Vlad Cătuşanu, preşedintele Lykaios Young Leaders Group, a organizat prima competiţie de sport electronic din Rm. Vâlcea
La sfârşitul lunii iulie, la Internet Café-ul Matrix din Ostroveni, s-a desfăşurat primul concurs de gaming din Rm. Vâlcea. Evenimentul numit E-Sport Summer Addiction 2014 a fost organizat de Vlad Cătuşanu, preşedintele Lykaios Young Leaders Group. La startul competiţiei, au fost prezenţi aproximativ 30 de gameri din Horezu, Bălceşti, Călimăneşti, Govora şi Rm. Vâlcea. Tinerii s-au întrecut la jocurile FIFA şi DOTA 2, după cum urmează: FIFA (1 versus 1), DOTA 2 (1 vs. 1) şi DOTA 2 (5 vs. 5). În continuare, Vlad Cătuşanu a prezentat numele echipelor înscrise în concurs. Este vorba despre grupurile de DOTA 2 Away From My Way (afmw), The Nice Assholes (TNA) şi Smoke Green (sG). În finala competiţiei de 5 vs. 5, care a reprezentat principala atracţie a evenimentului, sG a învins TNA cu scorul de 2-0. Potrivit afirmaţiilor lui Vlad Cătuşanu, turneul de DOTA 2 (1 vs. 1) a fost câştigat de Stroescu “Shnitzel” Andrei (sG), iar la FIFA 1 vs. 1, echipa câştigătoare a fost desemnată în urma disputării unui număr de 35 de meciuri. Finala s-a decis în partida dintre Scarlat “Pascu” Rareş (component al afmw, locul 1), care a jucat cu Chelsea FC şi Mihai “Cenzurat” Teodor (manager al afmw, locul 2), care a ales FC Barcelona. Managerul afmw a fost învins cu scorul de 5-3. Poziţia a treia i-a revenit lui Dan Sebastian, cel mai tânăr concurent al turneului. În competiţia de DOTA 2 (5 vs. 5), ordinea echipelor în clasamentul final a fost următoarea: locul 1 echipa „sG” alcătuită din Stroescu „Shnitzel” Andrei – support, Ştefan „DeathPoop” Marinică – support, Casapu „BlackStar” Andrei – carry, Dragoş „DarkSide” – offlaner, Emi „Kyker” – mid; locul 2 echipa „TNA” formată din Bogdan „EmeraldDragon” Ionică – support (căpitan), Alexandru „CrystalMaden” Munteanu – offlaner, Ionuţ „Trilathien” Gîrlă – support, Alexandru „ReVeR” Chiriţă – carry, Micioi „Miel” Alexandru – mid; locul 3 echipa „afmw” alcătuită din Catuşanu „WaXeN” Vlad – support (căpitan), Popescu „cenzu.” Gabriel – carry, Vasile „KillString” Robert – mid, Pană „Seduction” Gabriel – support, Pîrcălăboiu „Redix” Vlad – offlaner.
„La sfârşitul fiecărui concurs pe care îl voi organiza, vor fi desemnaţi jucătorii care vor participa la faza finală. Pe viitor, sper ca în fiecare an, la Rm. Vâlcea, să aibă loc patru evenimente de acest gen. Cea mai importantă competiţie din 2014 se va desfăşura spre sfârşitul anului. Chiar dacă nu a fost încă stabilită o dată exactă, preconizez că întrecerea pentru titlul E-Sport Addiction 2014 va avea loc în intervalul octombrie-decembrie. Sunt încrezător că, alături de Lykaios Young Leaders Group, voi reuşi să atrag cel puţin 120 de gameri la următorul concurs, care, spre deosebire de cel organizat în iulie, va cuprinde mai multe jocuri, destinate atât echipelor, cât şi participanţilor individuali. Mă refer la DOTA 2, League of Legends, Counter Strike, HearthStone şi FIFA. Pe această cale, le mulţumesc tuturor celor care au susţinut evenimentul organizat în această vară. Este vorba despre reprezentanţii Internet Café-ului Matrix, cei ai firmei amiprint şi voluntarii Lykaios Young Leaders Group”, a declarat Vlad Cătuşanu. Liderul Lykaios Young Leaders Group a mai precizat că, în această perioadă, încearcă să obţină sponsorizări pentru a îi putea premia pe viitorii câştigători. Vlad Cătuşanu a menţionat că îşi doreşte ca următorul eveniment să fie organizat în Sala Sporturilor „Traian”. Pentru ca acest lucru să se întâmple, preşedintele Lykaios Young Leaders Group trebuie să îndeplinească anumite condiţii, printre care se numără şi obţinerea mai multor computere.
Pentru a sublinia importanţa competiţiilor de gaming, Vlad Cătuşanu a vorbit despre ultimul eveniment de acest gen organizat la nivel internaţional şi despre industria sportului electronic în general. „The International 4, difuzat pe ESPN, a avut loc în această vară, în Seattle (SUA) şi s-a întins pe durata a două săptămâni. Prima parte a evenimentului s-a desfăşurat la Benaroya Hotel, iar a doua în KeyArena. Pe durata celor 14 zile, 16 echipe s-au întrecut pentru mult doritul trofeu „Aegis of Champions” şi pentru un premiu de 5 milioane de dolari. În urma organizării acestui eveniment, compania Valve a câştigat aproximativ 45 milioane dolari, bani proveniţi de la utilizatorii DOTA 2 de pe întreg globul. Din suma încasată, circa 11 milioane dolari au fost puşi la dispoziţie pentru premierea echipelor care au participat la The International 4. Conform statisticilor, cele mai populare 6-7 jocuri au, la nivel mondial, cel puţin 20 milioane utilizatori constanţi în fiecare zi. Lunar, industria sportului electronic atrage 3-4 milioane de jucători noi. Evoluţia acestui fenoment în ultimii 10 ani este evidentă. Dacă în 2004 premiile oferite la concursuri erau de maxim 35 mii dolari, acum, lucrurile stau cu totul altfel. În prezent, cele mai mici premii puse la dispoziţie sunt de aproximativ 250 mii dolari, cele mai mari ajungând chiar la 10 milioane de dolari. Ţinând seama de evoluţia pe care a avut-o în ultima perioadă, estimez că, în cel mult 10 ani, sportul electronic va fi recunoscut ca sport internaţional oficial şi va atrage pe stadioane la fel de mulţi oameni precum competiţiile de baseball, baschet sau fotbal american. În 2008, Counter Strike a fost deja prezentat ca joc demonstrativ, la Olimpiada de la Beijing”, a conchis Vlad Cătuşanu. (O.D.)