Acasă Diverse Un vâlcean a atins culmile performanţei în sportul alb: campion al României,...

Un vâlcean a atins culmile performanţei în sportul alb: campion al României, titlul naţional în Franţa, campion universitar în America, component al echipei de Cupa Davis a României

203
0
• Florin Brăguşi, un jucător intrat în topul ATP al primilor 1000 din lume, este şi antrenor, sparring pentru tenismeni de notorietate

Tenisul a fost la rang de religie în familia Brăguşi. Tatăl, Darius, le-a insuflat dragostea pentru sportul alb tuturor membrilor familiei. Florin, fiul cel mare, a făcut performanţă în tenis. La aproape 30 de ani (schimbă prefixul în iunie) se poate lăuda cu un CV impresionant. A intrat în topul ATP în primii 1000 de jucători ai lumii, a fost component al echipei de Cupa Davis a României, a câştigat un titlu de campion naţional în Franţa, a fost campion universitar în SUA, schimbă des mingi cu cei din top şi contribuie astfel la pregătirea unor sportive de renume ale României, precum Irina Begu, Raluca Olaru sau Irina Bara.
S-a născut cu racheta de tenis în mână, iar amintirile despre primele trofee oficiale vin din primii ani de şcoală. A obţinut titlul de campion naţional al României la categoria 9-10 ani, s-a clasat în primii 16 la Campionatul European individual (categoria 13-14 ani), apoi a decis că viitorul său va arăta mai bine cu câteva experienţe în afara graniţelor ţării. A rămas relativ aproape de casă pentru un timp. La 14 ani s-a ”transferat” în Franţa, fiind legitimat la clubul ASCAP Tenis. Rezultatele au început să apară rapid. Florin avea să obţină titlul de campion naţional al Franţei pe echipe la categoria 15-16 ani. A continuat să fie legat de patria mamă. Alături de echipa României şi-a trecut în palmares locul 4 la Campionatul European “Winter Cup” (categoria 15-16 ani), iar la 16 ani a cucerit primul titlu ITF Junior de categoria a III-a. Se întâmpla la Mediaş, în anul 2009. Un an mai târziu, în Ungaria, la Budapesta, la vârsta de 17 ani, a câştigat un titlu ITF Junior de categoria 4.
La nivel juvenil cea mai înaltă clasare ITF a fost pe locul 134 mondial. Florin Brăguşi a făcut parte din lotul masculin de elită al tenisului românesc. Până la vârsta majoratului a mai avut un rezultat care a confirmat tot ce realizase până atunci, o clasare în primii 16 la Campionatul European (individual, categoria 17-18.
În 2011 a apărut o altă provocare. A participat la calificări pentru Australian Open Junior. A reuşit să doboare barierele şi să se califice pe tabloul principal. În 2012 se afla pe locul 936 ATP. Practic, în primii 1000 de jucători de pe planetă. Tot atunci a fost inclus şi în echipa de Cupa Davis a României şi a jucat în duelul cu Olanda din perioada 6-8 aprilie.
În 2014 a ajuns peste Ocean. Tenismenul vâlcean a obţinut o bursă de studiu la University of Oklahoma, în Statele Unite. Sportul a continuat să reprezinte o prioritate. A acumulat experienţă, a cunoscut tenisul dintr-o altă perspectivă. În America, cu University of Oklahoma a ajuns de trei ori în finala Campionatului Universitar NCAA, în 2014, 2015 şi 2016. În 2015 a venit şi un titlu de campion universitar la NCAA National Indoor Championship.
Din 2018 Florin Brăguşi este şi antrenor. A început la Clayview Country Club. În luna decembrie a aceluiaşi an s-a întors acasă, în România. Până în mai 2021 şi-a desfăşurat activitatea în cadrul Tenis Club Bucureşti. De atunci şi până în prezent a lucrat pe cont propriu.
Experimentatul sportiv format la poalele Capelei colaborează şi cu Federaţia Română de Tenis. Se află la dispoziţia acesteia pentru diferite acţiuni, ca sparring, pentru a însoţi un sportiv din loturile naţionale în turnee sau pentru a participa la stagiile de pregătire ale loturilor naţionale.
Anul trecut a avut parteneriate de notorietate. În toamna lui 2022 a însoţit-o pe Irina Begu ca sparring la două turnee în Statele Unite, la Openul din Cincinnati şi la cel din Cleveland. Irina apelează la Florin, ca sparring partener, şi la Bucureşti. De asemenea, în capitală, vâlceanul este sparring şi pentru o altă sportivă din topul tenisului românesc, Irina Bara. Florin a însoţit-o şi pe Raluca Olaru la US Open, în 2022. În noiembrie 2022 a făcut parte din staff-ului echipei de Fed Cup a României la meciul contra Ungariei.
Aşadar, o carieră impresionantă ca jucător şi alta cel puţin la fel de promiţătoare ca antrenor, în care au început deja să apară şi rezultatele. Felicitări, Florin Brăguşi pentru performanţe, imaginea bună pe care ai promovat-o pe plan naţional şi internaţional, numele şi renumele dat sportului vâlcean!