Acasă Editorial Steaua, în primăvara europeană

Steaua, în primăvara europeană

146
0

Aventura celor trei echipe româneşti prezente în grupele Champions League şi Europa League s-a încheiat aseară târziu pe Naţional Arena cu calificarea Stelei în primăvara europeană după o absenţă de cinci ani.
Oţelul Galaţi săptămâna trecută şi FC Vaslui aseară la Zurich au spus adio celor două competiţii europene intercluburi.
Dacă despre Oţelul nu sunt prea multe lucruri de spus (le-am spus acum două săptămâni), despre Vaslui numai de bine, căci a făcut 6 puncte într-o grupă grea în care s-a bătut de la egal la egal cu nume grele ale fotbalului european precum Sporting Lisabona şi Lazio Roma. Privată de trei dintre cei mai buni oameni ai săi pentru acest meci, Wesley, Papp, Temwanjera, ghinionistă şi aseară prin accidentarea portarului Cerniauskas, dar mai ales a lui Sînmărtean, Vasluiul a cedat pe finalul meciului de la Zurich în primul rând datorită subţirimii băncii de rezervă.
A rămas doar Steaua să apere blazonul destul de şters al fotbalului românesc în Europa în primăvara anului viitor.
Naţional Arena (sau „Lia Manoliu” sau „23 August”) a fremătat aseară în aşteptarea unei noi calificări europene a Stelei, iar cei 50.000 de spectatori au împins de la spate o echipă crispată în prima repriză, dar determinată şi entuziastă după pauză.
A fost seara lui Nikolici, muntenegreanul demonstrând încă o dată că mulţi dintre noi ne grăbim şi nu avem răbdare cu anumiţi jucători de valoare să se integreze într-o echipă. Şi el şi Rusescu şi Florin Costea, dar mai ales Mihai Costea au fost în colimatorul fanilor Stelei şi al unor „cunoscători” care etichetează rapid un fotbalist după una sau mai multe prestaţii nereuşite.
Pe Ilie Stan „l-a prins paltonul” la Steaua (deşi aseară superstiţios a stat la costumul de toamnă) şi a demonstrat (şi el) că în raniţa oricărui soldat se află bastonul de mareşal. L-a ajutat şi Puiu Iordănescu din umbră, l-a ajutat şi Marica la Haifa, acolo unde Schalke a învins cu 3-0, iar Ciprian a fost omul meciului cauzând autogolul de 0-1 şi înscriind pentru 0-2.
Astăzi are loc tragerea la sorţi a „16-imilor” Europa League cu posibili adversari Manchester United, Manchester City, Valencia, Olimpiakos Pireu, Sportig Lisabona, Besiktas, Atletic Bilbao, Twente, Anderlecht, Eindhoven.
Să sperăm ca norocul proverbial al Stelei să aducă un adversar accesibil, iar în 23 februarie 2012 fanii să sărbătorească din nou.

• Dan SĂRARU