Diverse

Statuia ecvestră a Reginei Maria, cea mai importantă lucrare realizată la Tabăra Internaţională de Sculptură în Piatră de la Măciuca

* evenimentul se va încheia sâmbătă, 21 octombrie

În acest week-end, în comuna Măciuca, se va încheia cea de-a doua ediţie a Taberei Internaţionale de Sculptură în Piatră. Şi în 2017, evenimentul a fost organizat de Primăria şi Consiliul Local Măciuca, în parteneriat cu Fundaţia „Dumitru Drăghicescu”. Ediţia din acest an s-a întins pe durata a trei săptămâni, între 2 şi 21 octombrie. Tabăra a reunit 10 sculptori renumiţi, atât din ţara noastră, cât şi de peste hotare (din Franţa, Italia, Serbia şi Chile). Astfel, în comuna administrată de primarul independent Mugur Mărcoianu s-au realizat opt opere de artă de mari dimensiuni, care au fost sculptate în piatră şi marmură. Cea mai importantă este statuia ecvestră a Reginei Maria, la care au lucrat trei sculptori. Alegerea e una foarte inspirată, deoarece anul viitor ţara noastră va aniversa centenarul Marii Uniri din 1918.

Cei care au întruchipat-o pe reprezentanta Casei Regale au fost Viorel Enache, Lucian Ţăran şi o sculptoriţă din Franţa

„M-a bucurat enorm că Primăria Măciuca a fost parteneră şi în 2017 la acest proiect care are o deosebită însemnătate culturală. Evenimentul are loc cam o dată la doi sau trei ani. Dacă în ediţia trecută a Taberei conceptele tuturor sculpturilor realizate au fost abstracte şi inedite, în acest an s-a mers în special pe modele. Creaţia principală e statuia ecvestră a Reginei Maria. Din câte ştiu, nu mai există nicăieri în ţară o asemenea sculptură a unei prinţese sau regine a României, deci cea de la Măciuca va deveni, în mod cert, o atracţie pe viitor. Proiectul este unul interesant şi îndrăzneţ, care poate că va naşte însă şi unele controverse. Această scupltură a fost realizată de sculptorul Viorel Enache, coorganizator al Taberei, care e chiar unul dintre fiii comunei Măciuca. El a fost ajutat de Lucian Ţăran, un alt artist plastic renumit din ţara noastră, şi de o sculptoriţă din Franţa”, ne-a precizat Mărcoianu.

Comuna Măciuca poate deveni ceea ce localitatea Măgura a fost înainte de 1989: un muzeu al sculpturilor în aer liber

Potrivit primarului independent, toate operele de artă realizate în 2017, pe durata Taberei Internaţionale de Sculptură în Piatră, vor rămâne expuse în aer liber, într-o zonă cu mare vizibilitate din localitate. Adică, vizavi de sediul Primăriei Comunei Măciuca. Localitatea vâlceană poate deveni astfel ceea ce a fost odinioară comuna Măgura (din judeţul Buzău) unde s-au realizat, între anii 1970 şi 1985, mai multe sculpturi de către artiştii plastici ai acelor timpuri. Ansambul de sculpturi de la Măgura e în prezent cel mai mare în aer liber din România, dar poate că, nu peste mult timp, ar putea fi întrecut de cel de la Măciuca. „Toate sculpturile realizate în cadrul acestor Tabere de la Măciuca vor fi expuse chiar în centrul comunei, la intersecţia DN Piteşti – Tg. Jiu cu DJ Rm. Vâlcea – Craiova, deci vor creşte valoarea culturală a localităţii noastre, care va fi din ce în mai cunoscută pe plan internaţional. Astfel, în următorii ani, poate exista aici, la Măciuca, un adevărat muzeu de sculptură în aer liber”, a conchis Mugur Mărcoianu. (N.C.)

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button