„Un meci este greu prin prisma factorilor colaterali, a modului în care trage ţintarul într-o parte sau alta”

5tadici_tribuna* a spus antrenorul formaţiei HC Zalău, Gheorghe Tadici, după eşecul suferit de formaţia sa la Vâlcea

Pe parcursul partidei dintre HCM Rm. Vâlcea şi HC Zalău, antrenorul echipei sălăjene, Gheorghe Tadici, şi-a exprimat în dese rânduri nemulţumirea vizavi de deciziile arbitrilor. Nu a ezitat să arunce săgeţi către aceştia nici după terminarea meciului. „A fost un meci greu prin prisma factorilor colaterali, nu a disputelor celor două echipe, ci din punct de vedere al modului în care trage ţintarul într-o parte sau alta. Din acest punct de vedere da, au fost, sunt şi vor fi grele meciurile pentru că munca noastră, a jucătoarelor, eforturile cluburilor, nu prea contează. Interesele sunt cu totul altele şi nu mă întrebaţi care, că sunteţi prezenţi meci de meci şi vă daţi seama, aţi văzut ce a fost.

Sigur, Vâlcea a câştigat şi la Zalău, dar vreau să vă spun că şi acolo a fost ceva asemănător, poate chiar mai pregnant decât ceea ce aţi văzut în acest meci. Deci, cu două victorii, e normal să-şi îndeplinească obiectivul, care am înţeles că este locul 8. Locul 8 sau locul 9… nu ştiu ce înseamnă, nu înţeleg care e performanţa. Sigur, mai contează uneori pentru imagine, pentru «chibiţi». Îi felicit pe cei de la Vâlcea pentru cele două victorii. Fair-play-ul te obligă să faci acest lucru”, a declarat tehnicianul Zalăului. „Acum mai e o etapă şi pentru fiecare echipă se încheie campionatul. A fost un campionat dominat de CSM Bucureşti şi HCM Baia Mare, două echipe cu bugete supersonice şi cu multe jucătoare de echipe naţionale. E normal să fie aşa în condiţiile astea, să iei un campionat sau să termini pe locul 2, să joci finală, să joci în cupele europene. Şi e normal, acoperit de aceste condiţii, să fii şi mare antrenor, indiferent unde. Altfel, nu se justifică investiţiile. Doar că este o investiţie făcută pentru campionatul României. Identitatea echipelor nu ştiu cum poate să fie definită. Suntem ţara cea mai bogată, cu economia cea mai bogată şi atunci ne permitem să facem în fiecare an să apară câte o echipă din asta, care să pluseze la salarii. Nu am nimic împotrivă dacă se dau bani privaţi, dar din banii de la autorităţi, nu mi se pare absolut deloc normal, să aduci jucătoare de peste mări şi ţări şi să te baţi în piept că faci performanţă”, a mai adăugat Gheorghe Tadici, cu privire la strategia adoptată de anumite echipe din campionatul românesc.

„La noi, peste 75 la sută din buget merge pe taxe, impozite şi salarii”

Mergând pe aceeaşi idee, acesta a spus că o comparaţie între echipe prin prisma bugetelor este relativă, pentru că banii sunt folosiţi diferit. „La noi la echipă toate jucătoarele sunt angajate, pentru toate se plătesc taxe şi impozite, de 76-78 la sută. Nu avem nicio jucătoare angajată în altă parte, la diverse firme şi folosim în totalitate doar banii de la autorităţi pentru activitatea sportivă. Ceea ce se întâmplă în bucătăriile altora, e treaba lor, ei răspund, ei ştiu de ce fac şi cum fac. Problema cu bugetele e relativă în situaţia asta, în care unii plătesc jucătoarele pe PFA-uri. Se întâmplă la marea majoritate a echipelor, iar jucătoarele, când termină cu handbalul, din păcate îşi dau seama că au de fapt mari pierderi, chiar dacă acum iau cu 10, 15 sau poate până la 30 la sută mai mult decât la o echipă ca Zalău. Pentru că nu sunt decât vreo trei patru echipe care plătesc taxele, impozitele. 76 la sută e foarte mult. La noi, peste 75 la sută din buget merge pe aceste taxe şi impozite şi pe salarii. Deci problema cu bugetul, că e la fel, e chestie relativă, ce nu poate fi argumentată prin faptul că la buget egal trebuie să ai echipă de acelaşi nivel”, a mai spus fostul selecţioner.

„Cred că terminam campionatul cu trei-patru locuri mai în faţă, dacă nu am fi avut nişte pierderi mari”

„Pe de altă parte, după cum aţi văzut, eu cred că terminam cu trei patru locuri în faţă dacă nu aveam problema cu portarul, care a rămas gravidă. Noi am jucat fără poartă în acest campionat, fără pivot şi fără o extremă. Am mai jucat în acest retur şi fără Constantinescu. În turul campionatului a avut 140 de goluri, iar în retur a dat unul sau două goluri, întâmplător. Am avut nişte pierderi mari. Puteţi spune că şi aici, la Vâlcea, au fost pierderi (Janina Luca şi ce a mai fost), dar când ai poarta undeva la peste 50-60 la sută şi ai semicercul de care nu poţi să te plângi, atunci e mai simplu”, a explicat Tadici.

