Acasă Diverse ”În ultimele două sezoane ne-am depăşit obiectivele şi vom încerca şi în...

”În ultimele două sezoane ne-am depăşit obiectivele şi vom încerca şi în acest an să facem acelaşi lucru, în campionat şi Liga Campionilor”

383
0

Florentin Pera, antrenorul SCM-ului, a petrecut momente frumoase alături de echipa vâlceană. Au fost mai multe realizări decât dezamăgiri în ultimii ani. O întâmplare mai puţin plăcută a fost cea de săptămâna trecută, meciul cu CSM Bucureşti, încheiat cu o victorie clară a formaţiei din Capitală. Tehnicianul de la poalele Capelei a făcut o analiză a acestui joc, dar a vorbit şi despre confruntările care urmează, despre programul stabilit pentru următoarele zile.

• Unde credeţi că s-a făcut diferenţa în meciul cu CSM Bucureşti? Care au fost motivele care au condus către un rezultat favorabil adversarei?

Îmi pare rău pentru acel rezultat, pentru că eram într-o perioadă bună. Veneam după prestaţii bune în Liga Campionilor, după o victorie cu Odense. Bineînţeles că ne-am dorit să confirmăm forma bună şi în meciul cu CSM Bucureşti, dar tot ce s-a întâmplat după meciul cu Odense ne-a dezavantajat puţin, ne-a deconectat. Pornind de la faptul că nu am putut să ne întoarcem în România şi a trebuit să stăm vreo patru zile pe drumuri. Am pierdut pregătire, au intervenit oboseala, stresul. A urmat pregătirea meciului cu Brest. Apoi, nemaijucând, inevitabil a intervenit o relaxare. Faptul că nu am jucat acel meci nu a fost în avantajul nostru. Neavând jocuri, ne-a lipsit ritmul competiţiei. Au urmat toate discuţiile cu privire la problemele de la CSM… Cel mai mult s-a discutat că nu se va juca acel meci. Toate lucrurile astea nu ne-au ajutat şi s-a simţit poate în concentrarea noastră. Dorinţă a existat, echipa s-a luptat tot jocul. Am început foarte bine. Şi în apărare am luat puţine goluri. Primele 20 de minute au fost oarecum asemănătoare cu meciul din Supercupă. Tot 4-5 goluri am primit în 20 şi ceva de minute. Practic le-am închis bine culoarele, ne-am achitat bine de sarcini în apărare. Din păcate, diferenţa a fost făcută de numărul mare de ratări. Dacă noi am fi marcat măcar 50-60% din ele, la început, cu siguranţă aveam un avantaj de 3-4 goluri şi jocul era cu totul altul. Chiar şi în condiţiile astea, am avut 7-5, iar acolo am luat destul de uşor o eliminare la Trifunovic, iar CSM a revenit în joc. Toate aceste ratări la un moment dat au creat o stare de nesiguranţă la finalizare. Au fost 15 ratări! S-a văzut că nu am avut deloc şansă. Am avut 7 bare, am ratat şi cu poarta goală. Aardahl, de la centru, cu poarta goală, a dat în bară. Am avut o zi în care nu ne-a ieşit ce ne-am dorit. Mai mult din acest considerent suntem supăraţi, că ne-am creat foarte multe şanse şi oportunităţi de a marca, dar nu am reuşit să fim suficient de concentraţi.

• CSM Bucureşti are prima şansă la câştigarea titlului, dar o avea şi înainte de acest joc. Continuă lupta pentru supremaţie sau s-a cam încheiat în urma rezultatului de săptămâna trecută?

E un campionat lung. Vom încerca la fiecare meci să fim foarte motivaţi. Indiferent de adversar vom trata foarte serios jocurile şi ne vom lupta până la capăt. Vom încerca să nu mai facem nicio greşeală. După cum ştiţi, a fost un an total atipic. E nedrept, dar asta e situaţia. Am jucat cu improvizaţii şi cu doar 8 senioare la turneul de 4 meciuri. Poate dacă ar fi fost doar meciul cu Baia Mare, am fi avut şanse, dar noi am jucat după două meciuri. Am folosit jucătoare pe posturi pe care nu au evoluat niciodată, dar acelea au fost soluţiile la momentul respectiv. S-a discutat şi de CSM, că au avut multe absenţe, dar ele, exceptând postul de centru, unde au găsit soluţii, au jucătoare cu foarte mare experienţă. Au avut toate jucătoarele titulare. Noi am jucat în acel turneu cu Daria Bucur pe pivot, cu Ţîrle, la 17 ani, timp de 54 de minute, luată la echipă cu o zi înainte de turneu. A fost greu. Cumva e nedrept. Dar asta a fost situaţia. Toate echipele trec prin asta. Trebuie să ne asumăm cu toţii şi să încercăm să ducem acest sezon cu bine, până la capăt. Obiectivul nostru e clasarea pe unul din primele trei locuri. Suntem în grafic. Ne-am depăşit în ultimele două sezoane tot timpul obiectivele de performanţă şi vom încerca şi în acest an să realizăm ce ne-am propus.

