Acasă Auto-Moto Tot ce trebuie să știi despre amortizorul auto

Tot ce trebuie să știi despre amortizorul auto

221
0

Fiecare element component al autoturismului nostru joacă un rol esențial în buna funcționare a acestuia. Indiferent că ești șofer cu mulți ani de experiență sau abia ce ai obținut carnetul, este important să știi câteva dintre lucrurile esențiale în ceea ce privește modul în care funcționează mașina pe care o conduci. Nu o spunem noi, ci specialiștii în domeniu, care subliniază faptul că cele mai multe defecțiuni tehnice ar putea să fie soluționate pe loc în cazul în care șoferul ar avea cunoștințele necesare. Rămâi alături de noi și descoperă tot ce trebuie să știi despre amortizorul auto, pentru a-ți face viața mai ușoară atunci când conduci!

Cum funcționează amortizoarele auto?

La ora actuală, amortizoarele auto sunt componente fundamentale în ceea ce privește suspensia auto. Acestea reușesc să absoarbă șocul și să atenueze mișcarea suspensiei. La rândul ei, suspensia este formată din toate piesele care susțin autoturismul, prin conectarea celor patru roți la cadrul vehiculului. Chiar dacă prețul amortizoarelor este unul destul de ridicat în cazul anumitor autoturisme, utilitatea lor este esențială.

autodoc24.ro
Foto amortizor din autodoc24.ro

 

 

 

 

 

 

 

Pentru ce sunt utilizate amortizoarele auto?

Amortizoarele auto îndeplinesc trei funcții principale, respectiv:

  • Amortizoarele auto oferă confort pasagerilor – din punct de vedere tehnic, amortizoarele atenuează neregulile drumului, ceea ce ridică nivelul de confort aferent pasagerilor. În același timp, acestea previn generarea de șocuri cauzate de denivelări și șanțuri. De asemenea, prelungesc durata de viață a anvelopelor;
  • Amortizoarele auto oferă un confort sporit la volan – mulțumită funcțiilor integrate, amortizoarele permit șoferului să aibă parte de o experiență mai bună pe parcursul drumului și să vireze în direcțiile potrivite. Acesta este și motivul pentru care există amortizoare inclusiv pentru condusul în mod sportiv și alte personalizări ale suspensiilor;
  • Amortizoarele auto conferă o rezistență crescută în timpul drumului – în special în cazul virajelor și ale frânelor, amortizoarele conectează mașina cu anvelopele, pentru a distribui greutatea autoturismului în mod echivalent între cele patru roți. Acest lucru este cu atât mai important, cu cât apar diverse momente mai delicate în timpul cursurilor, care au nevoie de atenție sporită.

Ce probleme pot să apară la o mașină fără amortizoare auto?

În lipsa unor amortizoare auto, o serie de probleme și-ar putea face simțită prezența, printre care se numără:

  • Pasagerii se pot confrunta cu neplăceri cauzate de imperfecțiuni ale drumului;
  • Autoturismul ar putea fi instabil și greu de controlat;
  • Virajele și frânarea ar putea să fie afectate, din lipsa unei aderențe la drum, condusul devenind o experiență periculoasă.

Cum sunt fabricate amortizoarele auto?

Din punct de vedere tehnic, amortizoarele sunt obținute din două camere cilindrice, alături de un piston. Modul în care acestea funcționează este următorul: pistonul alunecă cu o oarecare dificultate, datorită uleiului care se află în cilindri și care păstrează acea rezistență, cu ajutorul căreia amortizorul atenuează tensiunile dintre anvelopă și restul mașinii.

În momentul în care există un obiect pe suprafața drumului, cum ar fi denivelările sau pietrele, roata se ridică, iar amortizoarele se comprimă. Acest lucru forțează uleiul existent să treacă între cele două camere printr-un pasaj calibrat. Ulterior, uleiul se opune mișcărilor bruște cu ajutorul rezistenței, ceea ce conduce la o încălzire și o disipare a energiei cinetice care este transmisă de drum către amortizor. În același timp, aceeași experiență este resimțită în momentul în care roata întâlnește o gaură. În această situație, amortizorul se extinde în loc să se comprime, ceea ce generează o extensie treptată și reușește să reducă cu succes șocul.

Având la dispoziție toate aceste informații, vei putea înțelege mai bine care este utilitatea amortizorului auto!