Opinii

Vâlcea nu duce lipsă de tineri fotbalişti talentaţi

SCRISOAREA SĂPTĂMÂNII

O bună parte din juniorii noştri valoroşi au ales să-şi desfăşoare activitatea fotbalistică la alte echipe cu toate că şi pe meleagurile noastre avem antrenori profesionişti şi condiţii decente de pregătire. Spun condiţii decente de pregătire deoarece am fost oarecum prea euforici când la baza sportivă din Zăvoi a fost amenajat acest teren sintetic, comparativ cu alte cluburi din ţară (de exemplu, FC Argeş, unde am văzut 2-3 terenuri gazonate, un teren sintetic de dimensiuni normale, altele pentru tenis cu piciorul, precum şi terenuri sintetice mai mici decât cele normale, pentru puştii de 7-9 ani). Week-end-ul trecut am făcut o deplasare la Piteşti pentru a vedea la lucru (într-un mic derbi, FC Argeş – Sporting Piteşti) nu mai puţin de patru vâlceni care joacă la Sporting Piteşti (de fapt, ei se pregătesc şi joacă la Câmpulung-Muscel, unde le sunt asigurate toate condiţiile: masă-cazare-şcoală).

Patru foşti juniori din Zăvoi fac carieră la Sporting Piteşti

La juniori-republicani A, Ionuţ Tănase (născut în anul 1994), care a plecat de la FC Ciobanu (CSM Rm. Vâlcea), unde era antrenat de Iulică Dincă, este un fundaş central destul de apreciat de către antrenori şi conducători. La juniori-republicani B, Mihai Ovidiu (născut în anul 1995), care a plecat de FC Oltchim, acolo unde a fost antrenat de Costel Gaiţă, este un vârf percutant ce face parte şi din selecţionata Under 16 a Argeşului, aflată pe primul loc în Seria a IV-a a Campionatului Naţional pe judeţe (din care mai fac parte echipele similare din Gorj, Dolj, Olt, Teleorman şi Vâlcea), competiţie organizată sub egida FRF.
De asemenea, nu trebuie uitat nici Andrei Neagoe  (născut în anul 1996) – zis „Moşu” – antrenat cândva de Gică Lepădatu, un mijlocaş foarte talentat, cu o personalitate puternică. Nu în ultimul rând, ar fi vorba şi de portarul Angelco Prvulovic (născut în anul 1996), şi acesta ajuns titular de drept la echipa de juniori-republicani B a clubului Sporting Piteşti, după ce a plecat de la CSM Rm. Vâlcea, unde a fost pregătit de Gică Lepădatu. Şi el este un tânăr jucător foarte ambiţios, care lucrează deseori suplimentar în Zăvoi, cu antrenorul Robert Tufişi. Ultimii doi juniori dintre cei patru pe care i-am enumerat se află de mai mult timp în vederile antrenorului Lucian Marinof, care se ocupă de pregătirea lotului naţional Under 15 al României.

Oficialii clubului Dinamo sunt cu ochii pe „magicienii” noştri

La ambele grupe de juniori-republicani, victoria a revenit fotbaliştilor din Câmpulung-Muscel (şi anume cei de la Sporting Piteşti) şi pot afirma cu tărie că vâlcenii noştri s-au comportat excelent. Având în vedere că aceşti copii se află sub „lupa” conducătorilor de la Dinamo (se aude că însuşi Nicolae Badea ar fi în spatele acestui centru de pregătire, domnul T. Dima fiind mâna dreaptă a acestuia), nu se puţine ori între aceste două grupări au avut loc meciuri amicale care, surprinzător, s-au terminat cu victoria celor din Câmpulung-Muscel. Cum s-ar spune: i-au cam pus cu botul pe labe!
Altfel, merită remarcat şi faptul că şi la Piteşti am văzut acelaşi entuziasm (ca şi la Vâlcea) din partea părinţilor care trăiesc la intensitate maximă meciurile de fotbal în care evoluează copiii lor. Oameni simpli, veniţi din toate colţurile ţării, fără maşini luxoase şi ifose pe capul lor (cum se întâmplă pe la marile cluburi).
Şi aceştia sunt copiii noştri, deci trebuie urmăriţi, evidenţiaţi şi apreciaţi pentru efortul de care sunt capabili, stând departe de familie şi prieteni, doar cu gândul de a face performanţă într-o bună zi!

Gabriel Mangalagiu, preocupat de soarta fotbalului juvenil

Am apreciat întotdeauna verticalitatea de care dă dovadă Gabriel Mangalagiu când se referă la situaţia Centrului de copii şi juniori din Zăvoi. Într-o emisiune sportivă televizată (pe canalul Vâlcea 1), prezentată de Sidonia Iancu, Mangalagiu a lăsat deoparte „pupincurismul” de care dau dovadă unii când este vorba să răspundă corect şi cinstit la unele întrebări, lăsându-ne mască prin sinceritatea sa.
Întrebarea moderatoarei Sidonia Iancu suna cam aşa: „De ce preferă juniorii vâlceni să plece în altă parte, cu toate că avem condiţii decente de pregătire la clubului CSM Rm. Vâlcea?”. Iar răspunsul lui Gabriel Mangalagiu a fost cât se poate de prompt: „Când vom învăţa să punem pe picior de egalitate, ca pretenţii financiare, mă refer la contracte, juniorii noştri talentaţi (cu adevărat) cu cei veniţi din altă parte, atunci totul va fi OK!”. Aici completez eu. Am întâlnit „n” antrenori care sunt viteji numai pe la colţurile stadionului, dar când este vorba să-şi susţină un punct de vedere, se fac „preş”! De aceea, nu ar strica să aibă şi ei un gram de onoare!
Trebuie însă să fim sinceri până la capăt şi să spunem că, în acest moment, toţi tinerii vâlceni care au valoare joacă la echipa mare a CSM-ului, adică Pârvu, Vasile, Geantă şi Chiriţă. Sunt convins că pe urmele lor vor călca şi alţii!

Dănuţ OMEAG

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button