FotbalDiverse

Un fost jucător de la Oltchim are propria academie de fotbal în Dubai! Antrenează 100 de copii în Emirate

A fost în echipă cu frații Florin și Mihai Costea, a jucat mult timp la nivelul Diviziei C, a promovat cu Oltchim în Divizia B, apoi a luat calea străinătății. Nu a abandonat fotbalul, ci doar cariera de jucător. La 27 de ani a devenit antrenor în Dubai, cel mai mare oraș din Emiratele Arabe Unite, una dintre cele mai atractive destinații de vacanță din lume, vizitat de milioane de turiști, apreciat de vedete pentru lux și tot ceea ce oferă. Au trecut 10 ani de atunci, iar el s-a mai întors în România doar în vizită. În prezent, deține propria academie de fotbal, Great Players, unde antrenează 100 de copii. Este vorba despre Alexandru Nuțu, a cărui poveste de viață o vom afla în cele ce urmează.

  • Când ai început fotbalul, care au fost primii pași pe care i-ai făcut în acest sport?

Am început să practic fotbalul în mod organizat la Clubul Sportiv Școlar, cu domnul Emil Ciulei. Aveam 11 ani. Vorbim de anii 1994-1995, când domnii antrenori făceau selecție la diferite școli din oraș și în urma unui trial cei mai talentați copii făceau pasul către fotbalul organizat. Eu am fost elev la Școla Generală Nr. 5 și îmi amintesc că domnul profesor Ciulei a selecționat 10 copii de la această școală și 10-12 de la Școala Generală Nr. 9, din Ostroveni. Printre ei, și frații Florin și Mihai Costea. A făcut o grupă frumoasă. Ulterior, domnii profesori Teleșpan, Catargiu și Ciulei au unit trei grupe și au creat FC Teleșpan `97. A fost o inițiativă foarte reușită pentru că mai târziu câțiva tineri din acel centru de copii și juniori au făcut pasul spre marea performanță. Florin și Mihai Costea la cel mai înalt nivel, iar apoi Dumitru Stanca, Octavian Marinescu, Zgăbăruș, la nivelul Diviziei B și C. Am fost coleg de generație cu ei și îmi amintesc cu plăcere de perioada junioratului, care m-a ajutat enorm mai departe. Am fost, de asemenea, în perioada junioratului și la Carpatina, într-un proiect foarte frumos creat de domnul Dan Epure, care a deschis atunci un centru de copii și juniori, fiind ajutat de domnii antrenori Viorel Ciofîcă și Eugen Catrinoiu, dar și de domnul profesor Teodor Ciobanu. Doresc să le mulțumesc tuturor domnilor antrenori cu care am lucrat și de la care am învățat foarte multe lucruri, care m-au ajutat atât în cariera de jucător de fotbal, cât și în viață.

  • Când ai ales să pleci din țară? Ce te-a determinat să iei această decizie?

După perioada junioratului, am jucat, o perioadă importantă de timp, la Oltchim Rm. Vâlcea, la nivel de seniori. Consider că am avut întotdeauna, de-a lungul timpului, o echipă foarte bună, formată din jucători vâlceni. Ne cunoșteam foarte bine și am reușit să promovăm din Divizia C în Divizia B, avându-l ca antrenor pe domnul Costel Gaiță. Am plecat din țară în Emiratele Arabe Unite în 2010, când aveam 27 de ani. Doi foști colegi, Cosmin Popa și Robert Olaru, antrenau la o academie de copii în Dubai și m-au ajutat să ajung și eu aici. Am făcut acest pas din dorința de a schimba ceva pe plan profesional, atât financiar, cât și ca experiență de viață.

  • Cum e viața în Dubai, e ca o vacanță continuă, așa cum s-ar gândi mulți? Cum te-ai adaptat tu acolo?

Era o lume nouă pentru mine, schimbam totul dintr-o dată. Începutul pot să spun că a fost destul de greu, deoarece am intrat în alt sistem, în care oameni de naționalități, culturi și religii diferite conviețuiesc și muncesc împreună pentru o viață mai frumoasă. În general, viața în Dubai este mai liniștită din punct de vedere financiar și fiecare om își are locul lui bine stabilit într-un sistem care funcționează. Când stai și muncești aici 10 ani, nu mai privești acest loc ca o vacanță continuă, ești concentrat pe ce trebuie să faci ziua următoare și încerci să-ți faci meseria cât poți de bine, indiferent de domeniul în care activezi. Ca și infrastructură și frumusețe, Dubaiul este, într-adevăr, impresionant.

