Vâlcea, pe locul 29 la nivel naţional. Turiştii ocolesc judeţul nostru

Andreea Paul PNLExistă canale media care îi amăgesc pe vâlceni, publicând articole fanteziste, ce prezintă judeţul nostru ca pe un fel de Meca a turismului românesc. Noi preferăm să vă spunem adevărul. Avem resurse incredibile, însă cei care au condus Vâlcea în ultimele două-trei decenii n-au avut imaginaţie şi nici capacitatea de a realiza proiecte de anvergură. Singurul „bobârnac”, în sensul bun al cuvântului, l-a dat turismului local Romulus Bulacu (PNL), pe vremea când a fost vicepreşedinte la CJV, alături de Ion Cîlea. În urma demersurilor sale, s-a realizat domeniul schiabil de la Voineasa. În rest, ZERO!
Aşa se face că, într-un recent top realizat la nivel naţional, Vâlcea apare pe un ruşinos loc 29 în ceea ce priveşte „sosirile turiştilor străini în structurile de primire turistică”. Studiul cu pricina a fost publicat zilele trecute şi comentat de Andreea Paul, deputat de Ţara Oaşului.

„Ţară mare, turişti străini puţini! De 2 ori mai puţini turişti străini în România decât în Ungaria, de 4 ori mai puţini decât în Cehia, mai puţini chiar şi faţă de Bulgaria. (…) România a primit unele dintre cele mai uluitoare cadouri de la natură, însă dovedim că nu ştim să tăiem bilete, să punem masa şi să facem patul aşa cum se cade pentru turişti. 2 din 10 turişti care au vizitat România au fost turişti străini în anul 2015. România este printre statele cu cei mai puţini turişti străini înregistraţi în structurile de primire turistică, aproximativ 2 milioane de persoane, locul 23 în Uniunea Europeană, potrivit ultimelor date furnizate de Eurostat. Ţara noastră este depăşită de state precum Bulgaria – 3 milioane de persoane, Ungaria – 5 milioane de persoane sau Cehia cu 8 milioane de persoane”, a avertizat Andreea Paul.
Municipiul Bucureşti se află în fruntea clasamentului destinaţiilor preferate de străini, cu aproape 1 milion de persoane – 44% din numărul de sosiri ale turiştilor străini în structurile de primire turistică la nivel naţional. În topul preferinţelor turiştilor străini, se află şi judeţele Braşov – cu peste 158 de mii de persoane, Sibiu – cu peste 110 mii de persoane şi Mureş – cu 92 de mii de persoane. Spre coada clasamentului, găsim Vâlcea (locul 29), cu doar 8.489 de vizitatori de peste hotare. Pe locul 30, se află Oltul, un judeţ care nu prea are nicio treabă cu turismul. Poziţionarea Vâlcii în acest clasament este de neînţeles în condiţiile în care suntem un judeţ cu sute de obiective turistice absolut unice în lume. Sigur că stăm prost la capitolul „dotări şi infrastructură”, iar autorităţile judeţului nu au făcut nicio acţiune serioasă de promovare a turismului local. În mandatul lui Ion Cîlea, CJV a atras sume importante de la UE în acest sens, dar, din păcate, au ajuns la firme clientelare. Partea şi mai complicată a lucrurilor este că, pe măsură ce trece timpul, Vâlcea devine tot mai dependentă de turism, economia fiind la pământ, pentru că, aşa cum am mai spus, politicienii din judeţ au pus pe butuci Oltchim-ul, CET Govora, dar şi alte fabrici sau combinate din judeţ.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button