„Alegerile care urmează, pentru unii pot fi de bun augur, iar pentru alţii, dimpotrivă”

Tehnicianul formaţiei sălăjene crede că multe vor depinde în handbalul românesc şi de rezultatele alegerilor din luna iunie a acestui an: „Începe un nou sezon şi vom vedea fiecare ce vom face, câte echipe vor rămâne şi cum vor rămâne, pentru că şi alegerile care urmează, pentru unii pot să fie de bun augur, iar pentru alţii, dimpotrivă. În ceea ce ne priveşte, nu am avut ca obiectiv cupele europene. Noi am avut în acest an locurile 6-10. Am anunţat obiectivul când a început campionatul. Probabil că la fel îl vom păstra şi pentru anul viitor. Pentru cupele europene, eu am o altă gândire. Te duci în cupe europene dacă poţi să ajungi în semifinale, finale. Nu aşa…, să cheltui mulţi bani, să faci două-trei excursii şi apoi să ieşi din competiţie. O etapă de cupă europeană costă 10 sau 12 mii de euro, chiar până la 15 mii de euro sau mai mult, dacă mergi în Rusia sau alte astfel de destinaţii. Deci deocamdată nu avem o echipă de cupă europeană, nu avem buget pentru asta şi este exclus acest lucru. La ora actuală mă interesează să mai creştem, să mai scoatem câte o jucătoare-două, care termină junioratul. Pentru că cineva mai trebuie să mai şi crească jucătoare. Dacă toţi am merge pe modelul Baia Mare, CSM Bucureşti şi altele, atunci ar dispărea partea cu handbalul. Şi apropo de ceea ce doresc unii, opt sau zece echipe, a mai fost o persoană care vroia aşa când avea şi se scălda în bani, dar în momentul în care au dispărut bugetele de 2,5 milioane de euro, nu a mai avut soluţii. Însă cu 14 sau 16 echipe, dacă fiecare echipă scoate cel puţin o jucătoare dintre cele mai tinere şi normal, românce, pentru echipa naţională, îşi justifică, totuşi, activitatea, în afară de faptul că pentru comunitatea locală înseamnă ceva să joci la nivel intern sau internaţional”.

 „Puteam să iau Liga Campionilor cu Oltchim, însă unora le-a fost frică pentru faptul că directorul general de la Combinat, Constantin Roibu, îşi va realiza prea repede visul”

Vorbind despre perioada petrecută la Vâlcea, Tadici a spus şi că Oltchim ar fi putut câştiga Liga Campionilor sub comanda sa, dar că atunci interesele au fost altele: „Cupa Cupelor, Supercupa, campionatele pe care le-am câştigat, numărul de jucătoare pe care le-am dat la echipa naţională, rămân cele mai frumoase amintiri ale mele de la Vâlcea. Au fost 12 jucătoare în perioada aceea de la Oltchim, care au jucat la Naţională şi au venit în primele patru echipe la Campionatul Mondial, s-au calificat la Olimpiadă. Nu că aş vrea să împărtăşesc sloganul cu «sută la sută românească», dar s-a format o echipă sută la sută românească, fără Ungureanu, fără Neagu şi următoarele care au venit. A fost o perioadă care, spun eu, e greu să se mai repete la nivelul vreunei echipe. Să dea Dumnezeu să se întâmple, adică să iei Cupa Cupelor, să iei şi Supercupa Europei, cu nişte echipe foarte bune, chiar dacă s-a disputat la Vâlcea. Sigur că a fost o perioadă bună, care rămâne nu numai în istoria clubului, ci şi a handbalului feminin românesc. Atunci, dacă nu făceam acel egal la Nurnberg, cred că luam Liga Campionilor, însă unora le era foarte frică pentru faptul că o luam prea repede şi directorul general de la Oltchim, Constantin Roibu, îşi realiza visul. Au apărut alte probleme şi din ceea ce spuneau şi fetele care erau atunci la Gyor, Gunnar Prokop nu vroia să facă o dublă cu Oltchim şi atunci a preferat Lada Togliatti. Dar atunci, într-adevăr, cu o echipă sută la sută românească, la forma pe care o aveau şi aşa cum au fost, unite, puteam să câştigăm Liga Campionilor din primul an şi puteam să luăm şi o medalie la Olimpiadă. Doar că au apărut factorii colaterali, perturbatori, care au avut tematică în acest sens. Nu uitaţi cum am luat noi ultimul gol cu Norvegia, pe care l-am pierdut cu minge împinsă efectiv în poartă. Norvegia a ieşit campioană olimpică, iar noi ne-am dus în lupta pentru locurile 6-8”.

„În următorul ciclu olimpic, cred că ne putem gândi şi la Adespii pentru echipa naţională”

Întrebat dacă de la Vâlcea ar putea face pasul către echipa naţională vreo jucătoare, Gheorghe Tadici a nominalizat-o pe Andreea Adespii. „În următorul ciclu olimpic, cred ne putem gândi la Adespii pentru echipa naţională. Sigur că ea trebuie să mai crească, în special pe faza de apărare, dar nu numai. E undeva la 60 la sută, cu indulgenţă spun 70 la sută din ceea ce ar trebui. În rest, Ilina nu este a noastră”, a subliniat antrenorul Zalăului. Dacă pentru postul de pivot l-ar interesa Daria Ilina, pentru „poartă”, nu-şi doreşte pe nimeni de la Vâlcea. Sau cel puţin nu pe Mihaela Băbeanu. „Noi avem nevoie de un pivot şi de un portar. M-aţi întrebat pe cine aş lua de aici şi am spus că pe Ilina. Pentru postul de portar, avem altă gândire, alte soluţii. Miahela Smedescu e căsătorită, e aici, la Vâlcea, unde am înţeles că vine şi cumnată-sa, Dana Băbeanu, din vară. De la Zalău vor pleca vreo patru jucătoare, cărora nu le vom mai propune prelungirea contractelor. Nicio secundă nu le-am propus prelungirea”, a conchis Tadici. (S.S.)

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button