Acasă Eveniment Tradiţii şi obiceiuri din vremuri apuse, reînviate la Păuşeşti-Măglaşi

Tradiţii şi obiceiuri din vremuri apuse, reînviate la Păuşeşti-Măglaşi

586
0
„Hora satului”, „Aolică Mare” şi „Claca în toamnă” reprezintă doar câteva exemple de tradiţii şi obiceiuri foarte populare în trecut printre locuitorii comunei vâlcene Păuşeşti-Măglaşi, dar care, odată cu pătrunderea influenţelor occidentale în comunitate, au intrat într-un con de umbră. Prin proiectele pe care le desfăşoară, Asociaţia „Familia Pro-Natură” şi-a propus să popularizeze toate aceste obiceiuri şi tradiţii româneşti în rândul comunităţii din Păuşeşti-Măglaşi, pentru a transmite copiilor şi tinerilor valorile culturale incontestabile ale zonei.

Datinile străvechi creează punţi de legătură între generaţii

Formată din peste 100 de copii şi adulţi din Păuşeşti-Măglaşi, Asociaţia „Familia Pro-Natură” promovează patrimoniul cultural al localităţii. Izvorâte din experienţă de viaţă şi înţelepciune, din bucurie şi tristeţe, din nevoia de pace sau din dragostea pentru simplitate şi frumos, datinile şi tradiţiile creează punţi de legătură între generaţii. La Păuşeşti-Măglaşi, seniorii transmit tinerilor datinile străvechi, pentru ca acestea să nu se piardă în negura timpului. Astfel, Căminul Cultural din localitate a devenit, recent, un loc de poveste, în care unii înţelepţi ai satului au depănat amintiri sub privirile pline de curiozitate ale copiilor de la clubul de coding „The Byte Coders”, ce activează în cadrul Bibliotecii Publice „Antim Petrescu” Păuşeşti-Măglaşi. „Un obicei care se practica înainte de Lăsata Secului era «Aolică Mare», prin care tinerii se adunau pe deal şi făceau un foc mare. Acesta era un prilej prin care se anunţau viitoarele căsătorii. Acolo unde exista competiţie, atunci când doi tineri din sate învecinate plăceau aceeaşi fată, începeau ironiile sub formă de strigări”, a povestit Gheorghe Oprescu, unul dintre înţelepţii din comună. Textele se năşteau pe loc, într-un inegalabil concurs de interpretare, cu care lumea satului de odinioară era obişnuită. „Să nu uităm de «Ziua Teiului», ce făcea parte din sărbătorile câmpeneşti. Formaţiile artistice, care erau alcătuite din trei generaţii (şcolari, părinţi şi bunici), veneau, pe rând, pe o scenă improvizată, unde interpretau cu măiestrie cântece populare şi sărbătoreau pe dansuri tradiţionale. Unul dintre aceste dansuri foarte apreciate era «floricica»”, a povestit cu entuziasm bunicul Paul Rădulescu.
La Păuşeşti-Măglaşi, dealurile sunt acoperite cu păduri, teiul dominând aceste locuri. „Sărbătoarea Teiului” este considerată Ziua Comunei Păuşeşti-Măglaşi, fiind marcată la data de 29 iunie, când se celebrează Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Înţelepţii satului consideră că un tei plantat în faţa casei apără familia de spiritele rele, aduce noroc şi îi ajută pe localnici să reziste vicisitudinilor de orice fel.

