Toate jucătoarele de la Centrul Naţional Olimpic de Excelenţă care au fost scoase la licitaţie au ajuns în Liga Naţională

* din vânzarea acestora se aude că s-ar fi strâns peste 50 de mii de euro * grila maximă fixată pentru o jucătoare ar fi fost de 12 mii de euro

Marţi, 11 iunie, la Bucureşti, a avut loc procedura de transfer a jucătoarelor din generaţia de 1994 şi 1995, care şi-au desfăşurat activitatea, în ultimii ani, la Centrul Naţional Olimpic de Excelenţă. Federaţia Română de Handbal a venit cu o ofertă mai mult decât atrăgătoare pentru cluburile de handbal din primul eşalon, dar şi din Divizia A: nu mai puţin de 19 jucătoare tinere, majoritatea componente ale loturilor naţionale, dornice de afirmare şi de obţinerea unor performanţe notabile în sportul cu mingea mică. Acţiunea a stârnit interes printre echipele cu pretenţii din primul eşalon, interesate de promovarea tinerelor talente. Au participat la licitaţie atât echipe din prima parte a clasamentului Ligii Naţionale, cât şi din eşalonul secund, cu pretenţii la accederea pe prima scenă handbalistică a ţării. Dintre acestea, doar câteva au reuşit să-şi asigure serviciile unora dintre jucătoarele de la Centrul Naţional Olimpic de Excelenţă, care şi-au terminat junioratul. Printre ele se regăsesc HCM Baia Mare, Universitatea Jolidon Cluj, CSM Ploieşti şi Dunărea Brăila.

Universitatea Cluj s-a întors în Ardeal cu patru tinere talente
* Laura Popa, Roxana Cîrjan, Cristina Enache şi Cristina Boian vor evolua, din toamnă, pentru echipa de la poalele Feleacului * Lăcrămioara Stan a semnat cu Dunărea Brăila, iar Ana Maria Tănasie va juca la vicecampioana HCM Baia Mare * o altă jucătoare de la CNOE, născută în 1994, Mădălina Zamfirescu, a ajuns la CSM Ploieşti

O parte dintre jucătoarele născute în anul 1994, scoase la licitaţie de FRH, au ajuns în Ardeal. Mai exact, la gruparea care în sezonul trecut a evoluat în Champions League, Universitatea Jolidon Cluj. Asta poate şi pentru că la echipa de la poalele Feleacului, o dată cu schimbarea antrenorului, s-a schimbat şi strategia. Universitatea mizează acum pe jucătoare tinere. Iar patru dintre cele care vor evolua din toamnă pentru această formaţie provin de la Centrul de Excelenţă de la Rm. Vâlcea. Au semnat cu echipa clujeană Laura Popa (inter), Roxana Cîrjan (pivot), Cristina Enache (portar) şi Cristina Boian (extremă). Practic, o dată cu achiziţionarea acestor jucătoare, Universitatea şi-a acoperit toate compartimentele. Pentru a-şi asigura serviciile acestor jucătoare se aude că echipa clujeană ar fi fost nevoită să facă un efort financiar de peste 30 de mii de euro. Asta pentru că două dintre jucătoare, Cîrjan şi Popa au avut fixată grila maximă, de 12 mii de euro/jucătoare, în timp ce pentru celelalte două, Enache şi Boian, s-ar fi cerut 8 mii de euro / jucătoare. În afara celor menţionate, a mai prins contract cu o echipă de Liga Naţională Ana Maria Tănăsie, jucătoare care a evoluat în ultima parte a sezonului trecut pentru HC Zalău. Extrema de la CNOE a ales acum vicecampioana HCM Baia Mare. La gruparea maramureşeană, Tănăsie va juca alături de nume importante din handbalul românesc, precum Adriana Nechita, Paula Ungureanu (care au evoluat pentru Oltchim, în Liga Campionilor, în sezonul trecut), Gabriella Szucs, Melinda Geiger şi alte câteva astfel de jucătoare, cu experienţă în handbalul mare. Tot în primul eşalon va evolua şi portăriţa de rezervă a Oltchim-ului, din returul campionatului, Lăcrămioara Stan. Aceasta a semnat cu HC Dunărea Brăila, echipă care a terminat sezonul trecut pe locul 5, la distanţă de doar un punct de Universitatea Jolidon Cluj, ultima echipă care a prins podiumul Ligii Naţionale. De asemenea, Mădălina Zamfirescu (evoluează pe postul de centru) a parafat o înţelegere pentru următorii ani cu CSM Ploieşti, echipă antrenată de Simona Gogîrlă, care a scăpat in-extremis de la retrogradare şi care va evolua în sezonul viitor tot în primul eşalon. Se aude că, în urma licitaţiei organizată pentru jucătoarele de la CNOE s-ar fi strâns peste 50 de mii de euro. Mai exact, 56 de mii euro.

Jucătoarele născute în 1995 au primit un termen de câteva zile pentru a se hotărî unde vor juca din toamnă

Toate jucătoarele din generaţia de 1994 şi-au găsit angajamente. Singurele incertitudini vin dinspre o parte dintre handbalistele născute în 1995. Federaţia le-a scos la licitaţie, însă nu pentru vânzare, ci pentru a le împrumuta, pentru un an. Tocmai de aceea, mai sunt câteva handbaliste din această categorie care nu au luat încă o decizie. Ele au mai multe oferte, dar le analizează, pentru că, în condiţiile date, scopul acestora, în următorul an, este să joace, nu să facă banca, adică să fie rezerve şi să scadă în valoare în această perioadă. Mai au la dispoziţie câteva zile pentru a se decide în privinţa viitoarei destinaţii.
Date fiind acestea, licitaţia pentru jucătoarele crescute la CNOE poate fi considerată un succes. Una dintre antrenoarele de la CNOE, Victorina Bora, spune că pentru reuşita acestei acţiuni cel mai mare merit îl au fetele, însă şi cei care au lucrat cu ele în ultimii ani. „E un lucru extraordinar că toate jucătoarele din generaţia de 1994 au ajuns în Liga Naţională. Pentru acest lucru trebuie felicitate în primul rând fetele, pentru că au muncit mult ca să ajungă aici! De asemenea, nu trebuie uitaţi nici antrenorii care le-au pregătit în anii de juniorat şi toţi cei care s-au ocupat de aceste handbaliste, de-a lungul timpului. A fost o generaţie bună de jucătoare, despre care sunt convinsă că vom mai auzi”, a opinat Victorina Bora.

Oltchim nu a participat la licitaţie

La licitaţia de la Bucureşti au participat multe cluburi de renume din ţară, din primul eşalon, dar şi din Divizia A, formaţii precum HC Alba Sebeş, Ştiinţa Bucureşti sau chiar Danubius Galaţi (grupare care a retrogradat din Liga Naţională, dar care îşi doreşte să revină rapid în Liga Naţională). Printre cluburile prezente la acţiunea organizată de FRH în Capitală nu s-ar fi regăsit, se pare, oarecum surprinzător, HC Zalău, care a obişnuit, în ultimii ani, să-şi facă echipă din jucătoare tinere, provenite, în general, de la CNOE. De asemenea, nici clubul Oltchim nu a luat parte la licitaţia pentru jucătoarele de la CNOE care au terminat junioratul, semn că lucrurile sunt departe de a se clarifica la Vâlcea. (S.S.)

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button