Editorial Politic

Zile politice tensionate

În aceste zile de fierbinţeală politică, fiecare partid îşi calculează paşii pentru a-şi maximiza şansele la alegerile care urmează: locale şi apoi parlamentare, invers sau ambele, la pachet, în acelaşi timp. Acum vreo săptămână, social-democraţii susţineau că nu le este frică de anticipate, dar miercuri seara au arătat altceva. Prin vocea fără substanţă a liderului interimar Ciolacu, au anunţat că doresc alegeri la termen pentru că, vezi Doamne!, ei cred într-o Românie normală.
Ciolacu a vrut să fie ironic, dar – ca şi Viorica – s-a încurcat în cuvinte şi s-a făcut din nou de râs. Întrebat de ziarişti dacă s-a întâlnit cu preşedintele Iohannis, a răspuns un pic iritat: “a doua sau a treia oară CARE mi se pune această întrebare”. Cel care se doreşte preşedinte plin al partidului roşu a mai anunţat că partidul său va boicota votul de investire a Guvernului Orban II, de luni, 24 februarie. „Aşteptăm decizia Curţii CONSŢONALĂ, dacă numirea premierului desemnat Orban este CONSŢONALĂ”, s-a ambalat Ciolacu, nereuşind nici măcar să pronunţe corect cuvintele.
În fine… alte două partide satelit ale social-democraţilor, PSD 2 (Pro România) şi PSD 3 (resturile partidului aflat în dezintegrare, ALDE) au anunţat şi ele că boicotează şedinţa de luni, ambele încercând să se replieze sub aripa fratelui mai mare şi puternic. Atât de mult i-a speriat ideea că nu vor mai prinde viitorul Parlament. Ceea ce nu vor să vadă aceste trei partide este forţa politică a preşedintelui Iohannis şi a PNL-ului. Având în spate votul popular din 10 şi 24 noiembrie 2019, acesta doreşte normalizarea României din toate punctele de vedere şi probabil că va reuşi acest lucru cu ajutorul partidului care l-am propulsat la vârf şi al aliaţilor de dreapta.
Acum o săptămână, jucându-se cu cuvintele, social-democraţii şi propaganda de la posturile lui Voiculescu şi Ghiţă ameninţau preşedintele cu suspendarea pentru că l-a desemnat premier tot pe Ludovic Orban. Văzând reacţiile şi temându-se de furia populară, au bătut în retragere şi trag de timp, ca la fotbal, lungind la maxim calendarul anticipatelor şi încercând să blocheze Ordonanţa de Urgenţă privind alegerile înainte de termen, cea care stabileşte cadrul legislativ necesar pentru organizarea acestora, întrucât nu există altă bază pentru această ipoteză. Prin această ordonanţă, este extinsă posibilitatea de vot la orice secţie din ţară sau din străinătate indiferent de localitatea de domiciliu (legea pesedistă actuală obligă ca, la parlamentare, orice alegător să poată vota doar în unitatea administrativ-teritorială de domiciliu, o absurditate prin care cei din străinătate erau împiedicaţi să voteze).
La alegerile europarlamentarele din 2019, au votat pe listele suplimentare (adică în altă localitate decât cea de domiciliu) 1,5 milioane de români, iar în noiembrie, la prezidenţiale, 1,7-2 milioane. Votul multiplu este imposibil datorită sistemului pus la punct de AEP şi STS (prin înregistrarea cărţii de identitate pe tablete, în secţiile de votare). Ordonanţa a fost respinsă în Senat şi probabil va fi respinsă şi la Camera Deputaţilor, din cauza majorităţii pe care PSD o are în Parlament, dar posibila lege de respingere a OUG privind alegerile anticipate poate fi atacată de Guvern la Curtea Constituţională sau poate să nu fie promulgată şi preşedintele sp o întoarcă la Parlament.
Una peste alta, toate aceste contre sunt zbaterile de final ale celor care ţin cu dinţii de funcţiile de parlamentari şi de sinecurile ce derivă din aceste poziţii. Marea majoritate a poporului s-a trezit şi nu mai poate fi păcălită să nu vină la vot sau să nu poată vota. Românii din ţară şi străinătate doresc să voteze şi vor vota, căci aşa este în democraţie!
• prof. Dan Săraru

Articole Similare

Back to top button