Social

Situaţie explozivă la Vâlcea, din cauza gunoiului. Se vede însă o luminiţă la capătul tunelului

Miercuri, și primarul Constantin Cîrstina, de la Orlești, a transmis un semnal de alarmă în legătură cu problema colectării gunoiului. Din septembrie, visteria comunei sale a fost depăşită de preţurile exagerate şi în continuă creştere impuse de firmele de salubrizare. Pe de altă parte, ca mulţi alţi edili din judeţ, se aștepta ca SMID Roești să intre în „pâine” şi să nu mai aibă pe umeri această grea povară.

Soluţia de moment, găsită împreună cu prefectul judeţului, a fost instituirea unei stări de alertă în mai multe localităţi din zona Drăgăşani şi, astfel, s-au putut face în continuare contracte cu operatorii disponibili. Chiar dacă Primăria Orleşti a ajuns să plătească lunar 35-40 de mii de lei, o sumă foarte mare, măcar s-a colectat gunoiul din comună. La început de an, lucrurile s-au complicat din nou, din cauza neaprobării bugetului naţional. Acum, primarul Cîrstina aşteaptă să se întâmple minunea la Bucureşti, ca apoi şi Consiliul Local Orleşti să poată aproba bugetul pe 2025. De la prefectură, i s-a transmis că, într-o lună, va intra în acţiune şi Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor – Roeşti. Odată cu asta, este aşteptată şi o reducere semnificativă a preţului pentru colectarea, transportul şi depozitarea gunoiului. În judeţul Vâlcea, s-a ajuns deja la 20 de lei de persoană, în timp ce, la Dolj, preţul este de 3 ori mai mic. Şi firesc ar fi să fim şi noi tot pe acolo, numai că operatorii care îşi fac „veacul” pe meleagurile noastre profită din plin de faptul că SMID Roeşti este gata, dar stă blocat. Stă blocat tot din cauza contestaţiilor depuse de aceşti operatori, care nu sunt traşi la răspundere de nimeni, în condiţiile în care este limpede că generează nişte situaţii limită pentru a-şi umfla conturile.

Conform informaţiilor disponibile miercuri, licitaţia lansată în 2024 de ADI Salubrizare – Vâlcea a fost anulată… din nou. Miza întregii poveşti este un contract estimat la peste 80 de milioane de euro, care, evicdent, prezintă interes pentru foarte mulţi oameni. Contractul va fi scos din nou la licitaţie, dar după deblocarea situaţiei actuale.

Având în vedere criza de la Vâlcea, Guvernul a aprobat un fel de derogare care permite ADI Salubrizare să facă o negociere fără publicare cu cei mai importanţi operatori din ţară. În urma invitaţiilor şi a discuţiilor, ADI Salubrizare a rămas în tratative cu o companie specializată pentru partea de tratare şi depozitare, respectiv pentru operarea CMID Roeşti. Se pare că s-a ajuns la un consens, cu o altă companie, şi pentru colectare, transport şi operarea staţiilor din teritoriu. Contractele cu cele două firme vor fi pe perioadă limitată, mai exact până la finalizarea procedurii mari, prin licitaţie. Potrivit informaţiilor oferite de Consiliul Judeţean Vâlcea şi de ADI Salubrizare, cele două societăţi vor începe activitarea în mai puţin de două luni. (va urma)

Eduard Dulăcioiu

 

 

 

Articole Similare

Back to top button