Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Diverse

Vâlceanca Angelica Băcanu a urcat o nouă treaptă în arbitrajul englez. Duminică va fi la centru la un meci din Premier Division

A făcut atletism la Vâlcea, iar pe pista stadionului din Zăvoi a avut ocazia să lege prietenii cu mulţi sportivi, fotbalişti, dar şi arbitri. A fost atrasă de sportul rege, iar pentru a fi mai aproape de acesta a decis să urmeze cursurile de arbitraj. A oficiat o perioadă meciuri de pe plan judeţean, până când a ajuns la facultate, în Bucureşti. Nu putea să facă naveta atât de des acasă, astfel că la un moment dat s-a transferat cu arbitrajul la Ilfov. După terminarea studiilor, a ales calea străinătăţii. Este vorba despre Angelica Băcanu. Sportiva vâlceană e stabilită în Anglia de ceva timp. Locuieşte undeva la 80 de kilometri distanţă de Londra, în Cambridge. Nu a renunţat la arbitraj. În timpul săptămânii munceşte, iar în week-end-uri merge la meciuri.

Săptămâna trecută eforturile din ultimele luni i-au fost răsplătite. Angelica a urcat o nouă treaptă în arbitrajul englez. A susţinut un examen de promovare. A trecut de la nivelul 3, la nivelul 2. Va arbitra în FA Women`s Championship. Acum a primit o nouă delegare. Duminică, 1 noiembrie, va fi la centru la partida dintre Milton Keynes Dons LFC (prima echipă) şi Keynsham Town LFC (prima echipă), din Premier Division. Confruntarea va avea loc pe un stadion de 30.000 de locuri, de la ora locală 14.00. Visul Angelicăi este să ajungă la nivelul 1, în FA Women`s Super League.

”Pentru mine e o mare realizare că am ajuns la acest nivel într-un timp relativ scurt. Mă bucur enorm că aici, în Anglia, am reuşit să fac ce nu am putut în România. Se pune mare accent pe arbitrajul feminin. Se caută fete talentate, care au abilităţi şi perspective să ajungă la un nivel bun. Cu încredere, muncă şi ambiţie, poţi ajunge unde vrei tu. Aici nu te pedepseşte nimeni dacă ai făcut un meci mai slab. Din contră, ca să te încurajeze, să nu-ţi pierzi interesul, te deleagă în continuare. Promovarea se face prin teste fizice, teoretice şi referinţe bune din partea observatorilor. La nivel mai mic, unde nu sunt observatori, cluburile trimit un raport despre arbitraj către asociaţia competentă. La categoria la care tocmai am promovat cred că voi sta cel puţin un an. Îmi doresc să ajung la nivelul 1, să fac meciuri bune”, a precizat Angelica Băcanu. Sportiva vâlceană nu trăieşte din arbitraj în Anglia. Lucrează în alimentaţie. De asemenea, face şi voluntariat.

”În perioada izolării a fost mare plictiseală fiindcă nu aveam voie să facem nimic. Fără fotbal, fără plimbări, nimic deschis… Am avut noroc că ieşeam în parc şi jucam tenis de câmp sau tenis de masă. Au reînceput meciurile, dar nimic nu mai e ca înainte. La meciuri ne deplasăm separat, ne întâlnim la teren. Înainte de începerea campionatului şi reluarea activităţii la locul de muncă, după izolare, am făcut voluntariat ca şi preparator fizic la două cluburi de juniori Under 15 şi Under 16. Acum merg acolo doar când am timp. Arbitrez şi la băieţi. Acolo sunt la Level 6, dar trec imediat la Level 5. Am avut mai multe meciuri la centru decât la linie. Ca să poţi promova la profesionişti, trebuie să arbitrezi mult la centru. Trebuie să demonstrezi că stii să arbitrezi, că poţi duce un meci la bun sfârşit fără probleme. La bărbaţi, de la Level 4 deja iţi alegi pe ce vrei să mergi, linie sau centru, ca FA (Comisia Centrală a Arbitrilor de aici) să poată să iţi dea un mentor, care să te îndrume, sa te înveţe”, a mai adăugat Angelica Băcanu.

Articole Similare

Back to top button