Baschet

Vâlcea poate avea din nou baschet la cel mai înalt nivel, dacă şi autorităţile locale dau o mână de ajutor

A fost o vreme în care baschetul vâlcean s-a bucurat de o atenţie deosebită şi oferea o satisfacţie pe măsură comunităţii noastre. Aveam echipe feminine şi masculine la nivel de copii, juniori şi seniori, toate acestea remarcându-se pe plan naţional şi internaţional. Prof. Maria Cornea şi fostul director Mihai Bălan sunt doi dintre oamenii cărora li s-a datorat acea perioadă.

Problemele pentru baschetul vâlcean au apărut odată cu cele de la CET Govora, unde grupurile de interese doreau cu orice preţ să-l îndepărteze pe Mihai Bălan şi să obţină controlul absolut asupra societăţii. Până la urmă, au şi reuşit, dar, revenind la perioada de glorie a baschetului vâlcean trebuie să ne întoarcem în anul 1990, când senioarele de la Metalul IUCF au câştigat locul II la Campionatul Naţional. În anii care au urmat, această echipă a participat şi s-a remarcat la Cupa „Lilliana Ronchetti”. Din 1999, Vâlcea a avut reprezentare în Diviza A prin promovarea fetelor de la Phoenix, care apoi au fuzionat cu CS CET Govora şi au continuat să joace la cel mai înalt nivel până în 2009.

În 2010, s-a înfiinţat CSS Rm. Vâlcea, cu toate junioarele de atunci, evoluând în Divizia B. A promovat de două ori, în 2012 şi 2013, dar pentru că nu s-au găsit banii necesari pentru a participa în Liga Naţională (în jur de 100.000 euro / sezon), locul său a fost ocupat de alte cluburi din ţară. În 2014, echipa de la Rm. Vâlcea s-a desfiinţat. Jucătoarele au continuat să activeze în Liga Naţională, dar în cadrul altor cluburi.

Istoria baschetului masculin începe tot în anii 90, când echipa de seniori Feroviarul Rm. Vâlcea făcea o figură frumoasă în Divizia B. Din 2005, până prin 2008, Vâlcea a avut reprezentare în Liga Naţională prin BC. Şi această echipă s-a destrămat din lipsa banilor.
Probabil că, în situaţia în care Primăria Râmnicului şi Consiliul Judeţean Vâlcea ar fi ajutat, situaţia ar fi fost cu totul alta. Resurse avem în continuare, dar autorităţile locale nu sunt interesate decât de handbal şi într-o oarecare măsură de fotbal. Badi Cristina, Voica Bianca, Fota Bianca, Fota Denisa, Plăviţu Georgiana şi Găitănaru Mădălina sunt doar câteva dintre jucătoare de la noi care şi astăzi dau ora exactă în baschet, dar, cum spuneam, pentru echipe din alte judeţe: Badi Cristina, Voica Bianca, Fota Bianca, Fota Denisa, Plăviţu Georgiana şi Găitănaru Mădălina. La masculin, la fel, îi avem pe Dragoş Andrei, Ştefan Vasile, Chirof Lucian şi lista ar putea continua.

În prezent, baschetul de performanţă, pe meleagurile noastre, este practicat doar de echipa de cadete (junioare II) a Clubului CSS Rm. Vâlcea. În opinia prof. Maria Cornea, este nevoie de voinţă politică pentru a se relansa baschetul vâlcean. „Baza piramidei din care pot fi promovaţi viitorii performeri există. La nivel de copii şi juniori, baschetul se practică, pe lângă CSS Rm. Vâlcea şi la cluburi particulare, precum BC Niţulescu, AS MT 2011, BC Voinea, SC Baschet SRL sau ACS Ossian Rm. Vâlcea. La nivel local, există şi competiţii pentru baby baschet, minibaschet, juniori III, juniori II, juniori I, old boys, fete şi băieţi. Periodic, se organizează memoriale (Cristi Boteanu, Dan Ceauşescu) şi cupe (CSS, Iepuraşul, Streetbal, Matei Basarab). La nivel naţional, participăm cu juniorii la Cupa de iarnă, organizată de CSS Sibiu, Cupa primăverii, organizată de CSS Craiova ori la Cupa Mării Negre, organizată de CSS Constanţa”, a explicat prof. Maria Cornea, şefa Catedrei „Baschet”, de la CSS RM. Vâlcea. Să sperăm că mesajul său va ajunge unde trebuie şi îi va determina pe cei care pot şi trebuie să acţioneze să nu mai zăbovească.

Articole Similare

Back to top button