Păstrarea identităţii culturale, adusă în prim-plan

Vizitarea Muzeului Satului din Păuşeşti-Măglaşi a reprezentat o activitate educativă, prin care bunicii şi directorul Căminului Cultural din localitate, Roxana Bogoslov, le-au prezentat celor mici obiectele vechi, de o însemnătate inestimabilă. Războiul de ţesut, fierul de călcat care funcţiona pe bază de cărbuni încinşi, lampa cu gaz, lada de zestre, toate acestea sunt obiecte despre care copiii au aflat amănunte din povestirile pline de savoare ale seniorilor care trăiesc pe meleaguri vâlcene. Par două lumi total diferite, dar pe care le unesc valorile, nobleţea sufletească, dragostea pentru frumos, care s-au transmis din generaţie în generaţie. Prin proiectele pe care le derulează, Asociaţia „Familia Pro-Natură” şi-a propus să contribuie la dezvoltarea personală, culturală, dar şi la evoluţia tinerilor din localitatea Păuşeşti-Măglaşi, prin educaţie formală, dar mai ales nonformală, aducând în prim-plan importanţa legăturii dintre generaţii şi păstrarea identităţii culturale, atât la nivel local, cât şi la nivel naţional.
„Am renunţat la viaţa tumultuoasă a Bucureştiului, pentru a mă întoarce la «rădăcini», în comuna unde am copilărit… Nimic nu se compară cu simplitatea oamenilor de aici, cu spiritul mereu viu al locului, cu liniştea sufletească pe care ţi-o conferă natura. Prin proiecte precum «Bunicii, legătura dintre generaţii», ne-am propus să facem cunoscute tradiţiile şi obiceiurile zonei în rândul copiilor şi tinerilor din localitate, pentru ca valorile spirituale şi culturale să se perpetueze”, a precizat Elena-Alina Deaconesi, preşedintele şi fondatorul Asociaţiei „Familia Pro-Natură”.

Trei tipuri de proiecte, dedicate locuitorilor din Păuşeşti-Măglaşi

Activitatea Asociaţiei „Familia Pro-Natură” se axează pe trei tipuri de proiecte: culturale, educaţionale, recreaţionale şi sportive.
• Printre proiectele culturale ale organizaţiei se numără „Bunicii, legătura dintre generaţii”, „Gastronomie locală”, „Obiceiuri şi tradiţii”, „Dansuri tradiţionale – Hora satului”, „Serbări câmpeneşti – Claca în toamnă”, „Aolică Mare”.
• Proiectele educaţionale se axează pe educaţia tinerelor generaţii în domenii precum activităţi de voluntariat, protejarea mediului înconjurător prin organizarea de tabere şi programe de ecologie. Vor fi nelipsite şi programele de educaţie pentru sănătate, ce vor promova adoptarea unui stil de viaţă echilibrat.
• Proiectele recreaţionale şi sportive de tipul drumeţiilor scot în evidenţă importanţa mişcării în natură. De asemenea, proiectele „Picnic cu trei generaţii” şi „Sănătatea în natură” sunt menite să aducă laolaltă generaţiile de bunici, părinţi şi copii, promovând, totodată, potenţialul turistic al zonei.

Despre Asociaţia „Familia Pro-Natură”

Asociaţia „Familia Pro-Natură” este o organizaţie non-profit, apolitică, cu personalitate juridică. Scopul acesteia este de a sprijini membrii comunităţii locale din Păuşeşti-Măglaşi să redescopere şi să promoveze frumuseţea, bogăţia culturală şi naturală, pe care zona o are şi pe care a păstrat-o de-a lungul timpului. Asociaţia „Familia Pro-Natură” desfăşoară activităţi educaţionale, culturale, sportive şi recreaţionale pentru conservarea obiceiurilor şi tradiţiilor locale, promovarea unui stil de viaţă activ şi sănătos, protejarea mediului înconjurător şi păstrarea legăturii dintre generaţii. Situată pe şoseaua ce leagă Băile Olăneşti de Râmnicu Vâlcea, comuna Păuşeşti-Măglaşi are peste 4.000 de locuitori şi este formată din satele Coasta, Păuşeşti-Măglaşi (reşedinţa), Pietrari, Ulmeţel, Valea Cheii şi Vlăduceni.
• Comunicat de presă Asociaţia ”Familia Pro-Natură”