că, din punctul său de vedere, modul în care s-au blocat conturile de către executorul judecătoresc, a fost şi ilegal. „Nu pot să stau pasiv când USG vin şi spun că li s-au blocat conturile. Chiar dacă este vorba de o societate privată, nu pot sta nepăsător”, a spus Ungureanu. Afirmaţiile sale sună a trafic de influenţă şi a favorizare din partea unui reprezentant al statului. Chiar dacă a acceptat că lucrurile ar putea fi privite şi în acest fel, prefectul a declarat că va continua să manifeste aceeaşi atitudine.

Ungureanu îşi menţine ideile vizavi de Oltchim

Întrebat dacă nu cumva se află în situaţia de a nu avea căderea morală să se implice în medierea situaţiei de la Oltchim, Petre Ungureanu a încercat să combată toate acuzele care i s-au adus în ultimii ani. În calitatea sa de avocat al Oltchim, în urmă cu mai mulţi ani, Ungureanu a pierdut o serie de procese, deşi a câştigat onorarii importante pentru a-şi face corect meseria. De asemenea, el este acuzat că pe vremea când era parlamentar, a votat împotriva transformării creanţelor Oltchim în acţiuni. Nu în ultimul rând, despre fiul său s-a spus că a fost angajat ca apărător de polonezii de la PCC, care urmăresc destabilizarea combinatului. „Sper să-l lămuresc şi pe domnul director Roibu că nu are motive să fie îngrijorat. Pe liderii de sindicat cred că i-am lămurit. În calitate de deputat, membru al Comisiei Juridice, nu am putut să votez altfel, pentru că votul a fost unanim împotriva preschimbării creanţelor în acţiuni. În ceea ce-l priveşte pe fiul meu, el nu are nicio legătură cu PCC, iar eu nu am nicio legătură cu firma de avocatură a lui”, a răspuns Ungureanu, care a adăugat că îşi menţine şi acum părerea exprimată prin vot în Parlament.

Nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase

Deşi încă din 2003 există un dosar la DNA pe numele său (415/P/2003) – care, potrivit unor surse bine informate, este legat de anumite compensări dubioase cu o anumită societate comercială, Ungureanu spune că nu ştie dacă a fost sau este anchetat de procurori. „Nu ştiu… Am aflat şi eu, am văzut pe la televizor ceva… Am fost chemat la DNA acum vreo doi ani, când eram deputat, în urma unei plângeri făcute de unul dintre acţionarii de la Alutus. Nu ştiu ce s-a întâmplat cu plângerea. Nu am informaţii”, a spus Ungureanu. Răspunsul său este destul de ciudat, mai ales că există date care să acrediteze ideea că DNA s-a sesizat şi în legătură cu dosarul Lahovari, în spatele căreia se află actualul prefect.

Octavian Herţa

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button