Baschet

Surorile Niţulescu, de pe terenul de baschet, la catedră! Laura, cea mai titrată jucătoare vâlceană, ultima intrată în breasla dascălilor

Baschetul rămâne un sport iubit la Vâlcea, chiar dacă astăzi nu mai există o echipă fanion, care să evolueze la cel mai înalt nivel. Amintirile nu ni le ia nimeni. Iar dacă vorbim de trecut, bineînţeles nu putem să nu amintim de surorile Niţulescu: Laura, Anca şi Coca. Toate au fost foarte bune, au jucat la un nivel înalt. Cele mai mari performanţe le-a înregistrat cea mai mare dintre surori, Laura Niţulescu. A fost cea mai titrată jucătoare vâlceană, cu titluri naţionale, participantă în Final Four-ul Ligii Campionilor, selecţionată la loturile naţionale. A cucerit de trei ori titlul de campioană a României cu echipa din Arad, a fost vicecampioană în Bulgaria, unde a câştigat şi o cupă cu Lokoil Burgas, a obţinut argintul European în 1989, la Timişoara, fiind declarată cea mai bună recuperatoare din Europa, s-a clasat pe podium în Grecia, cu Asteras Exarchin, locul 2 şi locul 3 în România cu Metalul şi formaţia din Arad, a fost campioană a Belgiei cu Dexia Namur, a cucerit medalia de bronz cu Naţionala la Europenele din Spania, din 1990. A fost declarată de patru ori cea mai bună jucătoare a României. Laura Niţulescu s-a născut pe 10 noiembrie 1971, în Braşov. A început să practice baschetul la vârsta de 13 ani, cu profesorul Alexandru Moise. Nu a fost primul sport pe care l-a încercat. A mai cochetat cu tenisul de masă. Antrenor, la CSȘ, îi era regretatul Traian Ancuţa.
După ce s-a apucat de baschet, în trei ani a ajuns jucătoare de bază la loturile de cadete şi junioare, iar la vârsta majoratului era deja în lotul naţional de senioare, alături de nume mari precum Magda Jerebie, Aurora Ungureanu, Carmen Tocală, Magdalena Moise. Timp de 10 ani, Laura Niţulescu a fost jucătoare de bază a lotului feminin de baschet, primind multiple titluri individuale: cel mai bun pivot, cea mai bună recuperatoare sau coşgheteră.

”Am jucat toate trei baschet, acum e rândul să profesăm toate trei! Nu m-aş fi gândit acum 20 de ani că vom fi toate trei profesoare de educaţie fizică şi sport”

De această dată urmând ea exemplul surorilor mai mici, Laura Niţulescu va împărtăşi din cunoştinţele acumulate pe parcursul prodigioasei cariere sportive copiilor, la şcoală. Tocmai a obţinut titularizarea în învăţământ, ca profesor de sport. Anunţul a fost făcut de către sora mai mică, Claudia Coca Gavrişiu Niţulescu:
”Sportivii de înaltă performanţă îşi respectă mereu statutul şi palmaresul sportiv. Chiar dacă îşi încheie activitatea competiţională ca sportivi, adevăraţii jucători nu trişează niciodată şi păşesc pe un alt drum profesional cu aceeaşi seriozitate şi respect pentru sport. Astazi sunt mandră de sora mea, Laura Nitulescu, care a reuşit o nota superbă la examenul de titularizare la disciplina educatie fizică şi sport. Nu a fost uşor, dar perseverenta şi dorinţa de a reuşi în domeniul educaţiei au determinat-o să înveţe zilnic, să obţină o notă pe măsura performanţelor ca jucătoare de baschet, fie la echipele de club, fie la naţionala României. Te iubim, big sis! Tata ar fi tare mândru de tine, mama e tare bucuroasă, Alex şi Anca sunt fericiţi, eu şi Titus sărbătorim! Am jucat toate trei baschet, acum e rândul să profesăm toate trei! Nu m-aş fi gândit acum 20 de ani că vom fi toate trei profesoare de educaţie fizică şi sport… Respect, Laura Nitulescu!”
De menţionat ar mai fi că Anca Niţulescu este profesor titular la CSȘ Rm. Vâlcea, la catedra de baschet, iar Coca Gavrişiu Niţulescu, profesor de educaţie fizică şi sport la Colegiul Naţional de Informatică ”Matei Basarab”. Laura aşteaptă şedinţa publică pentru a afla ce ore sunt disponibile, la ce şcoli din judeţ sau din municipiu. Cele trei deţin şi un club privat de baschet, BC Niţulescu, unde îşi desfăşoară activitatea zeci de copii.

Articole Similare

Back to top button