  • Cu ce te ocupi în prezent, ai reușit să-ți îndeplinești obiectivele?

Ceeea ce mă determină să continui aici este în primul rând faptul că am reușit să rămân în domeniul fotbalului, să antrenez copii de diferite vârste. Îmi place ceeea ce fac. În acest moment am mica mea academie de fotbal , care are în componență în jur de 100 de copii și încerc în fiecare zi să îmbunătățesc lucrurile din toate punctele de vedere: metode de pregătire, programe de antrenamente, competiții și tot ce implică această meserie și pasiune pentru fotbal. Academia se numește Great Players. Am ales această denumire pornind de la faptul că semnificația cuvântului ”great” este mai amplă, însemnând nu neapărat un jucător care este talentat și joacă foarte bine. Ca jucător trebuie să ai și o conduită corespunzătoare, atât în teren, la antrenamente, cât și în afara lui, să fii capabil să îți pui toate calitățile tale în folosul echipei.  Sunt fericit că în acest moment pot să antrenez singur toți copiii care fac parte din Academie și să le acord atenția cuvenită, să îi ajut să-și îmbunătățească jocul. Dar când am nevoie de ajutor suplimentar, apelez la alți antrenori care mă ajută în momentul respectiv. Practic, Academia se autofinanțează. Este foarte important suportul părinților din punct de vedere financiar. Sunt mulțumit că am reușit să continui, mai ales în această perioadă extrem de dificilă pentru toată lumea, de pe întreaga planetă.

  • Cum au fost ultimele luni în Dubai, cât de mult s-a resimțit pandemia de Coronavirus în Emirate?

Ca peste tot au fost și aici restricții. Activitatea a fost întreruptă timp de trei luni anul trecut. Nu a fost ușor, dar am avut încredere și am mers pe principiul că indiferent cât de rea sau bună este o situație într-o zi, lucrurile se schimbă. Sper ca în acest an nou să ne mai liniștim, mai ales din punct de vedere mental și să intrăm în normalitate. A fost o perioadă de transformare și pentru Dubai. A fost afectat din punct de vedere turistic și economic, dar încet-încet, lucrurile se așează și oamenii se adaptează noilor cerințe. S-au reluat zborurile cu majoritatea țărilor lumii, turiștii au început să revină în Dubai, oamenii își găsesc din nou locuri de muncă sau se reîntorc la serviciul pe care l-au avut.

  • Cât de dezvoltat e fotbalul acolo? Ai avut ocazia să interacționezi cu jucători de mare valoare la nivel mondial, stabiliți în Dubai?

Fotbalul este destul de dezvoltat în Dubai. Cred că sunt aproximativ 150 de academii private, pentru copii. Sunt copii care vin aici cu familiile lor din toate colțurile lumii. Deci și Dubaiul este un potențial loc de afirmare pentru mulți tineri talentați. Ca și nume de rezonanță mondială, Michel Salgado, celebrul jucător de la Real Madrid, are propria academie de fotbal în Emirate. Sunt de asemenea foarte mulți antrenori europeni, inclusiv români, care antrenează sau au antrenat echipe de seniori în această zonă. Fotbalul este în plină dezvoltare, posibilitățile materiale sunt foarte mari, progresul tehnologic este ridicat, sunt întrunite toate condițiile pentru a atinge performanțe sportive foarte bune. Probabilitatea de a te întâlni cu jucători mari din fotbalul mondial față în față când ieși în oraș, la cumpărături ori te duci la restaurant sau la plajă este foarte mare.

  • După tot ce ai experimentat și realizat în ultimul deceniu, în Emirate, te mai gândești să te întorci acasă?

Mi-aș dori enorm să revin în țară în această vară, în vacanță. Vâlcea pentru mine înseamnă acasă, România înseamnă acasă. Chiar dacă sunt aici de 10 ani și nu știu ce îmi rezervă viitorul, într-o zi cu siguranță mă voi întoarce definitiv acasă. Nu am mai fost acasă din 2018. Sper ca oamenii să poată să călătorească din nou liber, fără restricții, fără să aibă teama că se îmbolnăvesc sau că rămân blocați prin aeroporturi. Tuturor colegilor, domnilor antrenori și oamenilor care iubesc fotbalul le doresc multă sănătate și un 2021 în care să ne putem desfășura activitatea în liniște!

Articole Similare

Back to top button