• Mai sunt probleme de lot în acest moment?

Trifunovic s-a lovit la unul din antrenamente. Batinovic a avut şi mici probleme. Fost vorba despre nişte accidentări uşoare. Nu sunt motive de îngrijorare. După meciul cu Galaţi, am avut ziua de miercuri liberă, iar joi, un antrenament. Am început pregătirea pentru meciul din optimile Ligii Campionilor, cu CSM Bucureşti. Ne dorim ca până la acest meci să mai avem un joc de verificare. Căutăm o variantă pentru marţi, cel târziu miercuri. E pauza destul de mare între partida jucată marţi şi confruntarea cu SCM, de la finele săptămânii viitoare. Încercăm să mai avem un test pentru a ţine echipa conectată şi să ne îmbunătăţim jocul. Şi jucătoarele care au revenit după o perioadă lungă în care nu s-au antreant cu echipa au nevoie să fie reintegrate. Lucrăm la acest lucru, pentru a avea omogenitate.

• Urmează primul meci cu CSM Bucureşti din Liga Campionilor? Ce aşteptări aveţi?

În Liga Campionilor va fi un joc diferit. CSM Bucureşti e o echipă care an de an îşi propune să ajungă în Final Four-ul Ligii Campionilor şi sunt convins că-şi va dori să meargă mai departe. În ceea ce ne priveşte, vom face tot ce ţine de noi pentru a ne lua revanşa după ultimul meci şi pentru a ne califica în sferturi. Noi am câştigat Cupa şi Supercupa, ei au câştigat acest joc din campionat, dar mai sunt multe dueluri între noi şi CSM. Noi, prin anumite absenţe care le-am avut, anumite probleme pe care le-am întâmpinat, nu am fost la capacitate maximă, dar până în momentul de faţă ne-am realizat obiectivele de performanţă. În Liga Campionilor am terminat faza grupelor în primele şase, deşi am făcut parte dintr-o serie extrem de puternică, cu 3-4 echipe care-şi propun Final Four-ul şi chiar câştigarea Ligii Campionilor. De asemenea, în campionat suntem în grafic, aşa cum am spus. Practic, singurul meci pe care l-am pierdut în condiţii normale a fost cel cu CSM Bucureşti. Am ajuns şi în sezonul trecut până în sferturi. A fost o performanţă foarte mare pentru echipa noastră, după o pauză atât de mare să fim la un singur meci distanţă de Final Four. Chiar dacă am realizat ce ne-am propus, bineînţeles că o să facem tot ce se poate pentru a depăşi acest obiectiv. Nu va fi deloc uşor. CSM e o echipă care are în componenţă jucătoare cu foarte mare experienţă la nivelul Ligii Campionilor, care au câştigat şi au făcut performnaţă la acest nivel, dar şi echipa noastră a arătat că atunci când este într-o zi bună poate să se lupte cu orice echipă de la egal la egal. Dovadă au stat şi unele rezultate din ultima perioadă, victoria cu Buducnost, victoria de la Odense, unde nu a câştigat nicio echipă în acest sezon al Ligii Campionilor. Iar dacă am reuşit acest lucru înseamnă că avem potenţial şi capacitate să ne luptăm cu CSM Bucureşti. Chiar dacă e o echipă cu un buget de trei-patru ori mai mare decât al nostru nu ne împiedică să ne luptăm cu ele pentru calificare.

• Campania de transferuri s-a încheiat?

Nu s-a încheiat. Din păcate încă nu s-au finalizat toate transferurile. Sperăm să se întâmple acest lucru cât mai repede şi să completăm toate posturile.

• Zilele trecute s-a petrecut o tragedie în handbalul mondial. Dispariţia fulgerătoare a antrenorului de la Podravka vă face să vă gândiţi la o schimbare? Sunteţi cunoscut ca un antrenor care se consumă mult la meciurile importante. Aţi şi avut nevoie de câteva ori nevoie de asistenţă medicală…

Da… Îmi pare foarte rău pentru ce s-a întâmplat. A fost o veste tristă pentru tot handbalul. Viaţa noastră e supusă unor încercări. Tot timpul suntem sub presiune. Şi eu sunt un antrenor care pune foarte mult suflet şi care se implică 100%. Am avut momente în care am ajuns într-o situaţie destul de delicată. Am ajuns la spital după Supercupa din 2018, anul trecut înainte de meciul din deplasare, cu Buducnost. Au fost două episoade destul de neplăcute, care nu mi-au făcut bine. Încerc şi eu să fiu mai atent din acest punct de vedere. E foarte simplu, din afară, să critici. Nimeni nu ştie câtă presiune şi responsabilitate sunt pe umerii unui antrenor, mai ales la acest nivel. Va fi greu să mă schimb pentru că mie mi-a plăcut întotdeauna presiunea. Din acest punct de vedere sunt trup şi suflet pentru meseria asta şi pentru echipă şi la orice meci sunt capacitat 100% şi motivat pentru a câştiga.